Loading...
 

OC32 3.0 Device Definitions

OC32 2.x was reeds configureerbaar door middel van "Device Definitions". Ter info: Device Definitions, of Apparaatdefinities, zijn voorgekookte instellingen voor een te besturen onderdeel. Bijvoorbeeld:

Een sein met 3 lampen wordt aangesloten op 3 uitgangen. Deze 3 uitgangen moeten zodanig worden geconfigureerd dat het sein in de standen rood, groen, geel, geel knipper en groen knipper kan worden gezet. De voor dit sein te maken instellingen staan bij elkaar in een Device Definition (Apparaatdefinitie), zodat je deze definities eenvoudig kunt kiezen en laden.

Het aankiezen van een definitie was in 2.x al redelijk geregeld. Het wegschrijven daarvan naar de OC32 zelf wilde echter nog wel eens tot misverstanden leiden. De oorzaak daarvan is dat na het laden van de definitie in OC32Config, deze definitie "los zand" werd. Minder ervaren gebruikers werd bij 2.x daarom aangeraden wijzigingen altijd weg te schrijven met de "Write All" knop. Je kunt dat beschrijven als het schieten met een kanon op een mug.

Vanaf OC32 3.0 blijft de samenhang van de bij een apparaatdefinitie behorende verzameling behouden. Het Apparaat of Device valt dus niet meer uit elkaar in "los zand" na het laden in OC32Config.

De logica is dat een apparaatdefinitie altijd is opgehangen aan één Pin van de OC32: De "Device Control Pin". Dat wil niet zeggen dat het apparaat alleen maar via deze Pin bestuurbaar is, maar het is de Pin die de samenhang van het Device verzorgt. Elke Pin in de OC32 wijst naar een Device Control Pin waar hij bij hoort. Als een Pin naar zichzelf wijst is deze "Device Control Pin". Als een Pin naar een andere Pin wijst hoort die Pin bij de "Device Control Pin". Wat dit punt betreft kan een Pin dus 3 toestanden hebben:

  • De Pin wijst naar zichzelf en er is geen enkele andere Pin die naar hem wijst: De Pin is een ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel)
  • De Pin wijst naar zichzelf en er zijn een of meer andere Pinnen die naar hem wijzen: De Pin is werkgever
  • De Pin wijst naar een andere Pin: De Pin is werknemer.

De OC32 gaat heel democratisch om met Devices. Een Device Control Pin bepaalt niet wie er bij hem horen, maar de Niet-Device-Control-Pinnen bepalen bij welke Device Control Pin ze horen. De werknemers zijn dus de baas. Binnen de relaties is verder ook geen hierarchie. Een werknemer kan geen werknemer zijn van een baas die zelf ook werknemer is, ofwel de Device Control Pin waar een Pin naar wijst moet naar zichzelf wijzen. Als deze regel niet wordt nageleefd is er dus sprake van een fout en OC32Config zal dit dan aangeven.

Omdat deze structuur zowel in de OC32 als in OC32Config zit kun je vanaf versie 3 een apparaat dus met één klik in zijn geheel programmeren in de OC32. Tevens kun je een apparaat ook met één klik teruglezen uit de OC32. Hoe kan dit laatste als OC32Config nog niet weet welke Pinnen bij elkaar horen? Als je een Pin geselecteerd heb en je klikt op "Read Device" dan leest OC32 eerst naar welke Device Control Pin die Pin wijst. Vervolgens leest OC32Config alle instellingen van alle Pinnen die naar diezelfde Device Control Pin wijzen.

In OC32Config 3.0 zijn de meeste knoppen voor het lezen en schrijven van instellingen verdwenen en vervangen door Read Device en Write Device. Ook de scheiding in Aspect configuratie en Pin Configuratie is in belangrijke mate verdwenen. Bij Pin Confuratie heb je nog wel de "Set" en "Get" functies voor tijdelijke instellingen, maar de afzonderlijke "Read" en "Write" knoppen zijn weg. Doordat nu alles is opgehangen aan "Devices" maakt dit hopelijk een einde aan de verwarring welke knop je nu waarvoor moet gebruiken. Het "schrijven" van een enkel Device naar de OC32 werkt met één enkele knop. Je hoeft dus niet meer steeds "Write All" te gebruiken om zeker te zijn dat alles correct in de OC32 is gezet.

Omdat de samenhang van definities die horen bij een Apparaat nu bekend is kun je vanaf 3.0 ook je eigen DeviceDefinitions maken, bewaren en hergebruiken. Elke zo gemaakte DeviceDefinition komt dan in een aparte Device Definition File terecht, maar desgewenst kun je die later samenvoegen. Dat samenvoegen is Op dit moment een (relatief eenvoudig) handmatig proces.

Page last modified on Sunday 01 February, 2015 12:59:02 CET
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)