Loading...
 

Dinamo Vaak gestelde vragen

1. De software op mijn PC rapporteert "kortsluiting in blok". Wat is daarvan de oorzaak en hoe los ik dat op?
2. Kan ik mijn Dinamo 2.x systeem opwaarderen naar 3.x en wat moet ik daarvoor doen?
3. Als ik mijn Dinamo 2.x systeem opwaardeer naar 3.x kan ik dan al mijn oude prints gebruiken?
4. Wat is de huidige versie software en wat zijn de verschillen?
5. Mijn digitale loc rijdt niet mooi. Het lijkt of hij slecht contact maakt. Wat kan de oorzaak zijn?
6. Er staat altijd spanning op mijn rails, als ik er een loc op zet is die verdwenen. Hoe kan dat?
7. Mijn Dinamo systeem meldt alle bezetmelders actief, maar er staat niets op de rails. Wat is de oorzaak?
8. Zelfbouw: Ik heb een IPM Rev02 print gekregen, maar de handleiding gaat niet verder dan Rev01. Wat moet ik doen?
9. Wat is het verschil tussen Dinamo en Dinamo Plug & Play?
10. Welke voeding heb ik nodig bij Dinamo Plug & Play?
11. Kan ik modules voor Dinamo en Dinamo Plug & Play door elkaar gebruiken?

1. De software op mijn PC rapporteert "kortsluiting in blok". Wat is daarvan de oorzaak en hoe los ik dat op?

Het kan uiteraard zo zijn dat er kortsluiting in het betreffende blok zit of dat de trein die in het blok staat op de een of andere manier kortsluiting maakt. Het kan ook zijn dat er een trein op een overgang tussen 2 blokken staat en dat de blokken verschillend worden aangestuurd. Eén van de blokken zal het dan "verliezen" van de andere en een kortsluiting rapporteren. Is dat niet de oorzaak lees dan het volgende:

De TM-H (en TM44) kan maximaal 2A per uitgang leveren. Als de TM-H overbelasting meet in een blok wordt de spanning binnen enkele microseconden afgeschakeld en probeert de TM-H met tussenpozen van enkele milliseconden of de overbelasting is opgeheven. In de "fabrieksinstelling" is Dinamo vrij kritisch wat stroomverbruik betreft. Dit is gedaan om de hardware zo goed mogelijk te beschermen. Rijd je met analoge locs of in schaal N, dan ondervind je meestal weinig problemen. Rijd je met digitale H0 locs of heb je treinen met (veel) verlichting dan kan de standaardinstelling problemen opleveren. In zo'n geval kun je de kortsluitdetectie (OCD) van je TM-H software aanpassen. Er zijn 3 instellingen: OCD=Fast, OCD=Moderate en OCD=Slow. De standaardinstelling is "Fast". De OCD op Medium zetten is geen probleem, maar we adviseren je de OCD instelling "Slow" niet te gebruiken voordat je alle andere opties (zie hieronder) geprobeerd hebt om je probleem op te lossen. De OCD instelling (en PWMM) kun je aanpassen met het DinamoConfig programma (in de software sectie van de file-galleries op dit portal). OCD staat beschreven in de TM-H handleiding (par 8.6) en in de handleiding van DinamoConfig.

Verder:

  • Kijk eens kritisch naar de hoogte van je voedingsspanning (Vrs). Enige technische achtergrond daarover kun je vinden in de TM-H handleiding (H9). Een lagere voedingsspanning geeft in het algemeen minder grote piekstromen. Dus gebruik liefst de laagst mogelijke voedingsspanning waarop al je treinen nog de gewenste snelheid kunnen halen.
  • Sommige fabikanten voorzien hun gelijkstroomlocs van buffercondensatoren in een poging het rijgedrag te verbeteren. Stuur je zo'n analoge loc aan met pulsbreedtemodulatie (Dinamo), dan vormt die condensator een kortsluiting elke keer als de puls begint en dan zal de TM-H bij het begin van elke puls de spanning uitschakelen. Zo'n loc zal dus nooit gaan rijden. Voor de goede orde: het gaat hier dus niet over de onstoorcondensatoren die in vrijwel elke loc zitten, maar om grotere buffercondensatoren van enkele honderden microFarads. Heb je de problemen zoals beschreven en tref je dergelijke condensatoren aan, dan kun je het best proberen deze te verwijderen. Bij digitale locs kun je ook buffercondensatoren tegenkomen, maar daar hoeven deze geen probleem op te leveren mits de betreffende buffercondensatoren op een nette manier (stroombegrends) worden opgeladen.
  • Je kunt proberen te "spelen" met de PWMM instellingen. Hiermee verhoog of verlaag je de frequentie waarmee je analoge treinen worden aangestuurd. Een hogere frequentie kan rustiger gedrag veroorzaken. Er staat analoge dus PWMM heeft geen enkel effect op digitale locs.

2. Kan ik mijn Dinamo 2.x systeem opwaarderen naar 3.x en wat moet ik daarvoor doen?

Ja, elk Dinamo systeem is op te waarderen naar de laatste versie. Je moet de processoren van je TM51 en RM51 prints vervangen en in sommige gevallen een aantal aanpassingen aanbrengen aan deze prints. De processoren van je TM51 prints moeten vervangen worden door een ATmega162 met TM-H 5.xx software De processor van je RM51 moet vervangen worden door een Atmel 89C52 met RM-H 3.xx software. De processor die je nodig hebt voor de RM-H is dezelde als die in je TM51 zit, wat je dus kunt doen is:

  • Schaf nieuwe processoren aan voor je TM-H's.
  • Laat een van je oude TM51 processoren omprogrammeren tot een RM-H (gratis). De aanvraag hiervoor kun je sturen naar dinamo@vanperlo.net
  • Je oude RM51 processor en de rest van je TM51 processoren is niet meer bruikbaar.

De wijzigingen die je moet aanbrengen hangen af van het revisielevel van je prints en vind je in de file-galleries. Als je een heeeel oude CD16 hebt moet je controleren of je de juiste weerstanden geplaatst hebt. Voor info zie het document Aanpassingen CD16.

3. Als ik mijn Dinamo 2.x systeem opwaardeer naar 3.x kan ik dan al mijn oude prints gebruiken?

Ja, alle Dinamo modules zijn herbruikbaar. Je ziet dus dat de het aanschaffen van een Dinamo systeem een toekomstvaste investering is geweest. Het is weliswaar zo dat niet alle oude modules in de huidige systeembeschrijving genoemd staan, maar dat komt omdat die oude modules niet meer nieuw geleverd worden en nieuwe klanten onnodig zouden worden afgeleid als we ook alle oude modules zouden blijven noemen bij de systeembeschrijving. Zo is bijvoorbeeld de RM-H inmiddels vervangen door de RM-U/PM32 combinatie en heeft de RM-U geen parallelle interface meer voor de OM16, maar een OM16 kun je nog steeds gebruiken aan een RM-H (3.x). Daar zit immers wel degelijk een parallelle interface op. Evenzo kun je de magneetartikeldrivers op de RM-H volledig benutten. Handleidingen van niet meer nieuw-leverbare modules vind je in de documentatie-sectie op dit DinamoUsers portal.

4. Wat is de huidige versie software en wat zijn de verschillen?

Zie RM-U Release Notes_nl en DinamoConfig Release Notes_nl

5. Mijn digitale loc rijdt niet mooi. Het lijkt of hij slecht contact maakt. Wat kan de oorzaak zijn?

Het kan uiteraard zijn dat de wielen vuil zijn of de loc technisch niet helemaal in orde is. Het kan ook zijn dat de OCD van de TM-H controller te kritisch staat ingesteld voor het betreffende type loc. OCD staat voor Overcurrent Detect (kortsluitbeveiliging). Hoe sneller de kortsluitdetectie is, hoe veiliger het is voor de drivers op de modules en de overige hardware die de kortsluitstroom moet verwerken. Een extreem snelle detectie leidt er echter toe dat elke korte overbelasting ook meteen leidt tot een (korte) afschakeling van het blok. Vooral bij digitale locs wil dat wel eens leiden tot “stotteren” van de loc.

  • 0 = Interrupt gebaseerd = extreem snel, ca 3 ms. Standaard instelling. Advies deze te gebruiken voor N-spoor en H0 indien alleen analoog gereden wordt
  • 1 = Timer gestuurd = meer vergevingsgezind. Ca 70ms voor de eerste “kortsluiting”, 10ms bij voortduring. Advies te gebruiken op H0 banen waar (ook) digitaal gereden wordt.

De OCD instellingen kun je aanpassen met het DinamoConfig programma.

6. Er staat altijd spanning op mijn rails, als ik er een loc op zet is die verdwenen. Hoe kan dat?

Als je een CD16 gebruikt als detector is dit een normale situatie. Omdat Dinamo een systeem is waarmee je ook analoog moet kunnen rijden dienen de treinen ook gedetecteerd te kunnen worden als er geen rijspanning op de rails staat. De CD16 injecteert daarom zelf een kleine stroom. Als er niets op de rails staat kan dit stroompje nergens heen en is het gevolg dat je nagenoeg de volle voedingspanning (Vrs) meet over de railstaven. Staat er wel iets op de rails dat stroom gebruikt, dan loopt het stroompje door de verbruiker en is de spanning nagenoeg weg.

7. Mijn Dinamo systeem meldt alle bezetmelders actief, maar er staat niets op de rails. Wat is de oorzaak?

Als alle bezetmelders (terugmelders) van een bepaalde TM-H actief zijn (bij het DinamoUsersCC testprogramma alle bolletjes rood) duidt dat er in 99 van de 100 gevallen op dat de synchronisatieklok van de betreffende TM-H niet in orde is. Je zult dit alleen zien bij een TM-H die in slave-mode staat (normaliter alle TM-H's behalve die met adres 0). De synchronisatie-klok wordt bij een TTL systeem tussen de TM-H's doorgegeven via pin 4 van de 9-polige communicatiestekker, bij een RS485 systeem zijn het de pinnen 7 en 8. Let er ook op dat jumper JP1 op de TM-H goed staat, dus die op TM-H#0 in de master-stand, de rest op slave.

8. Zelfbouw: Ik heb een IPMrev02 print gekregen, maar de handleiding gaat niet verder dan Rev01. Wat moet ik doen?

Het verschil tussen IPM Rev01 en Rev02 is vanuit een gebruikersperspectief voornamelijk optisch. Technisch gezien: Rev02 is dubbelzijdig waardoor de kopervlakken veel groter zijn en de module stabieler is. De onderdelen die er op gaan zijn exact hetzelfde en de plaats is ook (bijna) hetzelfde. Verschillen:

  • Je hoeft op Rev02 geen draadbruggen meer te solderen;
  • De onderdelen die tegen de koelplaat moeten komen zitten verder aan de rand zodat je geen pootjes meer hoeft te verbuigen;
  • Er is op Rev02 plaats voor 2 extra onderdelen (R18 en R19). Deze zijn voor speciale gevallen en moet je niet monteren;

9. Wat is het verschil tussen Dinamo en Dinamo Plug & Play?

Functioneel zijn Dinamo en Dinamo Plug & Play nagenoeg gelijk. Dinamo Plug & Play bestaat uit een selectie van modules uit het Dinamo programma waardoor het voor de minder technisch onderlegde hobbyist eenvoudiger is het systeem toe te passen. De basis van het Plug & Play concept bestaat uit de RM-U en (nieuwe) TM44 controllers, aangevuld met OC32 en desgewenst UCCI-s. Alle modules binnen het Plug & Play concept worden uitsluitend geleverd als geassembleerde en geteste module. Bij Dinamo Plug & Play heb je minder keuzevrijheid dan bij het "standaard" Dinamo systeem. Dat komt onder andere doordat een aantal keuzes al in het concept zijn vastgelegd.

  • Dinamo Plug & Play: Voor degenen met minder elektrotechnische affiniteit, die een kant en klaar toepasbaar systeem willen.
  • Dinamo "standaard": Voor degenen die maximale keuzevrijheid en mogelijkheden willen, die zelf de elektronica willen bouwen en daarvoor de kennis hebben of bereid zijn zich er voldoende in te verdiepen.

10. Welke voeding heb ik nodig bij Dinamo Plug & Play?

Alle modules uit het Plug & Play programma, met uitzondering van de RM-U, hebben een eigen spanningsstabilisatie "aan boord". Modules uit het Plug & Play programma kunnen daarom gemakkelijk gedistribueerd (daar waar ze nodig zijn) worden opgesteld en hebben geen nauwkeurig gestabiliseerde voeding nodig. In de meeste gevallen is een enkelvoudige, standaard gelijkstroomvoeding van 15V (ca 150VA) toereikend. Hiermee kun je dan de elektronica, de treinen en wissels voeden. De RM-U wordt dan gevoed via de USB aansluiting vanuit de PC. Heb je ook een UCCI in het systeem opgenomen en/of wil je servomotoren gebruiken, bijvoorbeeld voor de bediening van wissels, dan is het veelal handig een tweede standaard gelijkstroomvoeding van 7,5V toe te voegen. Dergelijke voedingen worden in een betaalbare uitvoering onder andere geproduceerd door de firma MeanWell.

11. Kan ik modules voor Dinamo en Dinamo Plug & Play door elkaar gebruiken?

Ja, dat is geen enkel probleem. Zo kun je bijvoorbeeld de PM32 toevoegen aan het Plug & Play concept of kun je de TM44 gebruiken binnen een "standaard" Dinamo systeem. De PM32 vergt echter wat meer elektrotechnische zelfredzaamheid om aan te sluiten dan de overige Plug & Play componenten, waardoor de bedoelde eenvoud van het concept gedeeltelijk verdwijnt en omgekeerd is de TM44 minder flexibel dan de TM-H/CD16 combinatie, waardoor de flexibiliteit van het "standaard" Dinamo systeem iets afneemt. In specifieke gevallen kan het echter een prima keuze zijn.

Page last modified on Monday 29 January, 2018 16:27:30 CET
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)