Loading...
 

Lipo’s

Bij de bouw van mijn eerste auto liep ik direct al tegen een probleem van de accu’s De brandweerauto opgebouwd uit standaard achterzijde vrachtauto van faller en voorzijde Daf LF Luthart heeft maar weinig ruimte. Helemaal door de verticaal geplaatste motor. Met veel moeite daar 2 Nimh cellen in gekregen.

Image

Op een beurs van onze vereniging gereden met deze auto nog zonder verlichting ed. Na ca. 4 uurtjes zag je al dat het niet meer hetzelfde was als bij de start. Opladen was geen optie aangezien dat met standaard cellen al snel 12 uur gaat duren. Standaard cellen ook die van Faller zijn dus geen opties voor auto’s die ook op beurzen of demo’s moeten rijden.

Mijn 2e auto de Ladderwagen van IJsselstein (ladder915) had een standaardcel van Faller . Na geheel ombouwen met 22 leds had ik nog 2 problemen.

1) De lange laadtijd bleef voor mij een probleem. 2) Een sirene was niet mogelijk omdat de spanning te laag was.

Image

Via de site van Gerard van Rekum www.spoorH0.nl informatie ingewonnen. En toen toch maar eens experimenteren met een Lipo accu.

Op http://www.mikromodellbau.de/Shop/ gezocht naar een geschikte Lipo accu ca afmetingen. Hij moest passen in de ruimte aan de onderzijde van de ladderwagen.

Image Image

Ook gekeken naar een simpele en goedkope lader. De unilader die ik heb is niet meer te koop. Maar ondertussen vervangen door een ander type lipolader V7 of V8 Hierbij kwam ik toen op een cel van 150mAh en 3,7volt is tandaard spanning van een cel. Deze ingebouwd en sirene was nu ook aan te sluiten en doet het goed. Sommige standhouders op userdag 2011 hebben deze nog wel tussen de oren zitten denk ik. Maar nu alles eens op een rijtje.

Voordelen: - klein en in diverse afmetingen en capaciteiten - altijdt 3,7volt ideaal voor de MCC decoder - geen verlies van capaciteit als deze is opgeborgen - kan grote stromen leveren voor kortere tijd. - Snel op te laden ( 1-1,5 uur)

Nadelen: - kan grote stroom leveren. ( bij kortsluiting kan je model ook echt gaan branden!!) - zijn iets duurder - moeten voorzichtig worden behandeld. ( beschadiging kan leiden tot kortsluiting) - mogen niet diep worden ontladen omdat ze anders defect raken. ( op te lossen door je MCC decoder batt spanning onderste waarde goed in te stellen)

Mijn zwager en ik hebben tot nu toe goede resultaten hiermee behaald. En ik durf dit ook wel te zeggen voor Gerard van Rekum en zijn compaan William Boerendans. Zij hebben al zoveel auto’s omgebouwd ook met Lipo en ik heb van hen nog geen wanklanken gehoord.

In mijn auto’s met Lipo heb ik als extra veiligheid een piccofusevan 500mA geplaatst tussen de accu en de rest van de auto. Deze moet hoop ik voorkomen dat bij een kortsluiting mijn brandweerauto’s echt in brand gaan. Image

Tankauto spuit 350mAh 3,7V Image

Image

gebroederlijk naast elkaar Image

Page last modified on Friday 04 March, 2011 19:46:42 CET
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)