OC32Config - Algemene functies
Inleiding
Als OC32Config gestart is zie een groot vlak in het midden bestaande uit 4 tabbladen met daarboven een aantal knoppen/selecties. Over de tabbladen gaan we het elders hebben. Deze pagina gaat over de knoppen/velden boven en onder de tabbladen
Release
Onder het vlak met de tabbladen staat rechtsonder "Release x.x.x.x" Dat is de versie OC32Config die je gebruikt (dus de versie van de OC32Config software die is geinstalleerd op je PC). LET OP: Dat is dus NIET noodzakelijkerwijs de versie firmware die in je OC32 geinstalleerd is!
Port
Rechts hiervan vind je een "dropdown" selectieveld. Als je op het driehoekje klikt krijg je een lijst met seriele poorten die beschikbaar zijn op je PC en (let op) NIET in gebruik zijn door een ander programmma. Een seriele poort kan iha maar door één programma tegelijk gebruikt worden. Dus heb je bv Koploper open staan die een seriele poort bezet houdt, dan kan OC32Config er niet bij en zal OC32Config die poort niet laten zien.
Als je dus geen seriele poorten ziet bij het klikken op het driehoekje, dan kan het zijn dat er andere programma's zijn die poorten bezet houden. Sluit dan die andere programma's. Het kan ook zijn dat je helemaal geen seriele poorten hebt op je systeem. Bij moderne PC's is dat tegenwoordig zeer gebruikelijk. Een seriele poort kun je dan toevoegen met een USB apparaatje. Dat kan bijvoorbeeld een USB-RS232 converter zijn, een U485, een RM-U of een UCCI(/E). Een seriele poort op een USB interface heeft altijd een stuurprogramma nodig. Als je zo'n USB interface voor de eerste keer insteekt dan moet dat stuurprogramma eerst geladen worden. Vaak gebeurt dat vanzelf als je verbonden bent met het Internet, of je moet een CD-tje in je PC stoppen die door de fabrikant van het betreffende apparaatje wordt meegeleverd.
Op de USB-Serieel omzetters die VPEB levert zit een zogenaamde FTDI chip. Die chips zijn verschillend voor de verschillende VPEB modules, maar de driver die nodig is, is in principe steeds dezelfde. Vanaf Windows Vista wordt de driver door Windows vanzelf opgezocht en geladen. Bij oudere/andere besturingssystemen moet je eerst de juiste driver downloaden en installeren. Je kunt hiervoor terecht op www.dinamousers.net of op www.ftdichip.com.
De bedoeling is nu dat je de seriele poort selecteert waarop je OC32 is aangesloten. Dat kan dus bv een U485 zijn of een RM-U of een UCCI(/E). Als die poort niet beschikbaar was bij het opstarten bij OC32COnfig omdat er nog een ander programma actief was of omdat je de USB verbinding nog niet had ingestoken, dan kun je klikken op de "Refresh" knop om het overzicht beschikbare poorten te vernieuwen.
Poort 1 en 2 zijn meestal poorten die vast in je PC gemonteerd zijn, meestal "echte" RS232 COM-poorten. Poorten op USB converterd krijgen meestal een nummer 3 of hoger. Bij USB converters kan het soms lastig zijn het juiste nummertje te vinden. Is dit het geval, doe dan het volgende:
- Haal het USB apparaatje uit de USB van je PC
- Klik in OC32Config op "Refresh"
- Klik op "het driehoekje" en noteer de lijst poorten die je ziet
- Steek het USB apparaatje terug in de USB van je PC
- Tel tot 10
- Klik in OC32Config op "Refresh"
- Klik op "het driehoekje" en noteer de lijst poorten die je ziet. Als het goed is heb je nu één nummertje meer. Dat is 'm!
Activate Transparant Mode
Als je je OC32('s) hebt aangesloten via een RM-U, UCCI of UCCI/E, dan kan OC32Config die OC32's niet zo maar configureren. De RM-U / UCCI bemoeit zich namelijk met de berichten die door OC32Config naar de OC32 worden gestuurd. Om dit te voorkomen kun je de RM-U of UCCI in Transparante Mode zetten. Vanaf dat moment ziet of hoort de RM-U / UCCI helemaal niets meer en geeft alles transparant door naar en van de OC32's. Voor OC32Config werkt dat prima. Het enige punt is dat je de RM-U / UCCI na afloop niet meer UIT die transparante modus krijgt, immers die module luistert helemaal nergens meer naar. Het uit transparante modus halen van een RM-U of UCCI doe je door een power-cycle (uit en aanzetten) van de betreffende module of het geven van een reset (als je er een reset-knopje op hebt zitten).
Module Address
Elke OC32 heeft een adres. Dat adres wordt ingesteld met de DIPswitches op de OC32. Het adres is 0..15. De meeste programma's (Koploper, iTrain) hebben de neiging te tellen vanaf 1. Daarom is er een optie "Start numbering at 1". Als dat vinkje aan staat telt OC32Config 1 op bij alle adressen, pin nummers en veel andere zaken en is het Module Address dus 1..16.
OC32Config configureert één OC32 tegelijk. Kies het Module Address van de module die je wilt configureren door het juiste cijfer in te toetsen of d.m.v. de up/down knopjes rechts ervan.
Bidirectional Comm.
Dit staat voor "2-richtingverkeer". als je de OC32 hebt aangesloten via RS485 (al dan niet achter een RM-U of UCCI) dan kan OC32Config zowel zenden naar als ontvangen van de OC32. Heb je echter niet meer dan een RS232 poort tot je beschikking dan kan de OC32 alleen ontvangen en dus OC32Config alleen zenden. OC32Config werkt dan ook, alleen kun je instellingen niet controleren/verifieren. Om te voorkomen dat OC32Config steeds wacht op antwoord van de OC32 kun je in die situaties "Bidirectional Comm" uitzetten.
Read All, Write All, Verify All
In OC32Config kun je alle parameters van de OC32 instellen. Echter OC32Config heeft een eigen geheugen. Alle parameters die in de OC32 zitten hebben een kopie in het geheugen van OC32Config. Als je iets verandert in OC32Config verandert dat alleen in het geheugen van OC32COnfig en dus nog niet in de OC32. Op die manier kun je naar hartelust spelen met OC32Config zonder dat dat iets doet met de echte OC32. Er komt echter een moment waarop je wilt dat de OC32 ook echt datgene gaat doen wat je in OC32Config hebt ingesteld.
- Met "Write All" schrijf je de volledige inhoud van het geheugen van OC32Config naar de OC32. Let op: alles wat reeds in de OC32 stond en niet ook in het geheugen van OC32Config aanwezig was wordt dan dus overschreven en is weg.
- Met "Read All" lees je de volledige inhoud van het configuratiegeheugen van de OC32 in OC32Config. Let op: alles wat je in de tussentijd in OC32Config hebt aangepast wordt dan dus overschreven met de inhoud van de OC32 en is weg.
- Met "Verify All" Vergelijk je de inhoud van het geheugen van OC32Config met dat van de OC32. Daaruit komt een rapport dat de verschillen aangeeft. "Verify" doet dus niets met beide geheugens, behalve vergelijken.
Boven de knoppen Verify-, Read- en Write All zie je ook nog de knoppen Save File en Load File.
Met "Save File" schrijf je de inhoud van het geheugen van OC32Config naar een bestand op de harde schijf van je PC
Met "Load File" lees je een eerder bewaarde inhoud van het OC32Config geheugen van de harde schijf in het werkgeheugen van OC32Config.
LET OP: OC32Config is niet alleen een configuratieprogramma, maar zorgt ook voor een beetje administratie. Alle pinnen, Aspects en Devices (zie verder) kun je namen en omschrijvingen meegeven die in voor mensen enigszins begrijpelijke taal zeggen wat het allemaal doet. Die namen en omschrijvingen bestaan WEL in het werkgeheugen van OC32Config en worden met Save en Load geschreven naar en gelezen van de harddisk van je PC, maar ze worden NIET opgeslagen in de OC32 bij een Write en dus ook niet gelezen bij een Read. De reden: Het past simpelweg niet in het geheugen van de OC32. Als je dus met veel bloed, zweet en tranen je OC32 helemaal geconfigureerd hebt, vergeet dan niet om, naast het schrijven van de instellingen naar de OC32 zelf, om deze ook op te slaan op je harde schijf.
De aanbevolen werkwijze bij aanpassing van een reeds geconfigureerde OC32 is in het algemeen:
- Start OC32Config
- "Load" de configuratiefile die hoort bij de betreffende OC32 uit een bestand
- "verify All" of de configuratie van je OC32 identiek is en dus of je de juiste file hebt "geLoad"
- Maak aanpassingen, "Write" deze naar de OC32, ineens of in stukjes (zie verder)
- "verify All" of de configuratie van je OC32 nog identiek is en dus of je niet vergeten bent aanpassingen te schrijven naar de OC32
- "Save" de configuratie in een bestand
- Sluit OC32Config
Als je eenmaal een goed werkende OC32 hebt is het dus ook handig om altijd de bijbehorende configuratiefile achter de hand te houden.
Als je tijdens het herconfigureren er achter komt dat je het grondig verprutst hebt, doe je dus geen "Save File", maar sluit OC32Config (voor de zekerheid), Start OC32Config, "Load File", "Write All" en je OC32 moet het weer doen.
Mocht een OC32 stuk gaan (gelukkig zelden) en hij wordt gerepareerd of vervangen: Start OC32Config, "Load File", "Write All" en je bent weer het mannetje (of vrouwtje).
Use eXtended Addr.
LET OP: Niet voor beginners!
Er zijn 16 adressen beschikbaar voor OC32 modules. Sommigen hebben meer ambitie en voor hen is dat niet toereikend. De OC32 kent ook een uitgebreide adresseringsmogelijkheid. Daarmee kun je in theorie 16 * 96 = 1.536 modules adresseren.
Om eXtended Addressing te gebruiken moet je snappen hoe de verschillende addresseringsmechanismen werken, niet alleen in je OC32, maar ook hoe je besturingsprogramma daarmee om gaat. Bij het aanvinken van "use eXtended Addr" krijg je daarom eerst een dreigement te zien dat dit niet geschikt is voor beginners. Als je vervolgens geschrokken op "annuleer" klikt wordt eXtended Addressing weer veilig uitgezet. Ben je eigenwijs en klik je op "Ok" dan verschijnt er een extra adresveld en verandert het "Module Address" in een "Channel Number". Wat je hier kunt kiezen is het eXtended Adres en het kanaalnummer weermee je je OC32 aanspreekt, het is dus NIET de plek waar je het adres van je OC32 instelt!
Het "Channel Number" wordt bepaald door de DIPswitches op je OC32. Het eXtended Address zelf configureer je softwarematig in je OC32.