Loading...
 

Dinamo


Moeten de isolatielassen haaks naast elkaar zitten?

Netherlands

Hallo allemaal,

Na enkele jaren ga ik weer 'ns enkele wissels en blokken toevoegen. Ik ga de railstukken en wissels zelf op de gewenste lengtes brengen.

Nu is mijn vraag: is het nodig/belangrijk dat bij een blokovergang de isolatielas in de ene spoorstaaf haaks naast de isolatielas in de andere spoorstaaf zit? Of geeft het kortsluiting als de loc over zo'n ongelijke blokovergang heenrijdt?

Ik heb Dinamo (met TM-H+CD16) + iTrain (V4.0).

Groeten,
Rudolf,
Noord-Scharwoude

Netherlands

Natuurlijk zelf ook nog over nagedacht; ik denk dat ik het antwoord zelf al weet:

Er zijn locomotieven en treinstellen (ik weet zo snel even geen voorbeeld meer) waarin de stroomafname aan de ene kant op een heel andere plek (in de lengterichting) zit dan aan de andere kant. Dat kan wel 'ns een heel rijtuig (dus 20 cm) versprongen zijn.

Conclusie uit bovenstaande: blijkbaar kan het systeem daar dus mee omgaan.

Bij rijden over zo'n blokscheiding volgt de stroom dan denk ik onderstaand pad:

Kant 1 loc > CD16 blok 1 > TM-H blok 1 > Blokkaart 1 > Voeding > Blokkaart 2 > TM-H blok 2 > CD16 blok 2 > Kant 2 loc.

Best knap dat dat dan allemaal goed gaat!

Ik heb Dinamo (met TM-H+CD16) + iTrain (V4.0).

Groeten,
Rudolf,
Noord-Scharwoude


Netherlands

Hallo Rudolf,

Je redenering klopt.
Waarom het goed gaat weet ik ook niet, Iemand heeft dit een keer verzonnen cool

Bedenk wel dat een blokscheiding ook meteen een sectiescheiding is. Dus je redenering klopt zolang de software weet dat de trein in beide blokken is. Als bij rijden van blok P naar blok Q de software denkt dat de trein uit blok P is om dat de B-staaf van blok P geen melding meer geeft, terwijl er nog wel een wiel van die trein op de A staaf van blok P staat, dan zou het mis kunnen gaan. Zolang de trein rijdt zal dat zelden het geval zijn aangezien het hele vrijgave proces in de praktijk voldoende vertraging heeft, maar als de trein stopt exact op die plek, dan zou de software vrolijk blok P kunnen reserveren voor een nieuwe trein en dan heb je potentieel een probleem. Dat potentieel probleem geldt alleen als je werkt met bezetmelding over de volle lengte en je qua blok -en treinlengtes op de limiet rijdt.

Dus het is wel van belang beide scheidingen enigszins naast elkaar te houden. Een paar centimeter offset maakt echt weinig uit, maar als je ze extreem gesteld een halve meter laat verspringen gaat het dus mogelijk wel mis.

Fijne knutselkerst verder.

Mat hartelijke groeten,
Leon


Netherlands

Ik zal eens sterker vertellen, in N-spoor bij gebruik van Peco code 55 adviseer ik het zelfs :-) het voordeel van Dinamo is dat deze de twee blokken goed polariseert. Althans bij gebruik van iTrain werkt het uitermate goed.

Als je de lassen naast elkaar hebt zitten dan heb je naast het kedeng geluid, bij digitale locs soms een hick-up op de overgang omdat de twee blokken tegen gepoold kunnen zijn en wat vervelende is dat bij foute montage van de rails de overgang dan van elkaar kan gaan verlopen. Het blijft immers flexibel.

Door de tweede scheiding een 0,5-1 cm te verplaatsen (en tevens schuin te slijpen) zijn de overgangen geruislood, verloopt deze mooier en belangrijker de bielzen houden de rails in lijn met elkaar.

En hier werkt het heel goed, maar: 1 cm uit elkaar maximaal.

Wat jammer dat ik de tip over 'versprongen + schuine scheidingen' nu pas lees.
De afgelopen 2 maand de baan gedigitaliseerd met 52 blokken, dus dat waren (met de 3 melder scheidingen + wissel erbij) zo'n 250 keer doorslijpen :-)
Deze tip zou eigenlijk in de handleiding moeten staan.
Gr Hans


Netherlands

Bedankt mannen, ik kan weer verder.
Groeten,
Rudolf,
Noord-Scharwoude


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)