Loading...
 

Dinamo


Spookmelder

Beste lezers,
De proefbaan / leeropstelling bestaat uit een enkel sporige rondgaande baan met een schaduwstation. De wissels worden aangedreven met servo's en er worden relais gebruikt zodat ik met 1 blokuitgang de 7 sporen van het schaduwstation kan aansturen.
Voor de aansturing is gebruik gemaakt van een TMH+CD16 voor de blokken, de servo's worden aangestuurd met een OC32. Deze geeft de gewenste waarde aan een sp04, waarop de servo's zijn aangesloten.
De voeding van de servo's en de relais is gescheiden van de voeding van de dinamo componenten. De aarde van beide voedingen is met elkaar verbonden.
De besturing gebeurt met iTrain 4.1.8.
Probleem: op geheel willekeurige momenten wordt één van de bezetmelders van een bepaald blok bekrachtigd. Ik zie geen relatie met wel of niet rijdende treinen, wissels die bediend worden, etc.
Het enige dat opvalt is dat als de voedingsspanning van de servo's+relais uit is dit niet optreedt.
Ik heb ook het betreffende blok op een andere TMH aangesloten, en daarna de CD16 vervangen beide zonder resultaat..
Ik kan de melding wel wegdrukken in het schakeltableau van iTrain en dan gaat het een tijdje goed en dan komt ie weer.

Is er iemand die dit herkent, een tip heeft in welke richting te zoeken?

met vriendelijke groeten,.

Joost Storm

Netherlands

Hallo Joost,

schot voor de boeg: als de voeding van de servo's en relais aan staat, maar je bedient geen wissels, treedt de fout dan ook op? Of alleen als je de wissels omzet? Wat voor voeding gebruik je voor de servo's en relais? Hoe heb je dat op de OC32 geregeld? Hangen de minnen van alle voedingen aan elkaar met een draad van voldoende dikte?

Groet
Frans


Hoi Frans,
Mijn eerste ontdekking was dat het vooral optrad bij bedienen van de tweede wissel aan de ingang van het schaduwstation. Zet je die op afbuigen dan ging de bezetmelder op bezet. Maar niet specifiek de inrij of de rem-melder. De melding ontstaat door het lopen van een stroompje van de "a"-aansluiting naar de "b"-aansluiting, dus heb ik de betreffende wissel grondig geïnspecteerd omdat deze gevoed wordt uit blok 7, echter zonder resultaat.
Eerst stond blok 7 aangesloten op uitgang 1 van TMH2, toen overgezet naar uitgang 2, TMH2 zonder verandering. Toen CD16 vervangen door een andere, geen verandering.
Vond langs deze weg wel dat uitschakelen van de voeding van servo's en relais spookmeldingen voorkwam.
Verder ontstaat de spookmelding zonder enige relatie met rijden van treinen of omzetten van wissels.
Vooral blok 7 is erg vatbaar voor spookmeldingen, zit op TMH-2. Ik heb het ook een heel enkele keer gezien in blok 2 op TMH1.

Voor de voeding van dinamo componenten gebruik ik de 12V van de IPM. Deze loopt over de hele lengte van de treintafel, dikte 2,5 mm2. Waar ik spanning nodig heb voor een dinamo component tak ik deze af en verlaag ik de spanning met een DC-DC converter tot de juiste spanning, dikte 0,22 mm2. Ook de rijspanning wordt uit de IPM betrokken. Ingesteld op 14V.
De servo's en relais worden gevoed uit een computervoeding. De 0V van beide voedingen hangen aan elkaar.
OC32 zit met 0,22 mm2 aangesloten. TMHs met 2,5 mm2 ivm motorstroom meerdere locomotieven door de 8 te voeden blokken.
De servo's zijn bedraad tussen OC32 en SP04 met afgeschemd 0,22 mm2. De afscherming is niet met aarde verbonden.
Van de DC-DC converter is de weerstand tussen min ingang en min uitgang nagenoeg 0 Ohm.

De relais worden via optocouplers geschakeld om de OC32 zo min mogelijk te belasten en beide voedingen gescheiden te houden.

Op het iTrain forum vond ik iets over spookmeldingen, maar dan bij digitale systemen. Hier bleken de bezetmelders te flippen door overspraak tussen lange bedrading. De langste bedrading tussen een blok en TMH is bij mij ongeveer 3 meter.
Bij mij lopen relais en servo voeding, relais en servo signalen, en alle bezetmelders dus ook rijspanning voor ongeveer een meter door de zelfde kabelgoot.
HF verlichting staat overal uit.

Om de overspraak theorie te testen ga ik de bedrading van beide bezetmelder aansluitingen zo leggen dat ze niet meer samen lopen met andere bedrading. Ik zie niet in hoe overspraak zou kunnen maar je moet toch wat.

Ben benieuwd of deze informatie jou nieuwe inzichten geeft.

met vriendelijke groeten,
Joost


Netherlands

Hallo Joost,

op de IPM zit een 7812 regulator, die maximaal 1 Ampère en bij sommige types 1,5 Ampère kan leveren. Zeker als je servo's gebruikt op deze voeding kan je dit soort effecten verwachten c.q. kan je niet uitsluiten. Die 12 Volt is bij een Classic systeem eigenlijk alleen bemeten en bedoeld voor de bezetmeldcircuits en niet om andere zaken te voeden.

Ik zou als eerste hier een aparte voeding voor installeren. Ik zou me om die kabellengtes geen zorgen maken.

Groet
Frans


Netherlands

Mijn eerste gedachte was ook overspraak, maar bij de genoemde kabellengtes is dat erg onwaarschijnlijk. Dan moet je eerder denken aan 10+ meter tussen CD16 en rails.

"Op de IPM zit een 7812 regulator, die maximaal 1 Ampère en bij sommige types 1,5 Ampère kan leveren ... "

Ik denk het tot nu toe beste antwoord. Als die 12V instort gaat de TM-H random bezetmeldingen genereren. Maar anderzijds, die worden ook meteen weer opgeheven zodra de 12V terugkomt.

Verder zou je ook ergens iets verkeerd bedraad kunnen hebben. Ik weet wel dat de meeste modelspoorders zeker weten dat dat bij hen niet het geval is, maar de praktijkervaring wijst helaas anders uit.
En maakt die wissel niet gewoon kortsluiting als de tongen en het puntstukpolarisatierelais (da's veel scrabblepunten trouwens) niet in overeenstemming staan?

Mvg Leon


Hoi Frans,
Bedankt voor je reactie op dit al late uur,
De relais en de servo's worden gevoed uit de computervoeding en die kan 30A leveren, dus die haalt het wel. Verder is steeds per blok maar 1 relais bekrachtigd. De IPM hoeft hier dus alleen de optocoupler van spanning te voorzien.
Wat ik wel kan doen is bij de IPM stroom meten in de 12V om fouten in de bedrading van de voeding uit te sluiten.
Ik ben het met je eens dat het verdacht is dat er een relatie was tussen spookmelding en wisselbediening. Dat is nog een puntje om in detail naar te kijken.
Dus: voedingsbron meten, overspraak test, en wisselinspectie.
Ik ga de komende dagen er mee aan de slag en hou je op de hoogten de vorderingen.

Nogmaals bedankt voor het meedenken en groeten,
Joost


Sorry Leon,
Ik zag net pas dat de tweede bijdrage van jou was.
De wissel is eigenbouw met gepolariseerd hartstuk. De wisseltongen zijn elektrisch gescheiden van dit hartstuk en voeren elk de spanning van de bijbehorende rail.
De wissel wissel wordt gezet met een servo die gelijk een microswitch bedient voor de spanning op het hartstuk. De microswitch krijgt zijn spanning van de twee hoofdrails van de wissel.
Om te zorgen dat er geen sluiting ontstaat tussen de tongen en het hartstuk zijn deze rails doorgezaagd.
Ik heb me steeds gericht op de liggers van de rails, die zijn van pcb materiaal, en moeten goed ingezaagd zijn voor elektrische isolatie.
Maar als er iets in de zaagsnede tussen wisseltong en hartstuk terecht is gekomen kan dit inderdaad ook een bezetmelding veroorzaken.
Goede tip!

Ik wil nog even kwijt dat ik jullie ondersteuning erg waardeer en bewondering heb voor jullie continue inzet voor Dinamo gebruikers. Petje af!

Bedankt en nog een fijne paasdag.


Beste allemaal,
Het lijkt erop dat de melder heeft gedaan wat ie moest doen, namelijk stroom detecteren van de ene rail naar de andere. Ik heb de zaagsnede tussen het wisselpuntstuk en de wisseltongen bij alle wissels nog eens geraagd met een stukje papier, er was niets te zien maar de spookmeldingen lijken te zijn verdwenen. Er hoeft kennelijk maar iets tussen te zitten en je hebt een probleem.

Bedankt voor het meedenken en de waardevolle suggesties.

Groeten,
Joost


Netherlands
Een stukje ijzerzaagsel kan door magneetwerking lange tijd onderaan een stuk rail blijven kleven. Door trillingen kan zo'n deeltje verspringen naar een andere positie en dan een verbinding vormen met een andere railsectie. Helaas ben ik ervaringsdeskundige op dat gebied.

Netherlands

Joost,

Mooi dat het werkt zoals bedoeld.
Puntje van aandacht: Standaard FR4 PCB substraat is ietwat poreus. Als er op de duur vocht, olie en andere zaken indringen, gaat het mogelijk een beetje geleiden. 20kOhm is genoeg voor een melding.

Mvg Leon


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)