Loading...
 

Dinamo


Flippende servo's

Beste lezers,
Ik stuur met de OC32 servo's aan om wissels te verstellen. Het is mij opgevallen dat er servo's willekeurige bewegingen maken cq. nerveuze trekjes krijgen wanneer er een bepaalde lok langs rijdt. Niet alle servo's zijn er gevoelig voor.
Ik schat dat het signaal van de OC32 naar de servo verminkt raakt door storing uit de lok. Misschien vonkjes tussen koolborstels en collector van de motor? Ik heb de betreffende lok open gemaakt en er zit wel een ontstoorcondensatortje in. Dus in de basis is het OK.
De servo's worden gevoed middels een sp04 die de voeding stabiliseert en ontstoort.
Heeft iemand dit al eens meegemaakt?
Wat was de oplossing?

Met vriendelijke groeten,
Joost

Netherlands

Hoi, zijn het toevallig analoge locs die dat gedrag geven?

Grote kans dat de PWM stoort op de servo, wat is de afstand tussen de servo en de rails?

Bij mij kwam het doordat de servo te kort op het spoor zat.

Voed je de sp04r via dezelfde kabel (Utp) als waar de sturing doorheen loopt?

Zo niet kan het paralell meelopen van de blokbedrading aan de stuurkabel overspraak opleveren. Het is net als bij de servo verstandig om minimaal 5cm ruimte te houden tussen de aansturing van de servo en de rijdraden.

Groetjes Martin


Hoi Martin,
Het is inderdaad een analoge baan. En de servo's zitten vlak langs het spoor, ongeveer 5-8 cm er van af. Helaas kan ik daar weinig aan veranderen.
De OC32 en de sp04 hebben gescheiden voedingen zodat ik de besturingselektronica apart kan voeden van servo's en relais. De bedrading is ook gescheiden. Loopt wel over een korte afstand door de zelfde kabelgoot. Aansturing servo's loopt door afgeschermd UTP (afscherming ligt niet aan de GND), de blokbedrading is gewoon 0,22mm2 soepel draad. Als daar de oorzaak zou zitten zou het bij meer (alle?) loks op moeten treden. Toch?
Wel is de puls lengte van de servo's (1-2ms, 60 Hz) ongeveer gelijk aan die van de PWM bij 10% (~100Hz = 10 ms * 10% = 1ms).

Zou het nuttig zijn de afscherming van de UTP aan de GND te leggen?
Ik ga zondermeer de blokbedrading en de signaalbedrading scheiden. Bedankt voor de tip.
Ik zal het resultaat later nog even aan de post toevoegen.

met vriendelijke groeten,
Joost


Netherlands

Probeer inderdaad om twee ader paren van de utp kabel te gebruiken voor de v+ en v- van de sp04r. Deze loopt dan in de zelfde kabel als de aansturing. De voeding haal je dan uit k5 van de oc32 waar ook de aansturing zit.

Dis 1 paar v+
1 paar v-
1 paar s1 en s2
1 paar s3 en s4

En het scheiden van de servo aansturing van de blokbesturing is absoluut een must. Dat het niet bij elke loc werkt is te verklaren door de grote van de EMK die de loc opwekt.

Dit is overigens de conventionele en best beproefde manier. Werkt hier met ruim 200 servos gewoon vlekkeloos. Muisstil en spot-on

Groetjes Martin



Hoi Frans,
Het draadje was mij bekend, ik heb zelf ook wat reacties geplaats. Het laatste deel / recept van Martin had ik nog niet gezien.
Er zitten voor mij twee belangrijke punten in:
- PWM overspraak van blokuitgangen
- voeding van de servo's uit de OC32.
Ik ga hiermee aan de slag.
Bedankt voor de tip en groeten,
Joost


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)