Loading...
 

Dinamo


Langzaam rijden analoge locs niet goed mogelijk ( Dinamo / Marklin Z )

Netherlands

Beste Dinamo gebruikers en kenners,

heb al tijden een probleem waar ik de vinger niet op kan leggen.

Het betreft het niet "goed" langzaam laten lopen van analoge locs in Dinamo.

Rij met Marklin Z en dit probleem doet zich zowel bij 3 polige als bij 5 polige motoren voor.

Met de transformator van Marklin voor Z, rijden 5 geteste analoge locs in mijn ogen zeer langzaam.
Meting met Volt en Ampere meter komen deze waarden naar voren. Langzaamste belaste spanning 1,4Volt en 50mA.
Gemiddelde spanning dat de locs nog zichtbaar rijden 1,7V en een 70mA. Onbelast is de spanning dan 3Volt.

In DinamoUsersCC moet ik de snelheid gemiddeld boven de 23 zetten voordat de locs in beweging komen, daaronder veel brom om opgang te komen.
In iTrain bij snelheidsmeting geldt ook dat pas vanaf stap 20 gereden gaat worden en dan kan de modelsnelheid al gauw starten bij de 60km/h.
Rails is schoon en een rechtstuk van 1,5m voor zowel transformator als Dinamo analoog.

Getest op een 2 tal RMU's en een aantal TM-H's en op een 2 tal TM-44's waarbij de eerste TM44 als Master staat en alle overige TMxx in Slave.
PWM Multi op stand 2, 4 en 8 gehad (ook permanent opgelslagen en systeem opnieuw opgestart). Helaas geen verschil geconstateerd.

Rijspanning vanuit de IPM 13V resulteert in blok 11,4V. HFI op 0.
Belast met loc 3,2V op laagste rijdende snelheid.

Sinds kort een aantal locs gedigitaliseerd en deze kunnen wel langzaam rijden een aantal starten bijwijze van spreken bij stap 5 met een modelsnelheid van 8km en dit voor zowel 3 als 5 polig.
Zeer recent de eerste faulhaber-loc en ook deze kan zeer langzaam rijden, vandaar dat het opvallend werd dat de analoge locs eigenlijk over de baan "racen".

Hopende dat iemand mij opweg kan helpen. Mocht er meer info nodig zijn, laat het me dan weten.

Met dank,

Geert de Groot

Technische gegevens:
2x RMU softw v1.30
6x TM-H v5.20
2x TM44 v1.20
DinamoConfig 1.30A
Test locs V60 , BR85, BR S3/6 BR111, BR127

Netherlands

Hallo Geert,

ik lees in jouw verhaal niets over het gebruiken van de kickstart. Heb je dat (in iTrain) ingesteld?

Groet
Frans

Netherlands

Frans,

dank alvast voor je reactie en ja ik gebruik zeker de kickstart binnen iTrain soms zelfs een aantal stappen boven de eerste stap dat de loc in beweging komt.

Bij snelheidsmeting binnen iTrain start ik eigenlijk altijd op stap 20 bij analoge locs en op het moment dat hij dan niet wil steeds een stap hoger totdat hij in beweging komt. Mocht de loc bij stap 20 wel rijden dan probeer ik of dat er nog lagere stappen mogelijk zijn. Vaak is het dat bij warm gereden locs een of twee stappen lager mogelijk is, maar bij een koude start de volgende keer toch handmatig "gas" bij moet geven om hem van z'n plaats te krijgen.
De locs worden door mij regelmatig gecontroleerd op aanslag en stof op de wielen en de toestand van de koolborstels.

Lengte bekabeling is naar de blokken zeker niet boven de 5m met 0,25q. dikte.
Hoor graag waar ik nog naar zou kunnen kijken.


Netherlands

Hallo Geert,

als je met "een aantal stappen boven de eerste stap" bedoelt een, twee, drie stappen, dan zal het weinig effect hebben. Verder zeg je "soms zelfs". Nu is de kickstart voor oudere analoge motoren een must en niet iets wat je eventueel doet.......

Wat ik meestal doe: ik rij de loc op een gemiddelde snelheid (dit alles "met de hand") en regel dan de snelheid langzaam terug tot de loc stopt. Neem die snelheidstap (bijvoorbeeld 18). Die waarde neem ik dan 1,5x en vul dat in bij kickstart (in dit voorbeeld 27). Meestal komt-ie dan goed van z'n plek, want je geeft hem gedurende korte tijd een hogere snelheidstap. Kijk wat het effect is en regel eventueel bij (hoger of lager). Soms schiet-ie van z'n plek, dan neem je een lagere waarde, rijdt hij nog niet weg, dan kan je hoger proberen. Maar met die factor 1,5 heb ik goede resultaten. Het is echt een kwestie van tunen en tweeken om het goed te krijgen, waarbij er ook wel locs zijn waar je het echt niet goed krijgt, maar dan heb je het vaak ook over oudere machines of kwalitatief mindere motoren. Of een decoderinbouw dan de moeite waard is, is moeilijk voorspelbaar.

Groet
Frans

Netherlands

Frans,

misschien niet helemaal duidelijk verwoord maar de kickstart is bij een loc die op stap 18 gaat rijden ingesteld op 27 of hoger ( zoals jij ook beschrijft) en die op stap 20 start met rijden zelfs op 30, wat in mijn ogen voor een 3 pool misschien nog reel zou zijn maar bij een 5 pool toch eigenlijk niet. Toch nog even voor de zekerheid gecontroleerd en wat in mijn hoofd qua zetting voor ogen stond kwam overeen met iTrain .

Nogmaals in DinamoUsersCC moet ik ook een veel hogere stap ingeven dan dat ik zou verwachten.
Misschien goed om te vermelden is dat ik bij de DCC locs op CV 2 ( Startspanning) bij de D&H decoders een waarde van 5 in heb gevuld wat dus ook al hoger is dan de default van 0 om ook deze mooi en lekker te laten starten.

Met vriendelijke groet,

Geert


Netherlands

Het is redelijk normaal dat een analoge loc pas bij stap 20 in beweging komt en in de stappen ernaar toe een bromgeluid optreed. De pulsen zijn dan wel aanwezig maar spreken de motor net niet sterk genoeg aan om in beweging te komen.

De kickstart optie die Frans aanhaalt helpt daar goed bij. Zelf expirimenteer ik eerst met de PWM instellingen van Dinamo. (Zie DinamoConfig)

Standaard staat die op 2, maar zet je hem op 4 dan merk je dat locs eerder op gang komen maar wel in topsnelheid verliezen. Kortom je veranderd dan met name het karakter van de pen wat dus ander rijgedrag geeft. Experimenteer hier eens mee totdat je een gewenst gedrag hebt. De voltage heeft hier ook invloed op. Maar dat is in Z weer niet zo flexibel als in N en H0.

De afwijking in snelheden is sterk afhankelijk van is de soort motor, overbrenging, temperatuur enz. Punten die normaal door de decoder worden opgevangen maar bij PWM niet detecteerbaar zijn.

Er word momenteel gewerkt aan een lastregeling in iTrain voor analoge locs. Maar tot die tijd moet je gewoon wat aandacht besteden aan de locs en de instellingen. Hoe meer aandacht en tijd, des te beter het gaat werken.

Succes


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)