Loading...
 

MCC & Cars


Probleem met MCCdec03

Goedendag,

Ik heb een bedrade MCCdec03 decoder geprobeerd te installeren. Ik gebruik Icar voor de aansturing.
Bij het vooraf testen werkten alle ledjes prima, ook de motor werkt perfect.
Na het aansluiten van de ledjes de motor enz gaan nadat ik de stroom erop zet de de koplampen en de achterlichten aan en daar blijft het bij. Dus geen test-mode met o.a. knipperende knipperlichten.
Vraag is wat gaat er mis.

Groetjes, Jacques

Netherlands

Hallo Jacques,
jij zegt, bij het vooraf testen werkten de leds en de motor perfect. Is dat zonder dat deze met de decoder verbonden waren?
Bij het constateren van dat de verlichting wel werkt en de knipperlichten niet, was het voertuig toen in het bereik van de ingeschakelde zendlus? Als dat wel het geval was, dan is de werking correct. Bij het niet aanwezig zijn van de ingeschakelde zendlus, is waarschijnlijk de ontvangstspoel niet correct aangesloten of niet gesoldeerd op de twee paars kleurige draadjes. Ik ga ervan uit dat jij de decoder volgens de juiste kleurcodering van de draadjes hebt aangesloten en dat jij de test met het decoderadres 1 uitvoert.


groet, Heinz

Hallo Heinz lang niet "gesproken",

Het testen van de led's en de motor heb ik gedaan voor dat ik de decoder had verbonden.
Spoel zit op de paarse kabels..
Ik heb de min van de led's gebundeld, De plus van de accu aan de midden pool van de schakelaar. Rode draad van de decoder die met de accu verbonden moet worden op de andere pool van de schakelaar gezet.
Ik ben ervan uitgegaan dat de grondraad van de decoder ook de min is voor de led's.
Nadere uitleg verlichting; De plus van de accu op de midden pool van de schakelaar, de min van de accu op de min van de led's en de koplampen, de achterlichten en de knipperlichten achter branden. Zodra ik de grond van de decoder aan de min hang blijven alleen de koplampen branden.
Het maakt niet uit of er bereik is van de zendlus.
Adres Icar staat op 2 want op 1 rijd al een auto.

Groetjes,
Jacques


Netherlands

Hallo Jacques,

is het mogelijk om mij een foto te sturen van de aansluitingen die jij gemaakt hebt tussen, de van draadjes voorziene decoder, en de leds?
Ik neem aan dat de leds gaan branden op het moment dat jij de schakelaar op 'on' zet en dan uit gaan als jij de GND van de decoder aansluit op de decoder? Jouw veronderstelling dat de GND van de decoder ook de min is voor de leds is correct. Daarom vind ik het vreemd dat jouw leds zonder GND op de decoder wel functioneren en met de GND op de decoder niet.
Het adres heb jij met jDinamoCC op 2 gezet, mag ik veronderstellen. Niet dat dit iets met het genoemde gedrag van doen heeft, hooguit op het reageren van de decoder met aansturen vanuit iCar.

Groetjes, Heinz


Hallo Heinz,

Ik heb een drietal foto's gemaakt dus antwoord in drievoud.
Ik geef toe is nog erg rommelig maar ik wil graag eerst testen voor ik alles netjes maak.
Ik heb de led aansluitingen voor de zekerheid met een krimpkousje vastgezet.
deze foto is de massa aansluiting. rest volgt


Hallo Heinz,

Ik heb een drietal foto's gemaakt dus antwoord in drievoud.
Ik geef toe is nog erg rommelig maar ik wil graag eerst testen voor ik alles netjes maak.
Ik heb de led aansluitingen voor de zekerheid met een krimpkousje vastgezet.
deze foto is de massa aansluiting. rest volgt.
Laatste foto werkende koplampen Zonder aansluiting grnd van decoder..
Ik heb niets gedaan met DinamoCC.

Groetjes,

Jacques


Netherlands

Hallo Jacques,

blijkbaar zijn de foto's niet mee gekomen of ze zijn te groot qua formaat om hier te tonen.
Stuur ze s.v.p. naar mijn mailadres; heinz at mcc-modelcarparts.nl.
groetjes,
Heinz


Netherlands

Ik beweer niet dat het in dit geval de oorzaak is, maar even ter achtergrond:

Ik weet vrij zeker dat een decoder die nog niet geconfigueerd is opstart met X0 + X1(gedimd) + X2 + Y0(knipper) + Y1(knipper).

Als de spoel niet is aangesloten start de decoder mogelijk niet goed op of werkt niet correct. Je moet tussen de Rec aansluitingen een weerstand meten van een paar Ohm.

Het is niet de bedoeling dat je kathodes van de LEDs rechtstreeks op de min van de accu zet en daarbij de min (gnd) van de decoder niet aansluit. Je voedt de decoder dan feitelijk tussen Vbat en de LED uitgangen en dat is niet de bedoeling. Het zal waarschijnlijk niet stuk gaan, maar als je in zo'n geval ook nog eens de motor gaat aansturen sta ik daar niet voor in.

De diverse schema's staan m.i. vrij duidelijk in de handleiding. Accu, motor en LEDs zijn opzettelijk apart getekend om het overzichtelijk te houden en ook omdat de decoder "het centrale punt" in je auto hoort te zijn. Dat heeft ook EMC technische redenen. En als het een decoder met draadjes eraan is verandert dat principe niet.
Eigen inzicht is uiteraard ieders vrije keuze, maar als het dan niet werkt ...

Mvg,
Leon

Hallo Leon,

Dank voor je uitgebreide antwoord. Om even wat mogelijke misverstanden uit de wereld te helpen het volgende.
Het testen van de led's en de motor heb ik gedaan terwijl de decoder nog in het daarbij behorende doosje lag.
Ik heb voor ik begon met het inbouwen van de decoder gekeken hoe e.e.a. zit in een reeds in mijn bezit zijnde en perfect werkende auto.
Ook gekeken of de bedrading zoals die op de bedrade decoder zit klopt met jouw handleiding, natuurlijk klopte dat Heinz weet wat hij doet.
Toen bleek dat e.e.a. niet werkte heb ik als eerste de massadraad (toeval) van de decoder van de massa gehaald en toen gezien dat de verlichting wel ging branden.

Groetjes,

Jacques

Wederom geweldige service Hein,
Probleem opgelost !

Netherlands
Graag gedaan Jacques. succes met de verdere ombouw.

 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)