Loading...
 

MCC & Cars


MCC workshop 23 -30 jan 2010

Netherlands

De eerste dag van de MCC workshop zit er op. Volgens mij is het redelijk volgens plan verlopen. Op naar dag 2 volgend weekend. Mocht je als deelnemer tussentijds vragen hebben betreffende je "huiswerk" of andere opmerkingen, doe dat dan hier.

Nederlands is acceptabel voor deze post. Als er interessante zaken tussen zitten kunnen we die later vertalen.

Mvg,
Leon



The first day of the MCC workshop is completed. I think it went more or less as planned. So heading for day 2 next weekend. Should participants have any question regarding their "homework" or wish to shere other remarks, please do it here.

Dutch is acceptable for this post. Things of general interest can be translated later.

Kind regards,
Leon

ik wil beginnen met het afmaken van mn vrachtwagentje maar ik heb nog een paar vragen:
- Is het mogelijk om het schema van de decoder met de verschillende draadkleuren te sturen? Zoals met de presentatie getoond werd. Of hiet te posten
- Mag ik de weerstanden direct op de decoder solderen? Maakt het nog uit hoe de weerstanden gesoldeerd worden (geen elektrische achtergrond sorry)?
- Er waren twee paar draden die losjes getwist moesten worden, die van de motor en die van -
- Kon ik er de vrachtwagen (GLS) van uit gaan dat de rode draad de plus is en de blauwe de min?

Als er iemand is die mijn vragen in the Engels kan vertalen, graag!
If there is somebody who can translate the questions into English, please be my gast.


Netherlands

Hallo Dennis,


A: Zie bijlage (ik vermoed tenminste dat je dit bedoelt).
Overigens is de kleurcodering niet officieel en "slechts een suggestie"


A: Ja, geen probleem. Hoe maakt niet uit (als ze maar vast zitten en geen kortsluiting maken)


A: Die van de motor zijn het belangrijkst (om goed bij elkaar te houden of te twisten). Verder de voeding-aansluitdraden aan de decoder richting batterij/schakelaar


A: Heb ff gekeken: Ja, de rode is +

Mvg,
Leon


Netherlands

hallo,

ik ben vandaag alweer lekker opgeschoten met mijn vrachtauto. ik wil alleen graag weten wat voor weerstand waarde ik kan gebruiken voor de:
- mistlampen(wit)
- grootlicht(wit)
- zwaailampen(oranje)

Mvg,
Robbert


Netherlands

Hallo Robbert,

Een witte LED heeft een werkspanning van 3,0..3,5V. De uitgang van de decoder levert 4,1V. Een weerstand van 100 Ohm levert dus een stroom op van ruwweg 10mA.
Een gele LED heeft een werkspanning van ca 2V. De uitgang van de decoder levert 4,1V. Een weerstand van 100 Ohm levert dus een stroom op van ruwweg 20mA.
Verdubbelen van de weerstandswaarde halveert de stroom.
Als je meerdere LEDs parallel zet verdeelt de stroom zoals hierboven berekend zich over beide LEDs mits ze van hetzelfde fabrikaat en type zijn

De stroom die je nodig hebt hangt af van de lichtopbrengst van de LED per mA en de lichtopbrengst die je wilt.
De witte LEDs die ik in de setjes lever geven naar mijn mening een groot-licht effect bij 180 Ohm bij 2 LEDs parallel (dat is dus slechts een stroom van zo'n 3mA per LED, maar de LEDs geven dan ook 780mcd bij 20mA, da's best veul). Zet je de aansturing op 12% dan heb je iets dat lijkt op dimlicht.
Wil je dimlicht-effect bij 100% aansturing, dan kies ik voor die LEDs 680 Ohm.
Voor mistlampen zou ik ergens tussen die 2 uitersten gaan zitten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Zwaailichten zet je individueel op een uitgang. 680 Ohm geeft dan normaliter genoeg licht. Je hebt er echter een stukje lichtgeleider tussen zitten en hoeveel licht je dan overhoudt is lastig te voorspellen. Wellicht moet je dus wat lager gaan zitten qua weerstand. Uitproberen is de enige mogelijkheid.

Mvg,
Leon


Netherlands

Omdat ik het eigenlijk ook wel eens wat nauwkeuriger wilde weten heb ik even een witte LED opgemeten qua karakteristiek.
Dit type begin dus al licht te geven bij ca 2,45V. Bij de maximale stroom (20mA) is de spanning ca 3,1V. Alles bij elkaar dus wat lagere spanningen dan ik hierboven meldde.

Bij een weerstand van 180 Ohm en 2 LEDs parallel loopt per LED dus een stroom van ca 3,6mA. Vergroot je de weerstand naar 680 Ohm dan is de stroom nog ca 1 mA

Mvg,
Leon

(nieuwe bijlage 2010-01-25)


Netherlands

Mijn vragen voor zaterdag zijn de volgende :
Kan er wat verder op opladers ingegaan worden? Tips/types
Bestaan er stekkers/contra stekkers voor 16 draads flat cable?
Ik kan bij Conrad de gelakte draad niet vinden, heeft het een speciale naam of nummer?
Mvr groeten, Paul van der Burg


Netherlands

Hallo Paul,

Afgelopen zaterdag hebben we ons primair gericht op "het systeem" als geheel en de auto's in het bijzonder. Komende zaterdag zullen we ons meer richten op alles rondom de auto's, zoals de aansturing. Uiteraard kan de lader daar ook bij aan bod komen.

De lader van Faller zelf is niet echt geweldig. Het andere uiterste is een "professionele" snellader. Een beschrijving van een eenvoudige maar doeltreffende lader die je gemakkelijk zelf kunt maken vind je op dit DinamoUsers portal: tiki-index.php?page=Batterijlader&bl=y

Ik kan me voorstellen dat het vinden van de juiste artikelen bij Conrad tot enige wanhoop kan leiden. Op mijn website http://dinamo.vanperlo.net/aanschaf.html vind je een link (klik op het Conrad logo) naar een pagina met Conrad bestelnummers die handig zijn voor Dinamo, MCC, OM32 en LichtOrgel. Connectoren voor bandkabel en lakdraad staat daar ook bij.

Mvg,
Leon

inderdaad ingaan om


Netherlands

Heren, ik heb de volgende vraag : We hebben alles besproken voor een 3 volt batterij.
Gaat laden en gebruik met een 1.5 volt batterij zonder meer goed met de Faller, dan wel Leon's lader? En wat doet de decoder?
HGR Paul van der Burg


Netherlands

Hoi Paul,

v2.0 decoders werken van 0,9 tot 4,1 volt, dat moet dus werken.

Wat Leon's lader ermee doet durf ik niet te zeggen...

Groet,

Gerard van Rekum


Netherlands

Paul,

Voor de decoder is 1,2V geen enkel probleem, zoals Gerard schreef.

Volgens Faller moet het laden met de standaard lader kunnen. Pas op dat dat alleen geldt als je de extra weerstand die meneer Faller standaard tussen de laadpin en een enkelvoudige cel zet er tussen laat zitten, anders wordt de stroom te hoog.

De Leon-lader heeft er ook geen enkel probleem mee, met of zonder de Faller-weerstand. Op deze lader stel je immers gewoon de stroomsterkte in, de spanning is niet relevant, hooguit voor de warmteontwikkeling in de LM317 en de Faller serieweerstand indien je hoge stroomsterktes gebruikt (hetgeen ik overigens afraad met een niet-intelligente lader).

Met de serieweerstand bedoel ik hier dus de weerstand tussen de laadpinnen en de accu bij voertuigen met 1 cel. De weerstand die je aantreft in serie met de motor bij sommige voertuigen moet er zowiezo uit, want de decoder regelt de snelheid van de motor.

Mvg,
Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)