Loading...
 

Dinamo


Roco wisselaandrijving schakelt niet met PM32/MDDEC

Netherlands

Ik ben sinds kort Dinamo gebruiker en loop tegen een probleem aan met het schakelen van wissels met een Roco wisselomzetter met spoelen die onder de baan zit. Een wisselomzetter met spoelen direct aan het wissel gekoppeld werkt wel.
Het omzetten gebeurt via de PM32 en MDDEC. Ik heb al lopen variëren met de schakeltijd (tot 1 seconde), de stroomsterkte (potmeter op PM32 en via DinamoConfig: hoog en unlimited gezet) en de wisselschakelspanning (op 21,5 V gezet). Het signaal komt wel aan bij het wissel (hoor wat brommen), maar het schakelt niet.
De aandrijving werkt prima op de conventionele manier (gekoppeld aan een trafo). Bijgaand een plaatje.

Weet iemand een oplossing voor dit probleem?

Netherlands

Hallo Hans,

ik kan me eigenlijk alleen voorstellen dat het een mechanisch probleem is. Daar bedoel ik mee dat het omzetten vanaf de onderkant van de wissel veel meer kracht behoeft. Heb je het met 1 wissel of met meerdere?

Groet
Frans

Netherlands

Ha Frans

Ik heb een andere ondervloeraandrijving van Roco aangesloten en daarmee hetzelfde probleem: doet het niet, ook niet na opvoeren van de variabelen stroom, spanning, schakeltijd.
Ook heb ik nog een Conrad ondervloeromzetter geprobeerd: het vreemde hierbij is, dat deze 1 kant op wel schakelt, maar de andere kant op niet.
Het zal inderdaad wel te maken hebben met meer kracht die nodig is voor het omzetten. Hoe hoog moet ik de grenzen stellen? Met de conventionele trafo (Titan 40VA) schakel ik met 14V (staat op de trafo) en dat loopt soepel.

Groet, Hans


Netherlands

Hallo Hans,

Bij Railz werken letterlijk honderden Roco aandrijvingen, zowel de ondervloer als de bovengrondse aandrijving. Het is dus in elk geval geen structureel probleem in noch de aandrijving noch de PM32/MDdec. Het enige probleem dat we bij Railz hebben gehad is het extreme vonken van de eindafschakeling in de aandrijving en de daardoor veroorzaakte stoorpulsen. Die worden afgevangen door de 22uH ontstoorspoeltjes, maar goed, dat is jouw probleem niet, om te kunnen vonken moet-ie eerst schakelen.

Mvg,
Leon


Netherlands

Voor de Conrads moet je een van de dipswitsches op je PM32 omzetten in spoelen en motoren.
Lees je handleiding van je PM32 even daarover. 14V zou voldoende moeten zijn.

Groeten,
Patrick


Netherlands

Is het met de PM32 niet net zo als de RM-H dat je een beetje moet uitproberen welke weerstand je in de voetjes zet. Volgens de handleiding vam de PM32 paragraaf 2.2.3 en 4.2.

Het gaat om weerstand R1 en R2. Ik denk dat je die een lagere waarde moet geven.
Even uitproberen waarbij ze lekker omgaan.
Je Vwss kun je daarbij gerust op 20V laten staan.

Groeten,
Patrick


Netherlands

Is het met de PM32 niet net zo als de RM-H dat je een beetje moet uitproberen welke weerstand je in de voetjes zet

Dat klopt helemaal, echter de Roco aandrijvingen die ik ken en die o.a. in ruime mate in gebruik zijn bij het demobaantje in Rotterdam doen het prima met de standaard 2,2 Ohm weerstanden. Ze hebben voor zover ik mij herinner ca 800mA nodig. Maar goed, misschien is het product veranderd.

Het zou kunnen zijn dat een van de 2 weerstanden die Patrick hierboven noemt niet goed vast zit, als er maar 1 weerstand werkt heb je maar de helft van de stroom. Da's een beetje weinig.

Mvg,
Leon

Netherlands

Bedankt voor al de adviezen.
Ik heb de R1 en R2 op de PM32 gecontroleerd en voor de zekerheid nog extra gesoldeerd. Helaas heeft het niet het gewenste effect gehad.
Ik heb ook de 4e dipswitch van de PM32 op spoelen + motoren gezet, maar toen deed geen enkel wissel het meer.
Van Leon begrijp ik dat het model wisselomzetter niet het probleem kan zijn.
Zou er iets anders op de PM32 niet OK kunnen zijn, waardoor de Roco-aandrijving niet schakelt?

Groet

Hans


Netherlands

Van Leon begrijp ik dat het model wisselomzetter niet het probleem kan zijn.

Dat zou ik zo letterlijk niet durven stellen, maar als het zo is ben je de eerste bij mij bekende Rocowisselaandrijvinggebruiker die hiermee een probleem heeft (m.a.w. ik acht de kans kleiner dan 1%).
Misschien kun je nog aangeven exact welke aandrijving je gebruikt (typenummer). Ik ken als ondervloeraandrijving van Roco alleen die grote zwarte knollen en die zouden het moeten doen.

Zou er iets anders op de PM32 niet OK kunnen zijn, waardoor de Roco-aandrijving niet schakelt?

Als je je PM32 en MDdec gebouwd en getest gekocht hebt zou dat naar mijn mening niet zo mogen zijn, maar het is natuurlijk nooit volledig uit te sluiten. Het zou nog een mechanisch probleem kunnen zijn zoals Frans in eerste instantie aangaf, dat kun je uitsluiten door de aandrijving 'los', zonder wissel, te laten schakelen.
Als je wisselaandrijvingen op zich werken en je geen aansluitfouten hebt gemaakt is een storing aan de PM32 of MDddec m.i. het enige dat overblijft. I.h.a. noemt men de afwikkeling hiervan garantie.
Als je je boards zelf bestukt hebt ligt het iets gecompliceerder.

Mvg,
Leon

Netherlands

Ha Leon

Er staat helaas geen typenr op de Roco-wisselaandrijving. Ik heb het ook "los" geprobeerd en ook dan schakelt het niet.
Intussen heb ik ook een ontkoppelrail aangesloten en dat ding doet het weer prima. Het lijkt erop dat die Roco aandrijvingen de buitenbeen zijn.
Een aardige test lijkt mij om mijn Roco aandrijving eens aan te sluiten op een andere PM32. Komende zaterdag zal ik het meenemen naar de gebruikersdag: daar zal dit hopelijk wel kunnen. Ik heb de PM32 met componenten bij Dinasys gekocht, zelf in elkaar gesoldeerd en (samen met Frans) getest. Als er iets niet goed op zit is dat dus mijn eigen schuld.

Hopelijk komen we zaterdag uit en kan ik de boel verder aansluiten.

Groet, Hans


Netherlands

Hans,

Is er in februari vorig jaar iets uit je test op de gebruikersdag gekomen Hans?
Want inmiddels lijk ik hetzelfde probleem te hebben.

Ik gebruik Roco wisselaandrijvingen van het type dat zit onder de oude Rocoline railserie met ballastbed. Ik heb het getest bij 3 wissels en een ontkoppelrail. Geen van alle doen ze het.

Als er bij jou niets uit gekomen is, dan zal ik nog 'ns uitgebreid moeten gaan testen (meer wissels/verschillende uitgangen etc.).

Groet, Rudolf


Netherlands

Ha Rudolf

Op de Dinamo gebruikersdag 2011 hebben ik met Leon eea getest en daaruit kwam het sterke vermoeden dat die oude Roco-wisselaandrijvingen (voor montage onder de tafel) teveel stroom vragen, meer dan het systeem kan leveren binnen de beveiligingen. Ik heb later met Frans nog verder getest en daar werd dit bevestigd. Heb jij dezelfde oude Roco-aandrijvingen?

Ik had toen de keuze: of kunstgrepen gaan toepassen of een andere weg inslaan voor mijn wisselaandrijvingen en heb toen voor het tweede gekozen. Ik ga overstappen op servo's in combinatie met een OC32 en SP4: intussen heb ik dit werkend voor een wissel, voor een sein is het wat lastiger gebleken. Het omzetten van de wissels gaan erg mooi!
Hopelijk kun je wat met mijn reactie.

Met vriendelijke groet,

Hans


Netherlands

Hans,

Ik kan mij niet herinneren dat we "op" de gebruikersdag iets getest hebben. Ik had vlgs mij geen PM32 bij me. Of de betreffende spoelen meer stroom vergen dat de PM32 "binnen de beveiligingen" kan leveren weet ik dan ook niet. Voor de goede orde: het eventueel aanpassen van de weerstanden R1 en R2 zoals Patrick hierboven schrijft zijn geen kunstgrepen. Zolang je met die weerstanden binnen de in de handleiding opgegeven waarden blijft is het volledig normaal.

Los daarvan: het overstappen op servo's kan inderdaad een goede keuze zijn.

Mvg,
Leon


Netherlands

Wellicht even een klein misverstand uit de weg ruimen: Het gaat over de gebruikersdag van februari 2011.

Het gaat om een bestaand stuk baan met 11 wissels dat ik nu wil digitaliseren. Omdat het Rocoline met bedding is, zou het erg veel tijd kosten om dat op te breken en daarna weer opnieuw te leggen. Voor nieuwe stukken baan ga ik inderdaad andere wisselaandrijvingen gebruiken.

De wisselaandrijvingen die ik heb zijn Roco 42620. Zie bijlage. Hans: is dat ook het type dat jij had?

Ik heb indertijd gemeten dat er door de spoelen (met overbrugde eindafschakelcontacten) bij 14 VDC (uit een gestabiliseerde labvoeding) 0,65 A loopt. Met de multimeter mat ik ca. 19 a 20 ohm.
Die stroom valt dus wel binnen de grenzen van wat de PM32 moet kunnen aansturen.

Ik zal binnenkort nog weer verder experimenteren.

Groeten, Rudolf


Beste Rudolf,

Ik heb soortgelijke aandrijvingen, maar dan van Trix.
Ik heb de eindafschakelingen vervangen door een draadbrug.
Volgens mij moet je dit zowieso doen, maar wellicht lost het ook je probleem op.

Groeten

Alexander


Netherlands

Beste Leon, Hans, Alexander,

Het overbruggen van de eindafschakelingen is voor mij helaas geen optie omdat de aandrijvingen ingebouwd zitten in een stuk van de baan dat al sinds 2000 bestaat. En ze zitten zodanig ingebouwd onder Rocoline rails met rubberen bedding, dat ik er niet meer bij kan.

Gegeven dat er eindafschakelingen zijn, is het eigenlijk beter om de spoelen met wisselspanning aan te sturen (vond ik met Google). Bij een wisselspanning kan namelijk de vonk over het eindschakelcontact gemakkelijker doven in de nuldoorgang van de sinus. Roco heeft deze aandrijvingen tenslotte ook ontworpen om ze met 50 Hz wisselspanning aan te sturen.

Gegeven dat ik wil voorkomen dat de eindschakelcontacten in de komende jaren niet meer goed functioneren (ik wil dat voorkomen omdat ik de aandrijvingen niet kan vervangen).

Lijkt het me de beste oplossing om vanuit de PM32 kleine relaistjes aan te sturen. De relaiscontacten laat ik dan de 50 Hz wisselspanning van een oude treintrafo schakelen naar de wisselaandrijvingen.

Dat kost me nu dan wel 22 relaistjes en tijd om die te monteren. Maar het lijkt me dat het de kans vergroot dat het de komende jaren blijft werken.

Hoe denken jullie over deze oplossingsrichting?

Groeten, Rudolf

Netherlands

Gegeven dat er eindafschakelingen zijn, is het eigenlijk beter om de spoelen met wisselspanning aan te sturen (vond ik met Google). Bij een wisselspanning kan namelijk de vonk over het eindschakelcontact gemakkelijker doven in de nuldoorgang van de sinus.

Grappig, zo heb ik er eigenlijk in dit kader nooit naar gekeken. In theorie klopt het. Bij hoogspanningsnetten wordt, voor zover ik weet, dit principe ook gebruikt.

Alleen zijn de vermogens hier een stuk lager en ik vraag me af of de vlamboog niet al lang gedoofd is voordat de nuldoorgang voorbij komt. Anyway, als je afschakelt op het moment dat de stroom maximaal is heb je ook bij wisselspanning een flinke vonk en spanningspieken. Het blijft een rot-oplossing en ik vind derhalve het gebruik van een elektronische afschakeling altijd nog te prefereren.
Maar ja, als je die eindafschakeling er niet uit krijgt en hij geeft een probleem, dan zul je wat moeten.

Overigens: voor het demobaantje in Rotterdam hebben de (nieuwe) Roco aandrijvingen inclusief de eindafschakeling een duurtest gehad met gelijkspanning i.c.m. de PM32. Daar uit kwam dat zowel de ondervloer als de standaard aandrijving het na (ik meen zo'n) 200.000 schakelingen nog steeds betrouwbaar doen. Het exacte aantal zou ik moeten nakijken, maar het was in elk geval een flink veelvoud van 32768 (en de insiders weten wel waar dit getal vandaan komt cool )

Mvg,
Leon


Netherlands

Nog even nagezocht, sommige van de wisselaandrijvingen heb ik al in 1993 gekocht.

Testen gedaan:

Vwss verhoogd naar 17,50 V

Ceramisch C'tje 1 nF over de PS en PD draden gezet. Dit gaf in ieder geval de verbetering dat de PM32 nu niet meer in de beveiliging ging, en het rode ledje dus altijd aan bleef.

Van de 11 wissels deden 5 het niet goed op de PM32. De 2 ontkoppelrailzen gaven alleen een heel zacht klik-geluidje maar deden het dus niet.
De slechte wissels deden wel een poging om naar de andere kant om te gaan, maar het bleef bij een bromgeluid. Het hielp in die gevallen niet om dan maar een pulstijd van 1 sec te geven. Soms deed een wissel het eerst wel goed, maar na een 20-tal keer omzetten met de PM32 niet meer.

Daarna de slechte wissels geprobeerd op 16V AC (onbelaste spanning). De meeste deden het daar wel op. Een enkele deed het dan nog steeds niet. Daarna geprobeerd op 20 V AC (onbelast), toen gingen na enige keren proberen ook de laatste wissels het weer doen.

Daarom dus maar de knoop doorgehakt:

Ik heb daarnet relais besteld bij Conrad. Met de PM32 ga ik de relaisspoeltjes aansturen, en de relaiscontacten gaan de AC spanning verbinden met de wisselspoelen.

Kan bijna niet wachten tot de relais binnenkomen biggrin

Groeten, Rudolf

Netherlands

Hoi Allemaal,

Vakantie dus eindelijk even tijd om dit topic af te sluiten. biggrin

Ik heb een aantal printjes gemaakt (zie de foto in de bijlage). Per wissel dus 2 relaistjes (de zwarte blokjes). De gekleurde draden komen van de PM32. De twee grijze draden zijn de toevoer van de AC-spanning die door de relaitjes doorgestuurd wordt naar de wissels. Op het printje zitten ook de diodes om de PS en PD signalen te "decoderen". De wissels komen op de 3-voudige header pennetjes.

Dit werkt nu naar wens. Bedankt allemaal voor het meedenken.


Inmiddels ben ik het volgende probleem cry aan het tackelen: sommige van de wisseltongen van de Roco-line wissels krijgen geen spanning. Dit komt o.a. doordat ik de railstaven geschilderd heb en er verf in het scharnierpunt gekropen is. Ik ga dunne stukjes draad over de scharnierpunten heen solderen.

Groeten, Rudolf


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)