Loading...
 

Dinamo


schaduwstation bedienen als 1 blok maar met meerdere opstelsporen ?

Ik ben van plan Dinamo aan te schaffen om mijn nieuwe modelbaan aan te sturen. Hierover heb ik een detail vraag.
Het schaduwstation bestaat uit 8 sporen waarop achter elkaar maximaal 16 treinen kunnen worden opgesteld. Omdat er altijd maar 1 trein tegelijk rijdt in het schaduwstation wou ik dit aansturen als 1 blok. Ik ben van plan om via Koploper de hele baan inclusief schaduwstation aan te sturen. Hiertoe moet ik wel treinen kunnen detecteren op alle sporen in het schaduwstation. Het is dus zo dat binnen het blok dat het schaduwstation er meerdere treinen staan. Kunt u mij vertellen of dit op te lossen is via Koploper + Dinamo en hoe dit dan zou werken ? of misschien heeft u een andere voorstel over hoe dit op te lossen.

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie reactie....

Eric Bosscher

Netherlands

Hoi Eric,

Kijk onder bestandsgalerijen/ documentation/dinamo in de praktijk/blokken koppelen met relais.pdf
In dit bestand is situatie 3 van toepassing op jouw baan. Alleen een kleine aanpassing ivm de dubbele blokken.
Dit zou je wellicht ook kunnen in koploper met dinamische bloklengte kunnen oplossen. Lees daarvoor de 'help' van Koploper.

Groeten,
Patrick


Netherlands

Je schrijft dat er in het schaduwstation slechts 1 treinbeweging tegelijk hoeft plaats te vinden. Als dat inderdaad zo is kun je het oplossen zoals je schrijft.

In het schaduwstation komen echter 3 sporen samen van je bovengrondse station. Weliswaar niet zo heel groot, dus het zal niet zo erg druk zijn, maar ik vraag me toch af of dat geen flessenhals gaat opleveren. Realiseer je dat inrijden, uitrijden en doorrijden van het rechterdeel naar het linkerdeel van het schaduwstation bewegingen zijn die elkaar uitsluiten als je het aansluit zoals je nu schetst.

Het nut van blok 12 ontgaat mij. De enige functie die ik kan bedenken is dat je daarmee rondjes door je schaduwstation kunt rijden ...

Als je het als schaduwstationsschakeling wilt aansluiten zou ik de linker en rechter helft (hierna te noemen uitrijsporen en inrijsporen) in ieder geval elk een eigen blokuitgang geven, dan kun je in inrijden en uitrijden tegelijk.
Beter nog kun je de inrijsporen aan het aanvoerblok koppelen (via relais) en de uitrijsporen als schaduwstationsschakeling uitvoeren. De consequentie is dat je de inrijsporen dan ook via (8 extra) relais aan de uitrijsporen moet kunnen koppelen. Kost je dus 8 relais extra, maar het scheelt ook weer 1 blokuitgang en het biedt meer flexibiliteit en betere doorstroming.

Ik zou ook overwegen om de wisselstraat linksboven waar al het verkeer over 1 enkel spoortje moet te verdubbelen.

Mvg,
Leon


Hoi Patrick,

bedankt voor je tips, ga er even induiken, vraag me af of met de relais oplossing ook nog treindetectie kan plaats vinden.

Hoi Leo,

ook bedankt voor je uitgebreide reactie !
Je hebt gelijk dat op het samenvoegpunt een flessenhals ontstaat, waarschijnlijk niet zo'n probleem omdat ik toch niet zo heel veel treinen tegelijk wil laten rijden. Maar ik denk er nog even over na.
Nut van blok 2 is idd alleen om treinen op het schaduwstation op een andere volgorde achter elkaar te kunnen parkeren en zal ik waarschijnlijk niet veel gaan gebruiken. Ik vind je aanbeveling van de inrij en uitrij sporen een hele goede, ik ga er even goed over nadenken.


Met vriendelijke groeten,

Eric


France

Hallo Eric,

Als herintreder ben ik ook bezig met een baanplan en zit ongeveer met hetzelfde idee: een schaduwstation van 7 opstelsporen wil ik via relais aan het inkomende blok koppelen (en ook via extra relais aan het uitrijspoor zodat in- en uitrijden tegelijk mogelijk is).

Ik vraag me alleen af hoe de bezetmelders te plaatsen. Hoe heb jij dit opgelost?

Ik dacht binnen Koploper 7 blokken te maken die niet gekoppeld zijn aan een "blokkaart" en bij het inrijden via relais te schakelen aan het "echte" blok waarover de treinen aankomen. De vraag is alleen hoe de (stop) bezetmelders te plaatsen want het lijkt erop dat ik die niet met een relais kan schakelen. Koploper accepteert namelijk niet dat 1 bezetmelder meerdere blokken bedient... ik begrijp die logica heel goed, maar het zou nu wel handig zijn als dit te omzeilen zou zijn....

weet iemand of daar een trucje voor is? Bijv. met bezetmelder toch aan inkomend blok, of is het noodzakelijk om 7 bezetmelders te gebruiken?

Groet,
Hugo van Holten
(nieuw op dit forum, zoals ik al schreef, herintreder....)


Netherlands

Hallo Hugo,

Volgens mij kun je in Koploper wel een binnenmelder en stopmelder voor meerdere blokken gebruiken, je kunt de betreffende melders dan echter alleen niet gebruiken om het blok bezet te melden zolang de melder actief is. Logisch, want de melder is niet vast aan het blok gekoppeld.

Deze methode heb ik zelf echter nooit gebruikt, dus ik weet niet 100% zeker of hetgeen ik schrijf ook klopt, en ik ben er ook geen voorstander van, dus als anderen hem gebruiken graag ook aan die anderen daar hun ervaringen over te delen.

Ik geeft er zelf in dergelijke situaties de voorkeur aan de CD16 gewoon "vast" te koppelen aan de blokken en de relais tussen de CD16 en de TM-H te zetten. Zo staat het ook uitgelegd in de handleiding.

Het nadeel is dat je meer CD16's nodig hebt. In jouw geval voor 7 sporen 6 extra melders, of 12 als je 2 melders per blok wilt. Je kunt het schakelen dan echter oplossen met normale 2-polige relais. Als je de relais tussen de CD16 en het spoor zet moet je minimaal 4 polige relais hebben. Die zijn lastiger verkrijgbaar en duurder, waardoor het prijsvoordeel klein wordt en ik de voorkeur zou geven aan dedicated melders per blok.

Mvg,
Leon


France

Hallo Leon,

Bedankt voor je reactie.

Ik had ook ergens iets gelezen over de binnenmelder en stopmelder voor meerdere blokken. Weet alleen niet meer waar, ga het weer eens opzoeken en zal er mee gaan experimenteren. Ik houd je op de hoogte (zal een paar maanden duren, want vanaf deze tijd heb ik helaas niet veel tijd voor de treinhobby).

Ik zag al dat het qua kosten niet veel zou uitmaken omdat je meerdere of duurdere relais moet kopen en als je de prijs van een CD16 door 16 deelt kom je per bezetmelder zelfs goedkoper uit met de CD16 :-) Dus waar zou je het dan voor doen? Het lijkt me alleen prettiger om niet een wirwar van bezetmelders aan 1 blok te koppelen, maar ik denk wel dat dat de oplossing wordt.

Groet!
Hugo


Netherlands

Het lijkt me alleen prettiger om niet een wirwar van bezetmelders aan 1 blok te koppelen, maar ik denk wel dat dat de oplossing wordt.

Die redenering snap ik niet.
Als je een vaste koppeling maakt tussen CD16 uitgang en blok en de relais tussen de TM-H uitgang en CD16 zet is de "wirwar" toch juist veel minder?.
In elk geval is het ook veel overzichtelijker in Koploper en kun je volledige bezetmelding doen, wat ik juist in een schaduwstation een voordeel vind.

Mvg,
Leon

France

wirwar is misschien niet het juiste woord. In mijn huidige plannen hebben (tot nu toe) alle blokken 2 bezetmelders, makkelijk TM-H en CD16-combinaties dus.
Mijn eerste gedachte was dat zo te houden en het schaduwstation "eruit te halen", dus mbv relais en daarbij al die relais ook nog eens bij het schaduwstation zelf te plaatsen. In dat geval zouden alle relais dus (op afstand) achter de TM/CD-combi zitten. Ik weet dat dat technisch niet nodig is, maar bij het baanontwerp is het handig om alles in hapklare brokken te stoppen, ook voor latere wijzigingen of bij het oplossen van problemen.
Die vlieger gaat dus alleen maar op als je één bezetmelder voor meerdere blokken kunt gebruiken (of je moet een hele batterij aan relais plaatsen...).
Ik dacht even dat het mogelijk zou zijn omdat ik voorbeelden zag met lichttunnels over meerdere sporen, leek me hetzelfde idee, maar het lijkt me dat zoiets niet werkt bij een blokgestuurd systeem...

Dat waren zo mijn overpeinzingen, maar inmiddels ben ik overtuigd van plaatsen relais tussen TM en CD.

Groet!


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)