Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


3e OM32 (5V uitvoering) werkt niet

Netherlands

Hallo forumleden

Onlangs heb ik twee OM32 gekocht. Twee jaar geleden had ik ook al eens 2 stuks gekocht en deze werken perfect met Koploper.
Helaas heb ik nu wat problemen met de 3e OM32.

Deze 3e OM32 is een 5V uitvoering. Ik heb de 4 drivers vervangen door de 4 weerstandsbankjes, waarbij ik goed opgelet heb, dat ik ze er op de juiste wijze heb ingestoken (inkeping en laatste 2 pinnen).

Ik heb de Viesmann seintjes (gezamenlijke kathode door ombouw in het verleden vanwege aansturing middels Fleischmann magneetartikelen) aangesloten.
Ik heb per aangesloten seintje getest in het configuratieprogrammaatje OM32.Dus eerst het eerste seintje aansluiten en testen en dan pas de volgende aansluiten en testen.

Wat gebeurt: Ik kan deze 3e OM32 configuren en testen. De eerste twee groepen werken van de OM32. Echter, als ik koploper opstart dan doen random een aantal seintjes het niet. Ook niet van de eerste 2 OM32's. Veelal knippert er van 1 seintje een ledje. Afsluiten en opnieuw opstarten levert weer een willekeur aan seintjes die het wel doen en niet doen. De 3e OM32 reageert niet op koploper.
Binnen koploper de 3e OM32 bij de digitale onderdelen bekend gemaakt. De seintjes ook gedefinieerd binnen koploper. De 3e groep begint vanaf 65.

Toen ik nog een seintje aansloot op de 3e OM32 en op de 3e groep (aansluiting 16) bleek dat deze het ook niet doet binnen het configuratieprogrammaatje OM32.
Als ik de diverse aansluitingen doormeet, dan blijkt dat bij de eerste 2 groepen van deze 3e OM32 wel stroom geleverd wordt, maar bij de 3e groep niet.

Als ik de 3e OM32 losmaak van de aansluiting dan reageert alles weer normaal binnen Koploper en gaan alle seintjes branden (rode ledjes).
Als ik de 3e OM32 weer aansluit, maar ik haal de 37 pins connector los, dan gaat ook alles normal branden. Gaat de 37 pinsaansluiting er weer in ( wel eerst de stroom eraf), dan gaat het weer fout.

Heeft iemand enig idee wat het probleem kan zijn of kan iemand me vertellen wat ik verkeed gedaan heb?

Graag jullie reactie?

Groet

Herman Heijnen
Arnhem












Netherlands

Hallo Forumleden,

De oorzaak van mijn probleem is gevonden: De invloed van mijn digitale systeem (de digitale ringleiding van het Twincenter en de 3 Boosters) op het OM32 systeem.
Nu de oplossing nog!

Met behulp van tips en opmerkingen van Barend Verbiest heb ik een aantal testjes gedaan. Bijvoorbeeld afkoppelen OM32 module 1 en 2 en kijken wat 3 en 4 doen. Niets dus.
Zo meer van dit soort testen.

Zo heb ik ook mijn hele digitale systeem (middels het losmaken van de draden van de ringleiding) losgekoppeld. Toen koploper (groene spiegelei) aangezet en gekeken of ik nu wel kon testen middels het testprogramma van koploper met de OM32 modules. En wat bleek: Jawel hoor, module 1,2 en 3 werkten. Module 4 gaf een knipperend sein aan. Alle ledjes van de 1e groep knipperden. Ik vermoed nu dat deze module (of een deel daarvan) wellicht stuk is.

Vervolgens heb ik foto's gemaakt van mijn bedrading en aansluitingen. Deze heb ik naar Barend opgestuurd met daarbij de diverse files van OM32 (lst, data en cfg) en de bck van Koploper.
Hieruit kwam niet veel bijzonders uit naar voren. Hier en daar dingen in Koploper die wellicht anders hadden gekund. Maar de belangrijkste zaken waren in orde.

Nu ben ik bezig om voor de zoveelste keer de gehele bedrading te vervangen. De stroomdraden door tweelingdraad (gewoon rond wit tweelingdraad) en de signaaldraad door UTP CAT 5 draad.
Het 1e stuk is nu af. Bij testen blijkt dat het nagenoeg goed werkt. Niet feilloos.

Nu ik met het vervangen van het draad in de buurt kom van module 3, wordt het weer minder.
Maar ik ga nu eerst verder met vervangen.

Als er weer nieuws is, dan meld ik me weer.

Gr

Herman


Netherlands

Herman,

De hele situatie komt me tamelijk bizar voor. Er zijn honderden gebruikers van de OM32 en het product is al vele jaren in omloop. Er is voor zover ik kan nagaan helemaal niemand met een vergelijkbaar probleem.

Bedrading is ook helemaal niet zo kritisch. Voor de tweede of derde keer alles vervangen lijkt me dan ook weinig zinvol.

Als je de bedrading naar de OM32's netjes bundelt en zo veel mogelijk stervormig aanlegt zou je normaliter geen noemenswaardig probleem moeten hebben.

Weet je 100,00% zeker dat er geen enkele galvanische verbinding is met "iets" van je digitale systeem, ook niet een of andere verbinding of kortsluiting in een van de onderdelen die je probeert aan te sturen?

Verder kan een digitaal systeem best wat stoorsignalen genereren, maar je moet het wel erg onhandig aanleggen voordat de stoorsignalen zo extreem worden dat je dit soort effecten krijgt.

Verder schrijf je:
Het 1e stuk is nu af. Bij testen blijkt dat het nagenoeg goed werkt. Niet feilloos.
Als het na het eerste stuk al niet feilloos werkt, hou dan maar op en ga eerst zoeken waarom het eerste stuk niet feilloos werkt. Dan heb je hier dus al een probleem te pakken. Hoe kleiner je "systeem" hoe makkelijker het is de oorzaak te vinden.

Mvg,
Leon


Netherlands

Leon,

Ik ben het helemaal met je eens.

Maar het is en blijft een raar probleem.
Nadat ik de gehele bedrading had vervangen (voor de 4e keer) bleek andermaal dat het niet werkt.
Ja het werkt als het programmaatje OM32Config alleen draait. En ja het werkt als het digitale systeem (de ringleiding) geheel is losgekoppeld.Dan kun je alle seinbeelden met het testprogramma tonen.
Maar zodra al de ringleiding van het TwinCenter weer wordt aangekoppeld, gaat het mis. Althans met 3 OM32modules. Met slechts 2 modules gaat het wat beter,maar zijn de seinbeelden niet altijd goed.
Als de Boosters er weer een voor een bijkomen houdt het leven van de OM32 modules gewoon op. Ze reageren niet meer.

Toch is de voeding goed en zelfs de signaaldraad geeft op de spanningstester en zwak lichtje/signaal af. (Het is een spanningstester met een plus en een min ledje).

Barend heeft mij al met diverse tips en trucs geholpen maar niets helpt. Ook heb ik hem diverse foto's opgestuurd van mijn aansluitingen, maar daar heb ik ook geen commentaar op gehad als alleen dat ik het moest proberen met ander draad. En dat heb ik gedaan. Namelijk met UTP CAT5 draad voor de signaaldraad en normale huis en tuin 220V tweelingstroomdraad voor de voeding.

Zelf heb ik toch steeds het gevoel dat wanneer Koploper erbij komt, het hele systeem zwaarder belast wordt. Zowel voor het Twincenter(digitaal) als de PC en diens signalen.Koploperkrijgt via een USB converter zijn signalen, de OM32modules krijgen via een USB converter de signalen en er zit nog een USB muis op.
En ik heb dus het idee dat het OM32 signaal dan vervormd of helemaal niet goed aankomt bij de OM32 modules. En dus geen reactie van de modules en dus geen seinbeelden.

Ik heb Barend al gevraagd of er een mogelijkheid is om het PC signaal naar de OM32 modules toe (middels een USB-serieel converter en daarbij ook nog een USB verlengkabelvan 2m) ,of dat te versterken is.
Ik wilde het vanmiddag proberen met een oude USB hub met aparte voeding. Maar ik heb dit ding ooit weggelegd en ik kan hem niet meer vinden.

Ik weet niet of mijn idee in deze richting iets zou kunnen helpen.Maar het OM32signaal moet toch ergens of door het digitale systeem/signaal gestoord worden of te zwak uit de PC komen.

Als er iemand is met ideeen dan hoor ik dit graag.
Na vele weken proberen wordt je zo langzaamaan een beetje moedeloos.

Mvg

Herman


Netherlands

Hoi Forum leden

Vandaag na een tip van Barendnog eens een testje gedaan.
Namelijk OM32Config opstarten en de seintjes testen. En dan tijdens het testen het TwinCenter aanzetten. Koploper is niet opgestart.

En wat blijkt. Alleseintjes werken tot het moment dat het TwinCenter aangaat (groene knopje). Dan reageert geen enkel sein meer. Zet je het Twincenter weer uit (rode knop) dan werken de seintjes direct weer met OM32Config.

Het probleem moet dus toch de invloed van het digitale systeen (de bedrading) zijn op de voedings- en signaaldraad van de OM32 modules.
Het is wellicht raar, maar waar.

Ik ga maar weer zoeken.

Gr

Herman


Netherlands

Herman,

Nogmaals:
Weet je 100,00% zeker dat er geen enkele galvanische verbinding is met "iets" van je digitale systeem, ook niet een of andere verbinding of kortsluiting in een van de onderdelen die je probeert aan te sturen?

Mvg,
Leon


Netherlands

Herman,

Even een vraag, welke boosters heb je in het digitale systeem?
In het verleden heb ik een bepaalde merk booster moeten vervangen omdat die
wel erg veel storing veroorzaakte.

Een mogelijke test: koppel je boosters los, schakel het digitale systeem in en kijk of je nog storing hebt.

Gr,

Koos


Netherlands

Hoi Leon,

Ja dat weet ik zeker. Maar ik heb de afgelopen dagen nog een keertje alles nagelopen.
Ik heb niets kunnen vinden. Geen enkele verbinding of kortsluiting.

Hoi Koos,

Ik heb alles van Fleischmann, dus zowel het TwinCenter als de 3 boosters.
De test heb ik al diverse keren uitgevoerd. Als het hele digitale systeenm is afgekoppeld, dan werken de seintjes perfect. Zodra het Twincenter erbij komt, dan wordt het al minder.

Ik heb gisteren wel ontdekt, dat als ik alleen de eerste twee OM32modules heb aangesloten, mijn bestaande situatie dus, en ik haal de laptop van de stroomadapter af, dus verder werkend op de batterij, dan reageren de deze eerste twee OM32modules ook niet meer. Komt de stroomadapter er weer bij dan heb ik een voor 99,9% goed werkend systeem. Sluit ik dan alleen de voedingsdraad, de stroomdraad naar de 3e OM32module aan (deze is dan nog wel losgekoppeld) dan reageren de modules direct een stuk minder goed.
Dus alleen een voedingsdraad van 1,5m komt erbij.

En of ik deze stroomdraad nu naar de grond laat hangen of zelfs een hele andere kant op leidt (bv naar achteren naar de muurzijde) de storing blijft.

Het blijft een rare zaak.

Gr

Herman


Netherlands

Hoi Forum leden,

Het is alweer enige tijd geleden, dat ik wat van me heb laten horen.
Door de lange vakantie deze zomer, de diverse werkzaamheden op en rondom het huis, de mooie nazomer en de diverse waterpolotoernooien ben ik maar weinig toegekomen aan de spoorbaan op zolder.

Half september heb ik de draad weer opgepakt.
En "eureka"!!!

Ik ben gelukkig verder gekomen en ik heb mbv de diverse tips en trucs van Barend Verbiest de zaak voor 99% aan de praat gekregen.
Wat was het probleem: De eerste twee OM32 modules werkten perfect. Toen de 3e en de 4e erbij kwamen hield de hele zaak ermee op. De seintjes reageerden van geen meter.
Oorzaak: De beinvloeding van het digitale systeem op de OM32 modules.

Oplossing:
Ten eerste heb ik alle draden van het OM32 systeem vervangen door andere bedrading, te weten de signaaldraad werd een UTP-kabel en de stroomvoorziening werd het witte tweeaderige huis en tuin kabel.
Ten tweede heb ik alle bedrading van het OM32 systeem zover mogelijk bij de bedrading van het digitale spoorbaan systeem weggehouden. Ik heb 3 boosters en 1 TwinCenter en hiervan lopen dus 8 digitale draden door de ringleiding. Kennelijk was de beinvloeding hiervan te groot voor het OM32systeem. Ik ben nu met de bedrading zo dicht mogelijk langs de muurzijde gegaan, terwijl de digitale ringleiding aan de voorzijde van de treinplaat zit.
Ten derde heb ik links en rechts Ferrietkernen gebruikt om storingen op de diverse draden te verminderen. In ieder geval heb ik op elke ringleiding van een booster/twincenter een ferriet kern geplaats. Daarnaast links en rechts ook nog andere bedrading.

Dit alles resulteerde in een betere werking van het OM32 systeem.
Maar nog is het zo, dat wanneer ik de 3e OM32module maar iets meer in de richting van de binnenkant van de digitale ringleiding breng dat de werking beduidend minder wordt van het OM32 systeem. Mijn treinplaat is een U-vormige treinplaat. Als de OM32 module aan de binnen zijde van deze U vorm komt, is het mis.
Ik moet de modules dus zover mogelijk aan de buitenkant (muurzijde) houden.

De 4e OM32module heb ik niet aan de praat gekregen. Deze heeft naar ons idee een kortsluiting. want zonder dat er maar 1 seindraadje is aangesloten, wordt als de OM32 module op de voeding en de signaaldraad is aangesloten,de stabilisator loeiheet en valt de Volcraft voeding meteen uit en gaat hiervan de rode led knipperen.

@Leon, ik zou deze module graag naar je willen opsturen ter reparatie. Zou je mij het verzendadres kunnen doen toekomen, zodat ik weet naar welk adres ik deze module dan moet opsturen?

Op het koploperforum is ook een draadje geweest over de beinvloeding van het digitale systeem op bedrading. Er is in dit draadje zelfs verwezen naar het Beneluxforum, alwaar ook het een en ander besproken is over deze beinvloeding. Het ging hier vooral om beinvloeodng van het digiatlesyteem, de bedrading, op andere bedrading oa. die van de bezetmelders. Hierdoor ontsaan dan spontaan bezetmeldingen (onterechte spookmeldingen)op het bezetmelders-/S88-systeem.
Zie hiervoor het koploperforum, onderdeel beginners en dan het hoofdstuk (onderwerp) "bezetmeldingen".

Zo, ik hoop een ieder voldoende op de hoogte gebracht te hebben. Ik wil een ieder bedanken die met me mee heeft gedacht over dit probleem.
Het had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is er toch een afdoende oplossing gekomen.

Groetjes

Herman Heijnen
Arnhem


Netherlands

Beste Forumleden,

In mijn vorige bijdrage aan dit forumop 19 oktober heb ik gemeld dat mijn OM32 systeem voor 99% functioneerde.
Ik vond het verder wel goed, want ik kon hiermee wel leven.

Echter het functioneren liep hard terug toen ik andermaal een seintje aansloot.
Ik begreep er niks van, maar soms was de werking verschrikkelijk.
Derhalve ben ik maar weer aan het speuren gegaan.
Op het koploperforum en het Beneluxforum had ik ook een stuk gelezen over de beinvloeding van het digitale systeem op de diverse bedrading, in dit geval het bezetmeldersysteem.
Daar las ik o.a. de oplossing door om de beinvloede bedrading een losse stroomdraad te wikkelen en deze dan op de massa van je systeem aan te sluiten.

Welnu dit heb ik ook gedaan met het OM32 systeem. Ik had een draad gewikkeld om de seindraadjes naar de OM32 module toe en deze aangesloten op de mindraad (massa) van het OM32 systeem.
Helaas geen verbetering!
Toen de dezelfde gewikkelde draad aangesloten op de mindraad (massa) van het digitale treinbesturingssysteem. En daar volgde een lichte verbetering, maar nog lang niet afdoende.

Omdat ik nog steeds met het idee van mijn bijdrage aan dit forum op 27 mei dacht (zie de opmerking en de tekening), heb ik ondanks enige huivering en angst, dat ik een kortsluiting zou krijgen, de beide min draden van het OM32 systeem en mijn digitale systeem met elkaar verbonden.
Dus een draad aangesloten op de mindraad van de OM32 voeding en deze verbonden met de mindraad (massa) van de digitale treinbaanvoeding.

En ..... EUREKA !!!
Het OM32 systeem functioneerde nu feilloos. Elke commando van Koploper werd omgezet in het juiste seinbeeld. Geen enkele fout meer !!

Ik ben bijzonder opgelucht en een gelukkig mens.
Ik vond het wel erg jammer dat het advies in mei was, dat het niet nodig was om de beide massa's met elkaar te verbinden, omdat het OM32 systeem een eigen systeem was.
Want, bij mij blijkt wel degelijk dat deze massa's verbonden moeten zijn, wil het OM32 systeem 100% goed functioneren.

Maar goed het functioneert nu. Het heeft 7 maanden inspanning gekost, maar nu is het oke!!

Helaas, de 4e OM32 module geeft meteen kortsluiting zodra deze is aangesloten op het systeem. De Voltcraft voeding begint direct rood te knipperen en de stabilisator wordt loeiheet.
Ik heb deze nu opgestuurd naar Leon voor reparatie.

Als er nog vragen zijn dan hoor ik deze graag.

Voor de oplossing: Zie de tekening van de aansluiting bijgevoegd aan mijn forumbijdrage van 27 mei; "Aansluiting OM32 .....JPG"

Groetjes

Herman Heijnen


Page: 3/3
1  2  3 
 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)