Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


OC32 en geheugendraad

Netherlands

Geen concrete vraag, maar meer een vraag of jullie kunnen kijken of ik niets over het hoofd zie. Het zou knap vervelend zijn als ik de OC32 opblaas cry

Ik wil de OC32 gebruiken voor o.a. het aansturen van mijn wissels d.m.v. geheugendraad.
Daar heb ik het volgende op bedacht:

Ik heb een nieuwe apparaatdefinitie gemaakt - heel origineel benoemd als "Geheugendraad"..
Per pin heb ik 2 aspects:
0 = er gebeurt niets - de wissel staat in zijn ruststand.
1 = de wissel gaat om:

De instructies die daarbij horen zijn:
0 - Set Level - Fade - Level 5
1 - Wait - Time 16 - Base 2
2 - Off

PWM:
Driver mode linear
Acc 31
On lvel 5
Off level 5

Als ik dit met een gloeilamje test werkt dat perfect:
het lampje brandt 20:48 sec. op 2.5 V

Omdat ik aan de OC32 een DS32 gekoppeld. Als ik hier transistoren op zet zou ik in theorie meer dan voldoende Ampere hebben - wisseldraad gebruikt ca. 200 mA en met de transistoren wordt 4A per uitgang (= 8 wisseldraden) geleverd.

Bedankt alvast,

Joep

Netherlands

Hallo Joep,

Het is lastig de OC32 op te blazen d.m.v. configuratie. Met (goed) fout aansluiten gaat dat een stuk gemakkelijker.

Het is mij niet geheel duidelijk wat je wilt bereiken. Je activeert de geheugendraad nu 24 sec. Dat zou betekenen dat de wissel na 24 seconden vanzelf weer in de rechtdoor stand gaat.

Overigens: Fade met een Acceleration 31 zul je nauwelijks zien en zal zeker op geheugendraad geen effect hebben. Maar geheugendraad is al traag van zichzelf, dus kun je fade net zo goed uit zetten. En on-level en off-level zijn (op dit moment) alleen van toepassing bij random functies. Niet dat deze instellingen een probleem zijn, maar meer ter leering ende vermaeck.

In de basis is de aansturing van geheugendraad niets meer dan een simpele on/off (aan als je wilt dat-ie aantrekt, uit voor de ruststand). Je kunt hooguit de stroom nog een beetje finetunen via de configuratie en je zou de draad ook half kunnen laten aantrekken. Dat is leuk voor animaties zoals het gravertje dat op mijn LichtOrgel (inmiddels OC32) demo staat.

Geheugendraad heeft een bepaalde stroom nodig om volledig aan te trekken, meestal iets rond de 180 a 200mA. Met die stroom gaat het aantrekken echter wel zeer traag. Je kunt de snelheid van aantrekken beïnvloeden door de stroom tijdelijk iets te verhogen en na het aantrekken weer iets terug te brengen. Ook het moment waarop het aantrekken begint duurt soms lang omdat de draad eerst moet voorverwarmen. Wat je zou kunnen doen:

  • Eerst 250mA gedurende bv 0,2 sec om wat warmte in de draad te krijgen
  • Dan 210mA gedurende 5 seconden om aan te trekken
  • Daarna 190mA om de stand vast te houden.

Genoemde stromen zijn ongeveer, je zult zelf moeten experimenteren voor de beste resultaten, maar dit soort sequenties kun je dus met de OC32 maken.

Een OC32 uitgang kan standaard 500mA leveren. dat is genoeg voor geheugendraad. De stroom voor de geheugendraad moet je dan wel extern begrenzen (op de maximale stroom die je er door wilt hebben) met een weerstand of stroombron, bv obv een LM317. 8 uitgangen kunnen samen 1A leveren. Als je wissels aanstuurt heb je waarschijnlijk ook puntstukpolarisatie nodig. Als je steeds 2 opeenvolgende uitgangen gebruikt, een voor de geheugendraad en de volgende voor het relais kom je met 8 uitgangen op maximaal zo'n 900mA + een beetje.

Mvg,
Leon


Netherlands

Dag Leon,

Allereerst bedankt voor je uitgebreide reactie!
Dat helpt weer een flink stuk op weg.

Even als toelichting:
de wissels staan 24 sec. om, omdat ik het niet nodig vind de geheugendraad langer te belasten dan nodig is. Misschien dat de tijd nog wat aangepast moet worden, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde.

De fade heb ik inmiddels uitgezet, omdat ik er achter kwam dat dat inderdaad helemaal geen toegevoegde waarde heeft.
Sterker nog - ik heb eigenlijk alleen de instellingen

0 - Set Level - Level 5
1 - Wait - Time 16 - Base 2
2 - Off

nodig.
Ook de PWM instellingen hebben geen ekele toegevoegde waarde geloof ik.

Jouw idee m.b.t. de voorverwarming is een goed idee. Daar had ik duidelijk niet bij stil gestaan.
Ik werk overigens op schaal N en dat heeft wel een voordeel met geheugendraad: de te overbruggen afstand bij het omzetten van de wissel is slechts 2mm. Alles reageert dan toch vrij snel.

Ik ga weer verder met mijn experimenten :-)
Nogmaals bedankt !!

mvrg
Joep


Netherlands

Joep,

Als je met "Level=5" (aansturing lineair) een geheugendraad kunt activeren heb je het niet goed aangesloten.
Level=5 is 16% ten opzichte van 31 (=100%).
Op die 16% lever je blijkbaar iets van 200mA. Dat betekent dat er gedurende die 16% 200mA*100%/16% = 1250mA loopt. Daar kan een sink driver niet lang tegen.

Ik heb dus de indruk dat jij de stroom door de geheugendraad helemaal niet begrenst, maar er gewoon de beschikbare spanning op zet. Dat is geen duurzame oplossing.

Zoals ik schreef: met configuratie krijg je een OC32 in principe niet stuk. Met fout aansluiten gaat dat een stuk beter.

Mvg,
Leon


Netherlands

Joep,

Je schrijft:

de wissels staan 24 sec. om, omdat ik het niet nodig vind de geheugendraad langer te belasten dan nodig is. Misschien dat de tijd nog wat aangepast moet worden, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde.

Het begrenzen van de bekrachtigingstijd is een goed idee. Het op deze manier doen vind ik besturingstechnisch principieel fout. Er is namelijk geen enkele garantie dat die trein binnen 24 seconden (of elke andere tijd die je kiest) over die wisselstraat heen is, noch is er een garantie dat er niet binnen die 24 seconden een kan komen die rechtdoor wil.

Als je het wilt doen, zorg er dan voor dat de wissel door je besturingssysteem in de ruststand wordt teruggelegd nadat de wisselstraat is vrijgegeven. In Koploper kan dat in elk geval. iTrain zal vast ook zoiets kennen.

Mocht je toch een timer willen gebruiken, doe dat dan hooguit als veiligheid, bv voor het geval je je besturingssysteem uitzet maar je per ongeluk de OC32 aan laat staan. Zet die timer dan op 5 minuten of zo. In elk geval zo lang dat die tijdens normaal bedrijf nooit in actie komt.

Mvg,
Leon


Netherlands

Oei - dat gaat dus niet goed.
Dan zou ik dus alsnog een relais moeten gebruiken om alle problemen te voorkomen ?
Ik ben bang dat ik meer verstand heb van zaken anders dan electronica eek

Vwb de begrenzing van de tijd:
Ja - iTrain stuurt OC32 aan en daar wordt dus bepaald of een wissel wel of niet om gaat en daar zit dan ook de "kennis"of er wel of geen trein aan komt.
De 24 seconden is arbitrair - uiteindelijk zal ik de tijd gebruiken die de langste trein er bij rangeersnelheid over doet om een wissel te passeren.
Begrijp ik jouw opmerking goed als je zegt dat de tijdbegrenzing eigenlijk in iTrain moet worden gedefinieerd ?
En dat ik dan een extra begrenzing op de OC32 maak om te voorkomen dat de spanning te lang
blijft aanstaan als ik de OC32 per ongeluk aan laat staan ?

Bedankt voor de waarschuwingen !!

MVRGR
Joep


Netherlands

Joep,

Een relais helpt je helemaal niks. Sterker, met een relais kun je de stroom niet meer doseren en heb je helemaal geen enkele begrenzing meer.

Ik ga nu (=hier en vandaag) geen cursus geheugendraad en elektronica geven. Ik wil je nu alleen waarschuwen dat je het m.i. fout doet.

Een stukje geheugendraad zoals je dat gebruikt voor wissels heeft maar een paar Volt nodig. Een stabiele 5V a 6V voeding met een serieweerstand per geheugendraad is de simpelste de mogelijkheid die niet al teveel verlies (warmte) oplevert. De detailverschillen regel je weg met de OC32.

Kies de weerstand zo dat de maximale stroom (bij 100% aansturing) zo'n 240mA bedraagt. Dan knijp je dat met de OC32 tot het gewenste niveau. Het bruikbare level-bereik op de OC32 zal dan waarschijnlijk ergens tussen de 20 en 28 liggen.

Mvg,
Leon


Netherlands

Leon,

oke - begrepen.
Ik ga verder met mijn zoektocht.

mvrgr
Joep


Netherlands

Het wordt dus nu de volgende opstelling:

OC32 - zoals boven - level=28

LM317 tussen de geheugendraad en OC32.
Afgesteld op 210 mA. (dus met een 6 ohm weerstand 1/2 watt).

Mvrgr
Joep


Netherlands
Omdat geheugendraad niet meer te krijgen is ben ik op servo's overgestapt.

 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)