Loading...
 

Dinamo


Vreemd probleem

Netherlands

Halle mede Dinamo rijders,

Ik probeer bij een vriend van mij zijn Dinamo systeem aan de praat te krijgen, maar loop tegen een paar problemen aan. Hij heeft een RM-H met CPU versie 3.01. Eerste probleem waar ik tegenaan loop is dat ik nergens de dip-switch instellingen kan vinden. Ik heb in de RM-51/RM-H handleiding gekeken, maar daar gaat het niet verder dan beta versies. Dus wie kan mij hier aan helpen?

2e probleem is dat ik geen enkele wissel aan de praat krijg. De RM-H is volgens bij bestukt om alleen wissels 0-31 te gebruiken. IC18 is leeg en transistoren T3 t/m T10 zijn ook niet geplaatst. We gebruiken de DMD van Dinasys om hiermee de wissels aan te sturen. Ik heb dezelfde DMD even aan mijn PM32 aangesloten en daarmee een commando naar de wissels te sturen, en geen probleem. Wissels gaan netjes om, dus bekabeling is volgens mij uitgesloten.

Alle tm-h's en cd16 zijn ook OK. Heb even voor test mijn RM-U aan het systeem gehangen en hiermee zijn de tm-h's en cd16 getest. Alle bezetmelders komen binnen zoals het hoort. Ook kan ik hiermee een lok laten rijden via DinamoUsersCC.

Nu komt alleen het rare weer, als ik de RM-H aansluit. Alle bezetmelders kloppen nogsteeds. Het 'rode balletje' ligt netjes op, alleen als ik dan een commando naar de lok stuur, zie ik bij alle tm-h's even de rode led uitgaan en de lok heeft geen zin bewegen (terwijl hij dat net via de RM-U wel deed).

Hetzelfde probleem van de rode led's die uitgaan op de tm-h's heb ik als ik de RM-H aan commando geef om een wissel aan te sturen. Ik zie de groene led heel even oplichten ten teken dat hij een commando krijgt, dus verbinding met de pc lijkt me ok.

Het verhaal wordt alleen nog vreemder. Ik heb even mijn eigen testbaantje aangesloten. Klein ovaaltje met 5 blokken en 2 wissels. Hier kan ik én met de RM-H én met de RM-U een lokje laten rijden via DinamoUsersCC.

Is er iemand die mij kan helpen om de boel aan de praat te krijgen, want ik ben een beetje door mijn mogelijkheden heen.

Groeten,

John Siemons

Belgium

Hoi in de handleiding onder bestandgallerij oude handleidingen staan bij de rm51 rm-h versie 2 de dipswitchen uitgelegd

Dirk


Netherlands

John,

Even gecheckt met de programmacode: De switch instellingen zijn identiek aan RM-H Beta4, dus:

Switch 1: Off=Subsystem speed=19k2, On=38k4
Switch 2: Off=Enable RM-H solenoid drivers, On=Disable
Switch 3: Off=Solenoid Unidirectional, On=bidirectional (motor)
Switch 4: Off=PM32's operated in 32 device mode, On=64 device mode

Als bij het aansturen van een wissel de LEDs op de TM-H's uitgaan lijkt het er op dat je de drivers op de RM-H hebt uitgeschakeld (Sw2) en dat-ie daarom een PM32 probeert aan te sturen (die er niet is).

Ten aanzien van het aansturen van de locs: Ik bedoel het niet negatief, maar de constateringen zoals je ze opschrijft zijn niet consistent. Ik snap dat dat ook jouw eigen verwarring is, maar ik kan er zo ook niet meer van maken helaas. Als de LEDs op de TM-H's uit gaan bij het aansturen van de loc stuur je de verkeerde TM-H aan, namelijk een die niet in het systeem zit.

Mvg,
Leon

Netherlands

Leon,

Bedankt alvast voor deze antwoorden. Ik ga vanavond de RM-H eens aansluiten en kijken of ik met bovenstaande gegevens de boel aan de praat krijg.

Zo niet, laat ik het wel weer weten.

Groeten,

John

Netherlands

Goed nieuws!

Vandaag de RM-H met bovenstaande dip instellingen (alles off) getest in mijn eigen systeem en alles werkt. Wissels zijn netjes aan te sturen en heb zowel met DinamoUsers als met iTrain 2 loks aan het rijden gehad. Zowel DCC als analoog.

Blijft nog het vreemde dat het in de originele kast niet werkt, maar daar gaan we nog eens met de multimeter langs. Misschien toch ergens wat voedingsspanningen niet helemaal lekker.

Wordt vervolgd.

Groeten,

John

Netherlands

Goedemorgen allen,

Gisteravond de RM-H weer in de kast geschroefd waar hij in hoort. Voedingen nagemeten, en de RS was aan de lage kant. Deze op geschroefd en stukje bij beetje de TM-H's aangesloten en getest en tada, de loks kwamen in beweging.

Het enige wat nog overblijft is het wissel verhaal. De wissels krijgen wel hun spanning, alleen is de stroom net te laag.
Het gaat hier om Arnold N-wisselspoelen. Weerstanden in de RM-H zijn 1,2 ohm. Voedingsspanning afgeregeld op 18V en potmeter afgeregeld op max op de Rm-H, maar toch nog te weinig sap om de wissel om te gooien.

Iemand ervaring met welke weerstanden in de RM-H gezet moeten worden om de juiste stroom te leveren voor de spoelen?

Groeten,

John


Netherlands

Hallo John,

De RM-H is duidelijk minder goed in het regelen van de spoelstroom dan de PM32. De PM32 heeft een veel snellere processor en hoeft ook niet veel meer te doen dan dat.
Bij de RM-H is de voedingsspanning kritischer dan bij de PM32. En meer is in dit geval niet altijd beter. Als de voedingsspannning veel te hoog is voor de karakteristiek van de spoel, moet de RM-H teveel compensenseren en loopt de effectieve stroom juist terug. De spanning moet uiteraard wel hoog genoeg zijn om de vereiste stroom door de spoel te jagen als er helemaal niet wordt geregeld, dus voldoende spanning om de ohmse weerstand van de spoel te overwinnen.

Speel dus vooral ook wat met de voedingsspanning, zowel naar boven als naar beneden en kijk wat het optimum is.

Mvg,
Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)