Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


stappenmotor aansturen rechtstreeks of OC32 een arduino aansturen ?

Hoy,

Ben al een tijdje aan het kijken hoe ik een draaischijf zou kunnen omvormen om gebruik te maken van een Stappenmotor. Vooral voor het geluid en de betrouwbaarheid. Nu heb ik genoeg ervaring met 3 printing etc om dit denkelijk met arduino te doen.

Ook heb ik al de enige verwijzing hier naar stappenmotoren bekeken (overweg) maar ik kan er helaas niet uit wijs geraken of je nu met de OC32 een aantal stappen kunt meegeven, en ook of de oc32 dit uberhaupt kan. De pdf van de overweg setup lijkt me vooral te betrouwen op endstops wat natuurlijk met een draaischijf niet kan.

Zou nu de OC32 de arduino pins kunnen aansturen, zodanig dat ik in Itrain de draaischijf zou kunnen koppelen op de OC32 ?

Groeten
Bart

Netherlands

Hallo Bart,

De OC32 kan geen stappen tellen, maar wel nauwkeurig timen. En als je het aantal stappen per seconde weet kun je dus ook het exacte aantal stappen bepalen d.m.v. timing.

Uiteraard kan de OC32 ook Arduino pinnen aansturen. je kunt met de Serial Accessory Port zelfs serieel commando's sturen.

Mvg,
Leon


Om even verder te gaan op het aansturen van stappenmotoren, waar zit de beperking van het niet kunnen tellen.

Is dit hardware of software matig?

Ik wil graag 1 systeem waarmee ik alles kan bedienen i.p.v. meerdere systemen.

hoy gbdweg,

Ik denk dat je dan het beste gaat voor het systeem van Leon dat hij heeft voor draaischijven. Daar zit een volledige terugmelding op waar de schijf zich bevindt.
Ikzelf heb het bij mij aan de praat gekregen uiteindelijk. Maar de resolutie van een stappenmotor is niet goed genoeg om een zeer nauwkeurige alignering te krijgen van de sporen. Soms durft het nog wel eens een millimetertje verkeerd staan.

Ik stap binnenkort zelf over naar de print van Leon

Zen


Netherlands

Het hangt er natuurlijk maar van af welke stappenmotor je gebruikt en of je daar nog een vertraging achter zet.
Het nadeel van een stappenmotor is ook dat bij een tijdelijke blokkade van de brug de motor stappen over slaat en het systeem niet meer weet waar de brug staat. Ik hoor dat argument regelmatig van hobbyisten die een stappenmotor gebruiken.
Als je dit met een OC32 zou willen doen moet je daar trouwens meer voor doen dan stappen tellen. Ik ga er geen tijd in steken om dit in de OC32 te bouwen. Zoals Bart schrijft heeft VPEB hier een mooie oplossing voor in de vorm van DTC+DTS/DTx. Als je de DTx zou gebruiken meet die de werkelijke positie van de brug met een resolutie van ca 0.02 graden. Een blokkade wordt dus ook gezien en gecorrigeerd.
Een redelijke gelijkstroommotor maakt overigens niet meer geluid dan een stappenmotor.

Mvg, Leon

In mijn geval is het niet om een brug te besturen,
maar om een roterende sluis te maken om stenen vanuit een silo in een zelflosser te dumpen.
Dan kan ik het aantal stappen van 90° tellen.
Heb ook naar een servo zitten kijken,
Maar dan moet ik continu heen en weer bewegen, met een stappenmotor kan ik gewoon door blijven draaien.


als dat niet tot op een tiende van een millimeter perfect moet zijn dan gaat dat perfect lukken met een stappenmotor. je hebt wel ergens een microswitch nodig om je "home" punt te zoeken als het opstart.

Bart


Netherlands

Een servomotor kun je meestal zo ombouwen tot een "continuous rotating servo". Dan regel je met het servo-signaal niet de positie, maar de snelheid.
.. en je kunt ook een servomotor gebruiken, daar alle elektronica uit slopen en de motor gewoon als gelijkstroommotor aansturen.

Mvg, Leon

Had het verschil in servo's net opgezocht.
Maar dan ben je je positie melding weer kwijt en moet je gaan timen.

Daarnaast vraag ik mij af welke meer koppel heeft, een 5v servo of een 12v stappenmotor, gezien ik de laatste heb.

je hebt met stappenmotoren ook geen positie melding, tenzij je de hele dure koopt die voor CNC gebruikt worden. je begint van een "HOME" punt en telt dan gewoon stappen plus of negatief naargelang de draairichting.

Servo is altijd sterker tenzij je naar hele grote stappen motoren gaat volgens mij.


Netherlands

Dat is uiteraard een vraag naar totaal onvergelijkbare grootheden. Koppel met of zonder vertraging? De meeste servo's hebben en vertraging van een factor 100 of meer. Daarom hebben ze ook zoveel koppel.
De vragen zijn

  • Is jouw stappenmotor sterk genoeg om hetgeen je wilt aandrijven aan te drijven? Zo nee, heb je een overbrenging waarmee je wel genoeg koppel haalt?
  • Haal je voldoende snelheid met 50 stappen per seconde, incl evt overbrenging?
  • Hoeveel stroom trekt die stappenmotor en kunnen de OC32 drivers dat?

Mvg, Leon

Er zijn inderdaad meer factoren.
Mijn stappenmotoren zijn 350mA,
de add on modules kunnen 2,5A hebben met een piek van 4,8A.


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)