Loading...
 

Dinamo


Dinamo instabiel

Netherlands
Sinds kort is mijn systeem (classic met RM-H, 6 TM, 6 CD16 en 1 OM16) gevoed vanuit een IPM instabiel. Software is koploper 9.4. Soms kan ik met 3 treinen rijden andere keer slechts met 2 anders valt het systeem dood. Soms rijdt een trein uit zich zelf een klein eindje (niet gewenst) op naar een volgend blok en valt daar stil omdat het blok geen spanning heeft. Soms valt het systeem zonder aanwijsbare reden helemaal dood. En soms valt de treinenloop stil en beginnen de relais met een hoge frequentie te schakelen. Wat ik constateer is dat de 5 volt zo nu en dan zonder aanwijsbare rede naar rond de 10 volt (tussen 9,5 en 10,5) loopt voor wel 10 a 20 seconden. Het lijkt erop dat dit een verwoestende resultaat heeft op de stabiliteit (kip of ei). Wie o wie heeft een gelijke ervaring en wie o wie heeft een aanwijzing?
Netherlands

Hallo Henk,
Concrete aanwijzing heb ik niet.
Een 5V die regelmatig 10V wordt heeft niet alleen een verwoestende werking op de stabiliteit, maar ook op de componenten.
De vraag is of die toename wordt veroorzaakt door je IPM of dat er een ander onderdeel is dat stroom/spanning injecteert op de 5V bus.
Mvg Leon

Netherlands

Hallo Leon,
Baan recent verbouwd. De tweede inspectie deze avond bracht aan het licht dat ik in het A circuit van 2 opeenvolgende blokken (de blokken gevoed van verschillende TM 's) geen onderbreking had gemaakt. Wel in het B circuits. Gezien de willekeurigheid van de spanningsverhoging in de 5 volt bij rijdende treinen lijkt mij dit een mogelijkheid. Is dat een juiste conclusie?
Anders de IPM maar op de pijnbank testen.
Trouwens het heeft al ergens een component beschadigd. De aansturing van 2 wissels vanuit de RM-H is defect.

Mvg Henk van Kampen


Netherlands

Hallo Henk,

Nee een kortsluiting in je baan (want daar heb je het over) kan (mits je de Dinamo componenten correct hebt geïnstalleerd en aangesloten op de voeding) GEEN verhoging van de 5V voeding veroorzaken, Als dat zo was dan waren alle Dinamo systemen inmiddels stuk. 5V is 5V en die mag ook absoluut nooit hoger worden.

Een IPM die een te hoge spanning levert kan, maar die is dan stuk. En het komt bijna nooit voor dat die af en toe stuk is.

Een defect component op een module (bv TM-H), dat zowel aangesloten is op 5V als op bv de rijspanning zou in theorie een hoge spanning kunnen terugleiden naar de 5V. Het enige component dat ik daarvoor kan verzinnen is een L298. Maar ik ken uit de afgelopen 20 jaar geen voorbeeld dat dat ook daadwerkelijk ooit is opgetreden.

Als je de baan recent verbouwd hebt zou ik de oorzaak zoeken in verkeerde aansluitingen of slechte verbindingen. Bij een classic systeem is een goede GND zeer belangrijk

Mvg,
Leon

Netherlands

Hallo Leon,

Merci voor je reacties. Ik ga ermee aan de slag. Ik kom er t.z.t. op terug. Voor dit moment leg ik het treinverkeer plat en ga op vakantie.
Mvg,
Henk van Kampen

Netherlands

Dag Leon,

Het is al weer een tijd geleden dat ik mij melde met het instabiele systeem (classic) en het 10 volt probleem op de 5 volt bus.
Pas deze week weer tijd gevonden om er aandacht aan te geven. Ik heb de IPM getest d.w.z. de 5 volt door er een belasting (ohmse weerstand) aan te koppelen. Volgende resultaat;
belasting ohm I (amp) spanning
8,2 0,55 5,08
5 0,91 5,07
3,3 0,07 stort in 0,29
Andere spanningen stabiel Vraw 25,3 RS 18,59V WS 17,8 V 12V = 11,98 V
Volgens de info moet de L4960 2,5 A kunnen leveren dus hij begeeft het veel te snel.
Lijkt mij echter geen reden voor de 10 volt. Die zoek tocht gaat dus verder.
Ik heb in het verleden de L4960 al eens vervangen vanwege het instorten van de spanning bij rijden met meer dan 3 treinen. Enig idee over een oorzaak (behalve een slecht 4960) van dit beperkte beschikbare vermogen.
Kan ik zonder problemen er een extra spanningstabilisator (7805) parallel aan plaatsen met dezelfde Vraw als voeding?
Ik meldt me nog wel met resultaten van het 10 volts onderzoek bij de rest van het systeem en de baan.

Groet Henk van Kampen


Netherlands

Hallo Henk,

Zo op het eerste gezicht zou je zeggen dat de IPM 5V regelaar niet goed is. Of dat dan meteen ligt aan de L4960 is niet te zeggen. Er kunnen nog wel wat meer oorzaken zijn. Op een dergelijke leeftijd kunnen elko's het ook nog wel eens begeven, afhankelijk hoeveel geld je daar bij de bouw op hebt willen besparen.
Klooien met 7805 regelaars parallel hieraan is alleen maar smeken om nog veel meer ellende. IPM uitbouwen en separaat een stresstest laten ondergaan zodat je zeker weet dat het niet aan aansluitingen of voeding (vóór de IPM) ligt is m.i. de enige mogelijkheid. En als hij daar niet doorheen komt, oorzaak zoeken en oplossen. Of je vervangt de IPM door een andere. Volgens mij zijn er genoeg gebruikt beschikbaar.

Mvg,
Leon

Netherlands

Hoi Leon,

Oke verder onderzoek of stress test op andere onderdelen van de IPM en op zoek naar andere mogelijke oorzaak.
De vorige test was trouwens zonder enige ander belasting. De IPM was los van alle gebruikers.
Ik meld me wel weer.
Groetjes Henk van kampen


Netherlands

In dat geval lijkt de IPM in elk geval niet in orde.

Mvg,
Leon


Netherlands

Dag Leon,

Ja de IPM niet oke. Dus weer meten.
Ik heb nu vooraan gemeten d.w.z. hoeveel stroom trekt de IPM na de gelijkrichter en wat zijn de spanningen onder de verschillende belasting condities. Mijn systeem heeft 1 RM-H, 6 TM-H, 6 CD16 en 2 om16. Meetingen met het systeem losgekoppeld van de baan.
IPM belast met het hele systeem trekt 130 mA. Alle spanningen goed behalve de 5 volt die is ingestort tot 0,07 V.
IPM geen belasting dus het systeem eraf trekt 0,10 a 0,11 A en de 5 volt meet 5,08 volt en verdere spanningen oke.
IPM belast door hele systeem behalve de 5 volt (die is losgekoppeld) trekt 0,12 A en 5 volt meet 5,08 volt op de uitgang IPM

Vraag; is de stroom van ongeveer 0,12 amp redelijk in overeenstemming met hetgeen je kan verwachten met mijn systeem?

IPM belast met het systeem behalve de 5 volt. Deze werd belast met een weerstand van 82 ohm en meet op de 5 volt uitgang dan 4,82 volt. Een afname t.o.v. voorgaande metingen in de voorgaande week. IPM belast met het hele systeem maar de 5 volt nu belast met een weerstand van 47 ohm. Dan is de 5 volt ingestort.

Wat meet ik nu op de 4960. Kon enkel pin 1, 3, 5 en 7 meten..
IPM onbelast. Pin 7 van de 4960 meet dan 0,15 volt. De 5 volt IPM uitgang meet dan 5,08 volt. Kennelijk meet ik dan pin 2 van de 4960 (de interne referentie waarde van de 4960?)
IPM onbelast maar met 82 ohm op de 5 volt uitgang. Dan meet ik op pin 7 van de 4960 47,2 volt en op pin 2 meet ik de eerder gemeten 4,82 volt. Pin 1 meet Vraw 24,4 volt en pin 3 0,98 en pin 5 1,86 volt.

Vraag wat kan de oorzaak zijn van de 47,2 volt?
Is toch de 4960 intern kapot, of kan het toch een externe component zijn?
Welk externe component die aan de 4960 hangt is het meest verdacht?

Hopelijk heb je even tijd.
Groetjes Henk


Netherlands

Henk,

Alle details meten op de pinnen van de L4960 heeft geen zin. Het is een schakelende converter, dus als je iets wilt weten zul je moeten meten wat er gebeurt met een oscilloscoop. Waarschijnlijk is de L4960 stuk of de BYW29 diode die er naast zit. Vervangen en kijken of het dan is opgelost is de simpelste handeling en in het ergste geval vervang je één of twee componenten die toch niet stuk zijn en is dat weggegooid geld en moeite. Maar eerlijk gezegd vind ik een uitgebreidere analyse teveel moeite voor zo'n oud ding.

Mvg,
Leon


Netherlands

Hoi Leon,

Ik neem aan dat je met het "ding" de 4960 en BYW29 bedoeld?
Ik ga ze in ieder geval vervangen.

Zou je mijn eerste vraag in de vorige mail nog kunnen beantwoorden? Betreft de hoeveelheid stroom die het systeem tin rust rekt (ongeveer 120 mA). Is dat hetgeen ik kan verwachten?

Vast bedankt
MvG Henk


Netherlands

Met "het ding" bedoelde ik eigenlijk de IPM als geheel. Dat ontwerp is inmiddels ruim 20 jaar oud. Zware ringkerntrafo's en dikke elko's zijn niet meer echt van deze tijd. Er zijn tegenwoordig modernere technieken beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat ze (IPM's) niet meer bruikbaar zijn, maar ze worden (in de praktijk) niet meer verkocht. Schakelende netvoedingen zijn spotgoedkoop geworden.
120mA stroomverbruik voor een systeem lijkt me aan de lage kant, maar zou zo maar kunnen kloppen. Wat een RM-H gebruikt weet ik echt niet meer. Het is wel ergens gedocumenteerd.

Overigens schreef je eerder:
Ik heb in het verleden de L4960 al eens vervangen vanwege het instorten van de spanning bij rijden met meer dan 3 treinen
Het stroomverbruik op 5V is (nagenoeg) onafhankelijk van het aantal rijdende treinen. Dus als die spanning alleen inzakt als je met meer dan 3 treinen gaat rijden is er iets anders aan de hand. Krijgt de IPM dan wel voldoende stroom uit de voeding, zit er niet ergens een slecht contact, is je 0V/GND potentiaal wel goed? Als dat laatste niet zo is kan het zo maar zijn dat stroomverbruik op circuit 1 een verhoging of verlaging van de spanning op circuit 2 veroorzaakt.

Je schrijft dat je dat allemaal gecontroleerd en gemeten hebt, dus neem ik dat ook aan en ga ik daar niet aan twijfelen. Maar het verhaal "het instorten van de (5V) spanning bij rijden met meer dan 3 treinen" is niet logisch te verklaren met een defecte L4960. Je schrijft dat je de Vraw gemeten hebt en dat die stabiel blijft. Ik neem daarbij aan dat je die spanning dan wel meet OP de IPM, dus tussen de aangeleverde spanning OP de IPM en de GND OP de IPM. Dat is namelijk de enige methode om uit te sluiten dat slechte (los zittende, geoxideerde, bijna afgebroken) aansluitingen een oorzaak zijn.

Netherlands

Leon,

Ik zal nog verder meten, zoeken. Het mooie van de bejaarde IPM is dat alle spanningen worden geleverd.
Als je een suggetie hebt voor een moderne geschakelde voeding die all spaningen levert dan hoor ik dat graag. Mogelijk zit dat in het huidige dinamo assortiment.

Ik meld me wel als ik nog iets ongeregeld heb gevonden.
In ieder geval bedankt voor je tijd.
Mvg Henk


Netherlands

Henk,

De huidige Dinamo componenten RM-C, TM44 en OC32 hebben geen 5V of 12V meer nodig. Die stabiliseren de interne voedingsspanning zelf uit bijvoorbeeld de rijspanning. Voor een verhoogde betrouwbaarheid bij zeer grote installaties kun je eventueel nog een aparte elektronica voeding aanleveren, maar die mag ongestabiliseerd zijn.
De meesten doen het dus met een enkele voeding voor rijspanning, vaak aangevuld met een of twee voedingen voor accessoires. Die kosten een paar tientjes per stuk. Dus een mooie stabiele centrale voeding is in de meeste gevallen gewoon niet meer nodig. Het is helaas allemaal veel eenvoudiger geworden als vroeger.

Als je er helemaal niet uit komt mag je de IPM ook naar me opsturen. Kan alleen wel even duren voordat ik er dan aan toe kom. Kijk anders of je een gebruikte IPM op de kop kunt tikken. Ze worden regelmatig aangeboden.

Mvg,
Leon

Netherlands

Hallo Leon,

Ik heb immiddels van Walter Delmee een vervangende IPM gekregen.
Daarmee ga aan de slag en heb goede hoop dat er dan weer gereden kan worden.
Maar bedankt voor je aanbieding. Ik ga wel dezelfde meetingen verrichten met deze IPM.
Eens kijken hoeveel deze 5 volt kan leveren. Mogelijk dat ik via de belastingen op de beide OM16 toch teveel trek. Zal dat nazien.

Mvg Henk

Netherlands

Dag Leon,

Even ter afsluiting van mijn onderwerp.
Ik heb van Walter Delmee een nieuwe IPM gehad. Het systeem werkt intussen weer prima. De 5 volt is stabiel en belastbaar tot minimaal 1,5 amp zonder dat dit echt merkbaar is op de spanningen. De baan functioneert weer als vanouds.

Groetjes
Henk van Kampen


Hallo Henk,

Stuur mij even een pb. Ik heb nog een IPM print (bestukt) liggen.


Mvg Walter Delmee


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)