Loading...
 

Dinamo


Voeding wisselstraat

Ik heb de volgende vraag.
Op mijn baan wil ik dat de loc van blok 11 naar de volgende blok 12 rijdt via een wisselstraat die gevoed wordt uit een sectie van blok 13.
Gaat itrain dit accepteren, of moet de wisselstraat gevoed worden uit blok 11 of blok 12.
Ik maak gebruik van TM 44
Ik hoop dat ik hier een antwoord op krijg want dit bepaalt hoe ik de rest van de baan moet aansluiten.

Gr Aad

Martin,

Ik heb jou tutotial al 10 keer doorgenomen, en zelfs uitgeprint, en ik snap ook hoe je in het voorbeeld een relais schakelt aan een wissel maar bij het voorbeeld zitten de voeten van de wissels aan elkaar. Bij mij wisselstraat zitten enkele wissels, kruisingen allemaal achter elkaar, en dan raak ik de weg kwijt, zeker als er tussen twee blokken de wisselstraat door een van die twee blokken gevoed moet worden. ik zal wel te moeilijk denken.
Vind je het misschien goed dat ik een van mijn wisselstraten opstuur?

Gr Aad

Netherlands

Ja hoor dat kan,

Echter bij complexe straten is de oplossing die Leon aandraagt wellicht beter. Sinds iTrain 5.0.5 is deze methode actief.

Groetjes


Netherlands

Het antwoord is dus "nee".

Tegenwoordig mag je (net als bij Koploper) ook bij iTrain een aanvullende blokuitgang gebruiken. Dat is dan een blokuitgang die dan niet voor een ander blok gebruikt mag worden.
Ik weet niet of het al in de officiële iTrain release zit, maar het werkt wel.

Een aanvullende blokuitgang is in de meeste gevallen duurder dan een relais, behalve uiteraard als je toevallig een blokuitgang over hebt en geen uitgang op een OC32 om een relais te sturen. Ook kan een ingewikkelde wisselstraat leiden tot een kerstboom aan relais en dan is een aanvullende blokuitgang simpelweg eenvoudiger en overzichtelijker.


Netherlands

Voor de goede orde: bij een complexe wisselstraat heb je aan één extra TM44 uitgang mogelijk ook niet genoeg, maar het voordeel is dat die oplossing niet complexer en onoverzichtelijker wordt naarmate de wisselstraat groter en ingewikkelder wordt.
Het kan allemaal, de vraag is alleen ga je voor goedkoop of eenvoud?


Martin en Leon,

bijgevoegd een van de 7 complexe wisselstraten op mijn baan,(ik vind ze complex)
Uiteraard heb ik de laatste maanden mij in deze materie verdiept en heb ook het internet afgestruind.
In de bij gevoegde wisselstraat zit ook mijn oplossing, hier twijfel ik dus over !!
ik heb 6 relais gebruikt om tot een oplossing te komen, ik kan ze alleen niet aan een wissel koppelen omdat er dan tussen twee blokken de voeding van een van de andere blokken tussen zit.
ik zal dus met rijwegen (itrain) moeten gaan werken, ik heb alleen begrepen dat je rijwegen niet in routes kan gebruiken, en routes wil ik zeker gaan gebruiken.
Misschien zeggen jullie wel dat dit een oplossing is, of het moet anders.
ben wel erg nieuwsgierig wat Leon nu precies bedoel, een heel blok of een sectie van een blok, het eerste betekend dus dat ik minimaal 7 blokken nodig heb en dat zijn twee TM44ers.

ik gebruik Fleischmann materiaal en de kruisingen zijn engelse wissels.

Gr Aad

Netherlands

Hoi Aad,

Dan heb je mijn tutorial niet goed gelezen ben ik bang voor. Want daar staat duidelijk aangegeven hoe je een relais aan een wissel kan koppelen. Mocht een relais meerdere wissels bedienen dan koppel je het relais aan de eerste wissel van de groep.

Rijwegen maak je alleen maar aan om handmatig te kunnen rangeren over een wisselstraat zodat andere treinen ondertussen de wissels niet kunnen reserveren.
Rijwegen gebruiken voor relaisschakeling is in geen enkele situatie nodig.

Groetjes

p.s.: De excel werkt niet, tip sla hem op als pdf. ALs ik het zo denk te begrijpen kan je de gehele wisselstraat schakelen vanuit blok 1 en blok 2.


Netherlands

Dat geeft niet, daar zijn wij voor.

Ik zie al het een waar de denkfout zit.

Ik zal zodra het kan even een opzetje geven waar de foutjes zitten.

Alvast bedankt Martin.

Netherlands

Aad,

Je maakt het veel te ingewikkeld.
KR1, W7, W8 en W9 zitten elektrisch gewoon aan elkaar
KR2 en W10 zitten elektrisch aan elkaar

KR1 voed je met een relais uit blok1 of blok 2
KR2 voed je met een relais uit blok 1 of KR1

Dus met 2 relais ben je klaar.

Mvg,
Leon


Leon,

Inderdaad, daar was ik al bang voor dat ik te moeilijk denk.
Pfff dit is zeker eenvoudiger, erg bedankt.
Dan schakelt relais KR 1 op W6 en KR 2 op W9 ?
Zo ja dan begint het kwartje te vallen.

Groetjes Aad


Netherlands

Dan schakelt relais KR 1 op W6 en KR 2 op W9 ?

Dat is voor mij onbegrijpelijk Nederlands.

Relais 1 schakelt de voeding van de groep KR1 tussen blok 1 en blok 2. Gebruik de aansluiting A en liefst een ongebruikte aansluiting B. Als de B van W6 al op een aparte B aansluiting zit kun je het beste die gebruiken.

Relais 2 schakelt de voeding van de groep KR2 tussen blok 1 (dezelfde als waar je relais 1 mee voedt) en de groep KR1. Dat laatste is dus feitelijk de uitgang van relais 1.

Voel je vrij om nog een tekening te posten als je nog niet zeker denkt te weten of je het snapt.

Jouw denk"fout" is dat je denkt vanuit blokken 4..9 terwijl je altijd moet denken vanuit de eenvoudigste richting. Dat is in dit geval blok 1 + 2. Als je nu een wisselstraat zou hebben die aan beide zijden 4 blokken of meer heeft dan is het te overwegen te stoppen met relais en te werken met aanvullende blokuitgangen.
Het principe staat overigens ook beschreven in de Dinamo Plug&Play handleiding.
Het staat ook echt wel (correct) beschreven in het document van Martin. Alleen vind ik dat nogal ingewikkeld (Martin, we hebben hier nog wel even apart contact over). Dat komt vooral omdat het document zowel het overbruggen van wisselstraten als het polariseren van puntstukken tegelijk wil beschrijven en dan ook nog meteen zo'n Peco Scissor die m.i. een aparte handleiding hoort te hebben.

Mvg,
Leon


Leon,

ja, sorry, ik bedoelde dat het relais die voeding schakelt van KR 1 gekoppeld wordt aan W6, in itrain, en het relais van KR 2 aan W9.
bijgevoegd het aangepaste schema.
het rare is dat het voorbeeld van Martin, die van twee blokken naar drie blokken, voor mij erg duidelijk was, alleen kon ik dit niet op mijn eigen baan omzetten. maar nu ik het, denk ik, begint te begrijpen is er eigenlijk niet zo veel verschil tussen het voorbeeld van Martin en mijn wisselstraat.

groetjes Aad


Netherlands

Aad,

Je denkt nog steeds de verkeerde kant op. Zoals je het nu gedaan hebt wordt wanneer beide relais bekrachtigd zijn geen stroom toegevoerd. Het geheel zou in dit geval wel kunnen werken, maar de logica klopt niet, dus als het werkt is het meer toeval dan wijsheid.

  • W6 hoort elektrisch gewoon bij blok 1. De blokscheiding staat dus aan de verkeerde kant. Vuistregel: een blokscheiding zit NOOIT aan de "spitse kant", of zoals Martin het noemt "de voet".
  • Blok 1 en blok 2 voeden relais 1 dat de wisselstraat KR1+W7+W8+W9 van stroom voorziet.
  • Blok 1 en de uitgang van relais 1 voeden relais 2 dat de wisselstraat KR2+W10 van stroom voorziet.


Overigens: je .pdf is nagenoeg onleesbaar. De kleuterschool was een zeer nuttige opleiding, maar om het nu te moeten uitprinten, knippen en aan elkaar plakken om het te kunnen bekijken gaat me wat te ver. Zet het gewoon op één pagina. Past best.

Mvg,
Leon


Leon,

ik heb mijn tekening aangepast.
zo zou het goed moeten zijn, hoop ik.
bedankt voor je geduld.

Gr Aad


Netherlands

Je bent geslaagd!
Niet zo moeilijk toch? Als je het eenmaal snapt mrgreen

Mvg, Leon


Beste Leon,

Bedankt, inderdaad is het niet zo moeilijk.
Ik wil jou en Martin erg bedanken voor jullie geduld en tips.
Ik kan nu weer verder met bouwen.

Groetjes Aad




 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)