Loading...
 

Dinamo


Bezetmelder blijft aan, ook bij leeg blok

Goedemiddag,

In mijn baan is een blok aanwezig met slechts één bezetmelder. Deze bezetmelder gaat niet meer uit, het blokje blijft rood in het PC-scherm. Als de verbinding wordt verbroken in iTrain kan ik deze melder uitzetten, maar na inschakelen van de verbinding gaat de melder direct weer aan. Met een multimeter kon ik vaststellen dat er een lage weerstand op dit blok aanwezig is.

Enige tijd geleden was deze melder wel eens aan, maar kon ik 'm weer uitzetten, Dat lukt dus nu niet meer.
Is het mogelijk dat er verstoring optreedt door bepaalde kabels in de kabelgoot, of is de uitgang van dit blok op de TM44 wellicht kapot?

Bij verplaatsen van de draad van sectie 1 naar sectie 2 en de juiste gegevens vastleggen in iTrain treedt hetzelfde probleem op. Ook op de uitgang van de TM44 meet ik weerstand, terwijl ik die op andere TM44's niet kan meten (waarde 0).

Hopelijk weet iemand hier waar ik dit moet zoeken en oplossen.

Met vriendeljke groet,
Arie

Netherlands

De meest voor de hand liggende oorzaak is dat er daadwerkelijk een geleiding zit ergens tussen beide draden of spoorstaven. Je schrijft dat er "een lage weerstand" aanwezig is. Ik hoop dat dat een hoge weerstand is, maar hoe dan ook, de meter hoort een oneindige weerstand te meten of in elk geval ruim meer dan 100kOhm.
Overspraak tussen kabels kan, maar alleen tijdens werkelijk bedrijf als er signaal op de kabels staat (bv DCC). Test eens met DinamoConfig. Je hebt de detectie nu erg gevoelig staan. De waarschuwing was al dat dit kan leiden tot valse detecties.

Mvg, Leon

Dag Leon,

Alles is nagelopen, desondanks niet direct opgelost. De meter bleef ca, 1,5 Ohm aangeven. Daarna Decay in de betreffende TM44 op slow gezet en getest met DinamoConfig. Nog steeds wilde de melder niet uit gaan.
Daarna een kleine locomotief op dat blok gezet en die naar een volgend blok gestuurd. Bij verlaten van het betreffende blok ging de melder inderdaad uit, en hij bleef uit. Ook nog getest met iTrain, de routes werken weer zoals het was. Dank voor het meedenken!

Met vriendelijke groet,
Arie


Netherlands

Hallo Arie,

Als je 1,5 Ohm meet snap ik niet wat je aan het meten bent. Dat is zowat een kortsluiting.
Om te meten of er sprake is van een ongewenste parasitaire belasting zul je de weerstand moeten meten tussen de spoorstaven en uiteraard mag er dan niets op staan en er geen TM44 op zijn aangesloten.

Mvg Leon

Dag Leon,

Er stond tijdens het meten niets op de spoorstaven en de draden waren losgemaakt uit de TM44.
De multimeter toont in het scherm M Ω, via de knop Range kan ik met de tussenstap kΩ naar Ω, daarna heb ik gemeten op de twee spoorstaven en zag 1,5Ω verschijnen. Dit leek me de juiste methode van meten, als dat niet zo is lees ik dat graag.

In elk geval is het probleem wel verholpen door wijzigen van enkele parameters van de betreffende TM44 m.b.v. DinamoConfig en daarna het plaatsen van een loc in het blok die de opdracht kreeg om naar een volgend blok te rijden.

Voordat ik jouw post kreeg, lukte het niet om de melder 'uit' te laten gaan.

Met vriendelijke groet,
Arie


Netherlands

Even een simpele oorzaak, waaruit deze klacht vaak de oorzaak vind.

Hoe warm is het bij je baan. Met de zomerse temperaturen willen railstaven vaak uitzetten en ongezien verbinding maken met een andere melder of blok. Dit resulteerde in een melder die niet meer uit wilt.

Snij de melder aan beiden zijden nog een keer door met een drempel of mesje. In 9 van de 10 gevallen helpt dat.

Groetjes

Hallo Martin,

UIteraard heb ik gemeten of de spoorstaven wellicht contact maakten met een ander blok door hetzij uitzetting, hetzij onbedoeld verschuiven van een spoorstaaf. Bij het meten kwamen geen 'piep'-geluiden uit de multimeter, dus was er geen onbedoeld contact tussen twee blokken.

Overigens valt de warmte op zolder erg mee. 's Morgens alles openzetten als het nog koel is, daarna alle deuren en ramen de hele dag zo veel mogelijk gesloten laten.

Er hangt een grote plafondventilator boven de baan, die geeft ook nog wat koelte.

Met vriendeljke groet,
Arie


Netherlands

Bij 1,5 Ohm tussen de spoorstaven kan er geen trein rijden, want dat is nagenoeg een kortsluiting. Aangezien er wel iets rijdt is die meting fout.

De vraag is of je met de finetuning het probleem hebt opgelost of alleen voorlopig hebt omzeild. Als jij er gelukkig mee bent is het uiteraard prima.

Mvg Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)