Loading...
 

Dinamo


PM32

Hallo DinamoUsers,
Ik ben bezig met het aansluiten vande PM32 voor gemengd gebruik van spoelen en motoren voor wisselaandrijving.Op blz. 13 fig 6 van de PM32 handleiding staat een schema waarbij PD2 en PD3 doorverbonden zijn, dat snap ik niet en het lijkt me ook niet logisch. Kan iemand mij dat uitleggen?
Fig 7 komt mij wel logisch over. Heeft iemand nog verdere adviezen voor het gebruik van de PM32 op deze manier?
Hartelijk dank Jan

Netherlands

Hallo Jan,

Als fig 7 wel logisch overkomt zou fig 6 dat ook moeten zijn.

Als je de PM32 in motordrive zet worden voor elke wisselaandrijving ook de PD aansluitingen in paren aangestuurd. Samen met een PS paar wordt het dan steeds een H-bridge. Als je een normale spoelaandrijving aansluit terwijl de module in motordrive staat zal de module bij een even PS-draad steeds een oneven PD-draad aansturen en bij een oneven PS-draad een even PD-draad. Aangezien een dubbelspoel in de meeste gevallen slechts 1 gemeenschappelijke draad heeft, moet je die draad in beide gevallen activeren en dus moet je de diode naar beide PD-draden aanbrengen.

Als je een paar PD-draden UITSLUITEND gebruikt voor dubbelspoelen (en bv je motoren aansluit op een ander paar PD-draden en dus je module in motordrive staat) gaat het precies eender, alleen hebben de diodes naar de PD in dat specifieke geval geen toegevoegde waarde en kunnen die er uit. Als je die diodes er weer tussen zet krijg je het plaatje van fig 7.

Mvg,
Leon


Hallo,
Ik wil graag nog even terugkomen op de aansluiting op de PM32 voor gemengd gebruik van motoren en magneetspoelen.
Ik heb een paar Tillig motordrives en de Conrad aandrijving van €6,99 om een beetje mee te oefenen.
Mijn vraag is : uit die doosjes komen 3 draadjes 1x min en 2x plus zodat ik het eigenlijk zou kunnen beschouwen als een magneetspoel (qua aansluiting)
Kan ik deze dingen ongestraft via het MMDEC (de diodes) aansluiten op de PM32 op magneetspoel manier, in combinatie met magneetspoelen?
Dank Jan


Netherlands

Hallo Jan,

Als het inderdaad 1 x min en 2 x plus zou zijn kan dat, maar waarschijnlijk is dat niet zo. Die Conrad gevallen hebben in de beide draden die jij als "plus" bestempelt een diode zitten, 1 keer met de kathode aan de draad, 1 keer met de anode. De andere kant van beide diodes zit aan 1 kant van de motor, de draad die jij als "min" bestempelt zit aan de andere kant van de motor.
Als je dit apparaat voedt met wisselspanning schakelt de ene draad de motor de ene kant op (je gebruikt dan de positieve kant van de wisselspanning) de andere draad schakelt de motor de andere kant op (de negatieve kant van de wisselspanning).
Gebruik je dit i.c.m. de PM32, dan zitten er bij elke motor 4 diodes (H-bridge). De 2 diodes aan de linkerkant van het plaatje zitten al in je aandrijving. Die aan de rechterkant moet je dan zelf toevoegen en aansluiten op de gemeenschappelijke draad.

Is het zo te volgen of moet er een plaatje komen?

Hoe het met Tillig zit weet ik niet.

Mvg,
Leon


Leon ,
dank voor je reactie, het is duidelijk , geloof ik, ik moet gewoon fig 7 als voorbeeld houden en s4 op aan zetten.
We gaan het eerst maar eens uitproberen en kijken of ik ergens een begin cursus electroniuca kan volgen.
Jan


Aansluiten van de Conrad gavallen volgens advies van Leon en fig 7 van PM32 handleiding met S4 op aan, aangesloten en werkt prima. Het ding maakt wel lawaai maar volgens mij niet meer dan magneetspoelen.
Bij de Tillig aandrijving komt er een hele bundel kabels uit het doosje. Aangezien ik een aantal van die dingen 2de hands had gekocht zat er geen handleiding bij.
Ter info de aansluiting is als volgt:
rood: naar >| PD x+1 (>| = diode)
en naar |< PS x+1
paars naar PD x
geel naar PS x
Bij de gele en paarse draad zit de diode al in het Tillig doosje.
Puntstuk polarisatie:
wit= gemeenschappelijk
blauw = Recht of afbuigend
bruin = afbuigend of recht.
De overige draden zijn ten behoeve wisselstand signalering met lampjes maar die heb ik niet gebruikt
Tenslotte heb onder instellingen per database > seinen/wissels de bekrachtigingstijd van 200 naar 1000 ms gezet en dan krijgt hij de volle slag, je kan de bekrachtigingstijd lager zetten en daarmee kan je de slag aanpassen zonder dat met de schroefjes te hoeven doen.
Hopelijk heeft iemand hier wat aan.
Jan


Ik moet nog even terug komen op mijn opmerking over de Conrad wisselaandrijving, ze werken prima maar nu ik ze onder de tafel geschroefd heb is het lawaai van die dingen toch erg storend. Als je een baan aanstuurt en je hebt, zeg ,20 van die dingen onder de tafel hangen zullen ze zich bij de buren afvragen of geheid wordt.
Inmiddels de DCS van Dinasys met servo motoren (via OM 32) geprobeerd werkt prima en is muisstil.
Jan


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)