Loading...
 

Dinamo


B1 en B3 meldingen tegelijkertijd

Netherlands

Hallo forum

We zijn er nog niet uit...
Op onze Nspoor verenigingsbaan komen nog steeds af en toe b1 en b3 meldingen tegelijk binnen op het moment dat een loc binnenkomt op het b1 segment.
Op aangeven van Frans Staal hebben we naar de transistoren gekeken op de CD16, omdat vooral transistor T1 en in mindere mate ook T2 dicht bij het bevestigingsgat van de CD16 zitten. Afhankelijk van de printmontagemethode kun je die transistor beschadigen door met een tangetje een moertje op die plek aan te draaien. In eerste instantie hadden we de solderingen vernieuwd en dat leek te helpen, maar uiteindelijk was dit maar schijn.
Gisteren hebben we T1 en T2 vervangen op enkele CD16's. Dit brengt wel behoorlijke verbetering, maar er komen nog steeds dubbele meldingen voor.
Ik heb een logfile bijgevoegd (geimporteerd in excel en ingepakt als rar file). Het betreft blok6, die via wissel beurtelings naar blok1 of blok2 schakelt, dus 3 blokken bijgevoegd waarin op sommige momenten in dezelfde seconde de b1 en de b3 melding geeft, terwijl die secties meer dan een meter uiteen liggen.
Ik heb geen enkele trein die binnen 1 seconde die afstand aflegt (of het moet vanaf een flat zijn =8-))
Er komen ook bezet/vrijmeldingen van dezelfde melder in dezelfde seconde (blok2 in het begin, maar dat zal wel slecht contact zijn...
Kan iemand eens naar de logfile kijken en advies geven over de maatregelen die we kunnen nemen?
Groetjes, Arie

Netherlands

Arie

Worden die blokken via relais gekoppeld aan de TM-H of is dit direct?
Heb zelf geprobeerd om een schaduwstation via relais en één TM-H uitgang te gaan besturen. Daarbij kwam ik ongeveer dezelfde problemen tegen.
Volgens Leo zou dat toen te maken kunnen hebben met de impedantie van de stukken rails die je bij / af schakelt tov het detectie signaal op de CD16.
Mijn trein melde zich dan via koploper ook een blok verder dan dat hij was en blokkeerde zo het gehele trein verkeer.
gebeurde niet constant maar wel veel te vaak.
Ben dus nu over naar de duurdere oplossing maar wel veel bedrijfszeker.

mvg
jan Hendriks


Netherlands

Beste Arie:
Ik heb dit probleem ook gehad met de TM-51.Toen bleek een bezetmelder van het betreffende blok defect te zijn.
Het betreffende reedcontact heb ik vervangen en het probleem heeft zich niet meer voorgedaan.
Dit is mijn ervaring en wie weet heb je er iets aan.
SUCCES

Groetjes
Tede Albers


Netherlands

Hi Ted, Jan

Bedankt voor je reacties!
Onze baan wordt bestuurd door 7 TM-H's met ieder een CD16, stroomdetektie dus.
We werken met een piggyback, dus we hebben in ieder blok een binnenmelder b1, een ongedetekteerd stuk b2 (meestal meer dan 1 meter) en een eindmelder b3.
De 1e TM-H/CD16 heeft ca 12m kabellengte tot aan de blokken, dat loopt terug tot ca 3m voor de 5e TM-H/CD16 en weer op tot ca 5m voor de 7e TM-H/CD16 (als kabellengte invloed zou hebben...).
Overal komt de b1=b3 melding wel eens voor. Een aantal locs hebben in de voorbeeldblokken 6, 1 en 2 geen probleem, maar het komt voor dat een locje vanuit blok6 binnen komt in blok1 en direct bij binnenkomst ook b3 melding bezet geeft. Een tijdje later komt hij weer via blok6 binnen, nu in blok2 en daar gaat alles netjes (blok1 of blok2 wordt door wissel vanuit blok6 gekozen). Als dan een poosje later hetzelfde locje weer langs komt en binnenkomt in blok1 dan kan het weer wel goed gaan, dus eerst b1 en later b3.
Zijn de detektoren te gevoelig? Wat zou een remedie kunnen zijn?

Groetjes, Arie


Netherlands

Arie,

als je nu eens zonder koploper en zonder lok, maar dan met DinamoUsersCC en een (wagon met) weerstand dit simuleert, heb je het probleem dan ook? Je hebt het op meerdere TM/CD's, schijf je. Zijn dat alle of slechts enkele en steeds dezelfde blokken?

Groet
Frans


Netherlands

Wat voor kabels gebruik je om die lengtes te overbruggen?
Groeten,
Patrick


Netherlands

Kabels hebben invloed.

Een kabel is geen ideale verbinding maar een transmissielijn. Zo'n transmissielijn heeft weerstand, capaciteit en zelfinductie.

Als de kabels lang worden kun je last krijgen van (vooral) de capaciteit van de kabel. Dat effect treedt vooral op bij gebruik van digitale aansturing of als je HFI aan hebt staan. De polariteit van de aansturing wisselt dan tot zo'n 40.000 keer per seconde en bij elke wisseling loopt als gevolg van de eigen capaciteit van de kabel even een stroompje. De detector detecteert dat als een bezetmelding. Voor de detector is dat een volkomen terechte constatering, hij ziet immers een stroom lopen, alleen klopt het niet.

Of het probleem optreedt hangt af van:

  • De aansturing (analoog/digitaal/HFI)
  • De lengte van de kabel
  • Het gebruikte type kabel, aderdikte en isolatie


Normale gebruikers (zolder, kelder, etc) hebben hier voor zover onze annalen reiken NOOIT last van. De afstanden zijn simpelweg te kort.

We hebben er wel last van bij Railz Miniworld. Met de kabel die daar gebruikt wordt treedt het probleem op vanaf 10 tot 15 meter kabellengte. Er zijn 4 oplossingen:

  • Kortere kabels. Dat kan uiteraard niet altijd, maar soms werden kabels via een behoorlijk omweg gerouteerd. Dat ligt netjes en overzichtelijk, maar introduceert wel een deel van het probleem. In sommige gevallen kan een aanzienlijke kortere weg worden gevonden.
  • Soldeer een keramische multilayer condensator van 100nF/50V over de detectoren van de CD16. Dat is parallel aan de 1k weerstand die steeds naast het diodepaar van de detector zit. De 100nF condensator vangt de stroompjes als gevolg van de capaciteit van de kabel gedeeltelijk af. Bij Railz bereiken we op die manier 50% tot 80% meer kabellengte en is het tot 15 meter in principe geen probleem meer.
  • Plaats de apparatuur dichter bij het blok. Dat kan ofwel alleen de CD16 zijn of de hele set CD16/TM-H. Stel je de TM-H's gedistribueerd op, dan heb je ook een gedistribueerde voeding nodig en moet je met RS485 gaan werken. Het voordeel is dat je bijna geen bekabeling hebt tussen de opstelpunten van de apparatuur (alleen voeding en een netwerkkabeltje). Stel je alleen de CD16 gedistribueerd op dan heb je geen probleem met voeding en netwerk (de CD16 trekt maar enkele tientallen mA), maar moet je wel de normale blok -en signaleringsverbindingen maken. Dat kan echter gerust over een flinke afstand.
  • Gebruik andere kabels. Probleem is alleen dat er weinig ervaring is met kabels voor deze specifieke toepassing over grote afstanden. Toen we er bij Railz achter kwamen lagen er al enkele kilometers kabel in. Die gaan we dus niet vervangen. Er is dus ook niet veel over te zeggen welke kabel op dit punt beter of slechter scoort en of het anders benutten van de aders in een kabel invloed heeft. Zo weten we ook (nog) niet af het bijvoorbeeld bij gebruik van UTP kabel gunstiger is om de aders getwist te gebruiken of juist niet.


Bij Railz gebruiken we 1 aparte kabel (4 of 6 aders 0,5mm2) per blok. Gebruik je de aders in 1 kabel voor meerdere blokken, dan kun je overspraak tussen de aders krijgen en kan het dus zo zijn dat de aansturing van blok n een valse bezetmelding in blok m veroorzaakt. Je kunt dit voorkomen door bovengenoemde maatregelen of door per blok aparte kabels te gebruiken.

Mvg,
Leon


Netherlands

Antwoord aan Patrick
We gebruiken 30 aderige kabel die in totaal vingerdik is. afzonderlijke diameter weet ik niet precies, moet ik vanavond kijken.
Per TM-H hebben we zo'n kabel, 4 aders per blok (a,b1, b2, b3) en er loopt voor de ontbrekende twee aders van het 8e blok een aparte 4-aderige kabel mee. 2 aders voor 1e kabel en 2 aders voor 2e TM-H kabel.

Ik heb vanmiddag 16 multilayer C-tjes van 100nF/50V gescoord (Leon's voorstl), hier bouw ik de 1e CD16 even mee om en zien we direct resultaat.

Om in soap termen te blijven: wordt vervolgd

Groetjes, Arie


Netherlands

Antwoord aan Frans

We hebben met DinamousersCC ook getest maar dan is het altijd goed. Meldingen komen correct door. We hebben getest met een munt op de rails (zonder blokaansturing, dus snelheid = 0), maar ook door een loc op de rails te zetten.
Als het rijdt wordt het anders blijkbaar.

Groetjes, Arie


Netherlands

Hallo allemaal,

Vanavond succesvol rondgereden over de eerste 8 blokken, waar we de 100nF Ctjes op hebben gesoldeerd. Geen enkele keer hebben e b1=b3 gezien!
We gaan ze overal invoeren op alle CD16's.
Gouden tip Leon!

Bedankt voor alle reakties!

Groetjes, Arie


Netherlands

Hallo allemaal

Weer een update vanuit onze vereniging ten aanzien van de b1=b3 meldingen.
We hebben afgelopen dinsdag de andere 6 CD16 onder handfen genomen om de Ctjes over de 16 bezetmelders aan te brengen zoals Leon had aangegeven. Aangezien we toen weinig tijd meer over hadden om overal te controleren wat het effect hiervan was, hebben we dat vanavond kunnen afronden.
We kunnen melden dat we vandaag naar een perfect draaiende baan hebben kunnen kijken. Als er al storingen optraden dan waren dat de gebruikelijke vanwege het materieel, een locje dat ergens stilgevallen is, maar wel rijspanning had of zo...
Bij de club bginnen we nu aan een ander project, want we beginnen nu aan operatie stofwolk: we gaan in opslag helaas om onze clubruimte leeg op te kunnen leveren.

Maar die Ctjes over de 1kOhm weerstanden, dat is een aanrader!

Groetjes, Arie


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)