Loading...
 

Dinamo


Minitrix wissels aansluiten

Hallo Allemaal
Ik ben een nieuwe gebruiker en loop tegen iets aan.
Ik heb een n-baan met minitrix wissels deze zijn via een mdec op een pm32 aangesloten.als ik de motoren aansluit zonder wissels schakelen zij prima,
maar zitten zij op de wissels geklikt krijgen zij deze niet om.
Heeft iemand hier ervaring mee/een oplossing hiervoor.

Groet John

Netherlands

John,

Op mijn eerste test baantje had ik het zelfde probleem. Ten eerste was de wissel spanning aan de lage kant (12 V), deze heb ik verhoogd tot 14 V. Een wissel heb ik met dubbelzijdige tape vastgemaakt aan de ondergrond, dus geeft ook een probleem, het lijkt erop dat de wissel enige bewegingsvrijheid nodig heeft.

Hopenlijk helpt dit een beetje,

Groet Koos


Koos

Bedankt voor de reactie heb nu van alles geprobeert.
Spanning stond al op 14v baan was vast geschroefd,nu bij de wissels losgemaakt maar ook dit helpt niet.als je schakeld gaat het wiisel tot de helft.

groet John


Netherlands

John,

Komt nog steeds bekend voor. Op dit punt heb ik wel eens met een kleine schroevendraaier de magneet ietsje opgelicht. Onder de magneet beweegt een palletje, welke bij mij niet altijd vrij liep. Deze schroevendraaier roept vaak vragen op bij de toeschouwers, maar ik ben nog niet aan een definitieve oplossing toegekomen voor mijn test baantje.

Gr,

Koos


Netherlands

John,

Ik heb zelf geen ervaring met Minitrix. Ik heb wel begrepen dat Minitrix wissels nogal extreem kunnen zijn. De oude vragen veel stroom, de nieuwe vergen een fors hoge spanning, of andersom, zoals ik schreef, ik heb er zelf geen ervaring mee. De expertise zal uit de groep moeten komen of van jezelf. Ik heb me er wel altijd over verbaasd dat zo'n mini wisseltje zoveel energie nodig heeft om om te gaan als men zegt.

Controleer welke gelijkspanning zo'n wissel nodig heeft om betrouwbaar om te slaan en meet de stroom die hij daarbij gebruikt. In plaats van het meten van de stroom kun je ook de gelijkstroomweerstand van de spoel meten. Als je hem aandrijft met gelijkspanning is de stroom waarmee hij om gaat de spanning die je er op zet gedeeld door de weerstand.

Stem vervolgens de Vwss af op de spanning die de wissel nodig heeft. Ga indien mogelijk 30% tot 50% hoger zitten.

Richt je PM32 zo in dat dat deze de stroom kan leveren die je hierboven gemeten of berekend hebt. Wellicht moet je de standaard weerstandjes aanpassen om het instelbereik van de PM32 binnen het bereik te brengen dat je wissels nodig hebben. Zie de handleiding. Je kunt met aanpassing van de weerstandjes tot 1,5A gaan. Heb je nog meer nodig dan moet je in principe de ULN2064 chips piggybacken voor een blijvende bedrijfszekerheid.

Regel vervolgens met de potmeter op de PM32 de stroom door de wissel zo af dat hij lekker om gaat. Hoe minder stroom hoe beter, maar het moet wel betrouwbaar zijn. Indien gewenst kun je de stroomsterkte per spoel nog individueel afstellen (softwarematig).

Mvg,
Leon


Netherlands

Hallo allemaal

Ook ik heb een testbaantje met (6) Minitrix wissels. Ze zitten op kurkondergrond geplakt en enkele doen het minder goed. Nu kan ik vergelijken hoe ze het doen op mijn Dinamosysteem en op die van mijn clubgenoot. Omdat de voedingstrafo bij mij een ca 2V hogere spanning afgeeft dan die van het andere systeem, is bij mij de maximum Vwss van 18V nodig om het redelijk betrouwbaar te laten werken. Bij mijn clubgenoot is het maximum 16V en dan gaan sommige wissels niet om. Misschien houden we onszelf voor de gek en is het niet de Vwss, maar het verschil tussen de beide PM32 weerstandsinstellingen...

Misschien kan het inderdaad nog beter werken door de instelweerstandjes te veranderen, daar hadden we nog niet aan gedacht, we hadden er eigenlijk al vrede mee door Vwss zo hoog mogelijk in te stellen.

Groetjes, Arie


Netherlands

Als je wilt weten of het probleem in de spanning of de stroom zit zul je het moeten meten of uitproberen. Te weten komen welke spanning/stroom de spoelen nodig hebben kun je doen zoals ik hierboven heb beschreven. Heb je geen zin om al die moeite te doen (wel jammer, maar goed) dan kun je een eerste indruk krijgen door de stroominstelling op de PM32 aan te passen.

Heeft het aanpassen van de stroominstelling op de PM32 geen merkbaar effect, dan komt de stroomregeling waarschijnlijk niet aan bod en wordt de maximale stroom beperkt door de aangeboden spanning en de weerstand van de spoel. Heeft het aanpassen van de stroomregeling wel effect, maar heb je nog niet genoeg 'kracht' bij de maximale instelling, dan is waarschijnlijk de stroombegrenzing te laag en kun je het bereik aanpassen door de 2 weerstandjes (standaard 1,5..2,2 Ohm) aan te passen. In plaats van aanpassen kun je, als de weerstandjes op het board gesoldeerd zitten, er (uiteraard) ook eventueel een extra weerstandje overheen solderen (over welke maakt niet uit, de weerstandjes staan gewoon parallel). Zitten er al 2 van 2,2Ohm op, dan geeft een derde van 2,2Ohm een stroomsterkte die 3/2 is van de oorspronkelijke.

De stroomregeling is overigens meestal ook hoorbaar als een hoge fluittoon (in de spoel)

Mvg,
Leon


Leon

Bedankt voor de info ik ben er ondertussen achter dat het aanpassen van de vwss niet helpt en zal het dan inderdaad in de stroom moeten gaan zoeken.
de weerstand van de spoel die ik gemeten heb is 11.2 ohm
dit zou betekenen dat ik bij 14v 1.25A nodig heb of bij 16v 1.45A.
is het ook mogelijk om de stroom te meten met een weerstand ipv het spoeltje.
dit ivm ik heb gemerkt dat als je te veel achter elkaat test het spoeltje of de soldering doorbrand

Groet John


Netherlands

Hoi John,
Voor mijn minitrix-wissels Heb ik de Vwss op 20V staan. Daarbij gebruik ik de weerstanden van 1,2 of 1,5 Ohm. Het zijn inderdaad forse gebruikers.
Wat ook een probleem kan opleveren is de ingebouwde eindafschakeling. Als je de spoel openmaakt zul je zien dat de printbaantjes wat zwart zijn uitgeslagen. Vaak kun je dit wel schoonkrijgen met wat alkohol of wasbenzine. Dit helpt maar even. Beter werkt vaak om de eindafschakeling door te solderen. Die heb je toch niet nodig want in Koploper (en andere software) kun je de maximale pulsduur instellen. (Dit laatste kun je ook toepassen op de wisselspoelen van Fleischmann)
Oh ja Niet te lang en te snel achter elkaar testen... ;-)

Groeten,
Patrick


Netherlands

John,

Testen met een weerstand heeft geen zin. De stroomregeling van de PM32 werkt alleen bij inductieve belastingen.
Als je weet dat de weerstand van je spoelen ca 11 Ohm is en je weet dat de spoel bij 14VDC goed om gaat moet je aan 14/11 = 1,3A genoeg hebben. Kies de weerstandjes op je PM32 dan zo dat het regelbereik tot 1,5A loopt en regel vervolgens de stroomregeling zo af dat het soepel werkt.

Zoals Patrick al aan gaf: niet te vlot achter elkaar omzetten ;-)

Mvg,
Leon

Netherlands

Hoi John,

Zoals Patrick aangeeft, de aanafschakeling verwijderen, en zorgen dat je een stabiele voeding hebt! De eindafschakeling zorgt alleen voor extra problemen en heeft een combinatie met Koploper enz. geen probleem.

Meet de spanning op je voeding, als deze inzakt tijdens het schakelen dan schakelen de wissels ook niet correct.

Groet,
Peter


Goedemorgen Allen

Probleem is opgelost
Weerstanden r1+r2 op de pm32 aangepast naar 1,5 ohm en ingeregeld en het werkt
Bedankt voor alle reacties

Groet John


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)