Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Verschillende voedingsspanningen lichtorgel

Switzerland

Besten,

Gezien mijn recente ervaring waarbij een onderdeel van het lichtorgel 'in vlammen opging'....evil en ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat het waarschijnlijk toch iets met mijn aansluitingen te maken moet hebben gehad... redface. Bij deze toch maar even voor de zekerheid vragen.

Ik wil graag een aantal belastingen met 3V voeden en een aantal met 15V. Nu staat er in de handleiding en het aansluitschema dat je de plus van de voeding op Vp aansluit en daartussen de belasting zet, logischerwijze op een van de uitgangen.

Ik heb op mijn lichtorgel ipv de 25 polige subD stekker een DS24 aangesloten (schroefconnectoren)waarop 3 Vp connectoren zitten. En juist door dit laatste raak ik nu een beetje in verwarring omdat er op de 25 polige subD stekker maar één zit.

In de handleiding van het lichtorgel staat: De voedingsspanning mag maximaal 25Volt bedragen en voor verschillende uitgangen mag je verschillende voedingsspanningen gebruiken. Indien de belastingen inductief zijn (spoel, motor), dan MOET de voedingsspanning ook worden aangesloten op de Vp pin van de 25 polige connector. Als je verschillende voedingsspanningen gebruikt dat moet dit altijd de hoogste voedingsspanning zijn.

Betekent dit nu dat ik alleen de plus van de 15V op de Vp aansluit? (met daartussen de uitgang) óf in mijn geval waarbij ik 3 Vp aansluitmogelijkheden heb, zowel de plus van de 3V op een Vp zet en de plus van de 15V op een andere Vp? of is dat laatste helemaal niet nodig en interpreteer ik een en ander verkeerd?

groet en alvast dank!

Marco

Netherlands

Marco,

De 3 aansluitingen op de DS24 zitten gewoon aan elkaar vast. Het zijn er gewoon 3 zodat je meerdere draadje kunt aansluiten zonder dat je meteen moet solderen of een kroonsteentje o.i.d. moet gebruiken.

Bij LichtOrgel, de OM32 en OC32 die voorzien zijn van sink drivers is het altijd zo dat de belasting (jouw 'apparaat' dus) komt tussen een positieve voedingsspanning en de uitgang van de module. Je mag net zoveel gelijkstroomvoedingen gebruiken als je wilt, mits de minnen van die voedingen aan elkaar zitten en aan de GND (min) van de module, in dit geval LichtOrgel.

De hoogste + (in jouw geval 15V) sluit je aan op de Vp. De enige reden hiervoor bij LichtOrgel is dat hiermee de vrijloopdiodes in de sink-drivers worden aangesloten zodat inductiestromen bij het afschakelen van inductieve belastingen worden afgevoerd. Bij de DS24 kun je dat Vp aansluitpunt meteen gebruiken als sterpunt voor de aansluiting van de + van je belastingen. Voor de andere voedingsspanning(en) moet je dan zelf een sterpunt maken en uiteraard mag/mogen die niet verbonden zijn met Vp, want dan zou je je 15V en 3V voeding met elkaar kortsluiten. Waarschijnlijk wint de 15V voeding het dan zodat al je 3V belastingen 15V voor de kiezen krijgen.

Overigens is 3V best weinig. Bedenk dat de sink-drivers zelf ook nog 1 tot 1,5V afsnoepen van de spanning (afhankelijk van de stroom die de uitgang moet afvoeren). Dus sluit je een belasting aan op een voeding van 3V dan staat er 2V over je belasting en 1V restspanning over de uitgang t.o.v. GND. Normaliter, bij spanningen in de orde van 10V of hoger hoef je je daar niet druk over te maken, de meeste belastingen zijn nauwelijks kritisch als het om de exacte waarde van de spanning gaat, maar zak je onder de 5V dan moet je de restspanning wel verdisconteren.

Hopelijk is het hiermee duidelijk(er). Anders hoor ik het graag.

Mvg,
Leon

Switzerland

Beste Leon,

Dank je voor je snelle reactie en volgens mij hartstikke duidelijk! Ideaal die DS24 mrgreen.

Ik heb een aantal ledlampen die volgens de beschrijving 3V nodig hebben maar die zal ik dan een 4,5V voeding geven waarmee de restspanning dan verdisconteerd is.

Had ik op de een of andere manier zelf kunnen achterhalen dat sink drivers 1-1,5V afsnoepen van de spanning. Met andere woorden is dit gewoon 'een weetje' of is het ook iets dat ik kan proberen te snappen?

nogmaals dank en groet,

Marco


Netherlands

Hallo Marco,

Had ik op de een of andere manier zelf kunnen achterhalen dat sink drivers 1-1,5V afsnoepen van de spanning. Met andere woorden is dit gewoon 'een weetje' of is het ook iets dat ik kan proberen te snappen?

Een ervaren elektronicus zoals jij zou dat gewoon moeten weten. mrgreenmrgreen
Het staat (geloof ik) niet in de handleiding. Het is voor de meesten al lastig genoeg en nauwelijks relevant. Je kunt de datasheet van de ULN2803 er bij pakken, daar staat het allemaal in.

Ik heb een aantal ledlampen die volgens de beschrijving 3V nodig hebben maar die zal ik dan een 4,5V voeding geven waarmee de restspanning dan verdisconteerd is

Pas op: Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een LED-lamp werkt op een constante voedingsspanning van 3V. Misschien is het zo, maar zorg dan wel dat je het zeker weet. Mogelijk is het zo dat zo'n LED een constante stroom verwacht en daarbij een werkspanning heeft van ca 3V (dat lijkt me een gebruikelijke waarde voor een witte LED). Als dat zo is leidt het zo maar aanbrengen van een 4,5V voeding tot een defect aan je LED(lamp). De exacte spanningsval over de sink-driver is namelijk afhankelijk van veel factoren, waaronder de stroom, maar ook temperatuur, toleranties in productie, etc. Lees ook eens de pagina met uitleg over LED's.

Mvg,
Leon

Switzerland

Beste Leon,

Dank je! maare... niet netjes om zo'n elektronica nono like me in de maling te nemen he! wink

Ik neem het voorlopig maar even gewoon voor waar aan betreffende de ULN2803.

Ik gebruik de ledlampen van beli-beco.de en daar staat op de verpakking toch echt dat ze 3 volt nodig hebben. Ik zal de pagina over de leds er nog eens op nalezen en anders maar gewoon eens voorzichtig proberen.... confused

groet en nogmaals dank!

Marco


Netherlands

Dank je! maare... niet netjes om zo'n elektronica nono like me in de maling te nemen he!

Ik zou niet durven! Morgen pas wink

Wat belibeco betreft: De website is m.i. een beetje vaag. Ze bieden ook een 3V trafo aan om 3(,2)V LEDs te voeden. Gezien de karakteristiek van LEDs is dat naar mijn mening geen stabiele en derhalve niet de gewenste aanpak. Een LED is een ding dat werkt op een constante stroom en niet op een constante spanning. Die constante stroom kun je maken met een stroombron of (minder ideaal, maar wel lekker simpel) met een serieweerstand. LED lampen die geschikt zijn voor een constante spanning (230VAC, 24VAC, 12VAC) hebben een ingebouwde gelijkrichter en ingebouwde stroomregeling. Andere LED lampen vereisen een constant-current source. Constant Current LED drivers voor verlichtingsdoeleinden leveren meestal 350mA of 700mA, maar goed, dat is voor high-power LEDs en voor de miniatuurwereld allemaal niet (zo maar) bruikbaar.

Mvg,
Leon


Switzerland

hahhaahaa.... ik moest even denken maar inderdaad morgen 1 april! lol

Ga het gewoon lekker met een serieweerstand doen. weet ik zeker dat ik niet weer iets in de fik steek en ben het absoluut met je eens dat de informatie en site van belibeco een beetje vaag is. Overigens zijn de lampen in schaal n wel veel mooier en beter op schaal dan die van bijv. Viessman.

In ieder geval nogmaals dank en succes morgen met het in de maling nemen..... Je begrijpt dat ik morgen niks van me laat horen... wink

Marco


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)