Loading...
 

Dinamo


Aansluiten ucci-s en OC32 via RS485 op RM-U

Netherlands

We hebben een testomgeving gehad met een normale ucci en de oc32 via RS485.
Nu hebben we een RM-U waar straks meerder ucci-s en oc32 modules worden aangesloten. Nu begrijp ik uit de handleiding dat je zowel de ucci-s als de oc32 modules kunt aansluiten op dezelfde RS485 bus. Helaas hebben wij niets kunnen vinden hoe dit dan precies zou moeten. In de handleiding staat dat een ucci hetzelfde werkt als een TM-H. Een TM-H heeft net als de RM-U een 9 pins serieele connector waarvan pin 7 en 8 voor de RS485 interface gebruikt wordt. Over de ucci-s wordt niet gesproken terwijl deze geen serieele maar een 3 pins RS485 poort heeft zoals op de OC32. We denken dat we het goed hebben aangesloten maar willen graag eerst zekerheid voordat er iets defect raakt.

Hieronder een schets zoals we het nu hebben aangesloten:


Een aantal vragen kwamen naar boven:

Blijft de RS485 usb convertor op de 1e oc32 of moet deze op een andere plek worden aangesloten?

Maakt het wat uit waar in de keten de ucci-s wordt aangesloten?

Uit de handleiding van de oc32 lees ik dat de 1e en laatste module van de keten voorzien moeten zijn van een terminator. Op de ucci-s en RM-U wordt weer gesproken over een afsluitweerstand die geplaatst moet worden. Wordt hiermee hetzelfde bedoeld?

Netherlands

Remco,
Voor een RS485 bus geldt in het algemeen dat de volgorde van de aangesloten apparaten niet relevant is. Aan de uiteinden van de bus zitten afsluitweerstanden (een ander woord voor terminators) tussen de draden van de tweedraadse bus.
Dus de plaats van de USB-RS485 converter maakt (net als de UCCI) niets uit. Het is wel handig om de converter aan een van de einden te plaatsen omdat je hier met een jumper snel een afsluitweerstand kan inschakelen die al op de print gebakken zit.

Kijk ook eens hier:
http://nl.wikipedia.org/wiki/RS-485

Je aansluitschema lijkt correct, Leon moet maar het definitieve oordeel geven.
Hans.


Netherlands

Hallo Remco,

Zoals Hans aangeeft dient RS485 één doorlopende bus te zijn met aan het begin en eind een terminator. Dat heb je in principe gemaakt. De vraag is alleen of jij ook ziet wat het begin en eind is in dit geval.

Als alternatief kun je ook een RS485 bus maken die alleen loopt tussen de RM-U en UCCI's. Sluit de OC32's aan met RS232 op de RM-U en maak een tweede, onafhankelijke RS485 bus tussen de U485 en OC32's.
Het is complexer qua bedrading, maar geeft wel voordelen qua configuratie en besturing. Uiteraard kun je die 3 bussen door dezelfde kabel laten lopen (bv een 4 pair UTP kabel), alleen gebruik je verschillende aderparen.

Mvg,
Leon


Netherlands

Als ik jou goed begrijp kan ik de eerste oc32 ook op de RS232 (pin 9 van rm-u)aansluiten en vanaf de eerste oc32 verder gaan met de RS485 bus. Klopt dit?

Het enige nadeel zal zijn dat je de oc32 niet meer kunt uitlezen over RS232. Dit kan alleen over RS485.
Je zou dan de rs485 usb convertor op de rs485 bus tussen de oc32 modules moeten plaatsen zodat je altijd kunt programmeren en uitlezen.

De ucci heeft geen config tool en van de rm-u is wel een config tool maar of die nog beperkingen heeft heeft kan ik niet terugvinden. Ik neem aan dat deze gewoon over de usb interface te configureren is?


Netherlands

Hallo Remco,

Nee, zo werkt het niet. De OC32 gaat geen berichten die hij ontvangt op RS232 opnieuw uitzenden op RS485. RS232, RS485 en DCC zijn 3 onafhankelijke interfaces die je tegelijk kunt gebruiken.

Je kunt de RM-U dus met RS232 tegen de OC32's laten aanpraten en met RS485 laten communiceren met de UCCI's

Je kunt de OC32's configureren, testen en eventueel aanvullend besturen met een aparte RS485 bus via een U485.

Er komt straks (nee, ik beloof niet wanneer) een mogelijkheid de OC32 te configureren, testen en uitlezen via de RM-U. De oplossing met RS232 die ik beschrijf is dus eigenlijk een tijdelijke, maar wellicht wel handig zolang je veel aan het testen en configureren bent terwijl die mogelijheid nog niet in de RM-U zelf zit.

Mvg,
Leon

Netherlands

Beste Leon,

dat was 2011, is het nu wel mogelijk via de RMU de OC32 te configureren? Het lukt mij nog niet.

Groetjes Eric

Netherlands

Hallo Eric,

Zie de Release Notes in de Wiki (versie 1.02).

Dus ja, dat werkt al sinds januari 2013.

Mvg,
Leon


Netherlands

Beste Leon,

Ik ben benieuwd: heb je ondertussen al kunnen werken aan de wijziging in de RM-U die je hierboven in de laatste anlinea noemt?

Groeten, Rudolf

Netherlands

Hallo Rudolf,

Zie VPEB ontwikkelingen op deze site.

Zoals je daar kunt zien is OC32 configuratie en update via RM-U nog lang niet aan de beurt.
En er is nog niemand die hulp heeft aangeboden bij het vertalen van de OC32 handleiding. Dat hoeft ook niet, maar tot dat klaar is gebeurt er niks.

Mvg,
Leon


Beste Leon, (of iemand die het ook weet)
Wilde mijn OC32 aansluiten op de RM-U, alleen in de handleiding van de RM-U wordt gesproken over S0-A en S0-B en in de handleiding van de OC32 over pin 1 en pin 2.
Komen 1 en A en 2 en B overeen?

Groet, Ben


Netherlands

Hallo Ben,

Als het goed is net andersom. Pin 1 (D-) op de OC32 is S0-B en pin 2 op de OC32 (D+) is S0-A

Maar als dit niet klopt gaat het niet stuk en moet je hooguit de 2 draadjes omwisselen.

Mvg,
Leon


Leon,
Bedankt. In de handleiding op blz 47 staat tab "OC32 Pin Configuration", maar in het programma kan ik deze niet vinden.

Ben de OC32 aan het configureren, hoe kan ik de servo's 2 t/m 4 testen en eventueel aanpassen.

Groet,
Ben


Netherlands

OC32 Pin Configuration is de oude naam. Tegenwoordig heet die tab OC32 Device Configuration. Klopt met het screenshot van fig 33 waar de tekst naar verwijst.

Mvg,
Leon

Leon,
Ja, dat kan gebeuren.
Kan je ook mijn tweede vraag beantwoorden?

Groet,
Ben

Netherlands

Hallo Ben,

Ja, Handleiding OC32 2.0 Paragraaf 9.7.3

Mvg,
Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)