Loading...
 

Dinamo


Peko N-wissels code 55

Na een speurtocht op internet blijkt dat deze wissels een nogal grote ingreep verlangen om te kunnen inzetten in een digitaal systeem
- doorzagen wisseltong
- extra draadbruggen
- extra relais om polariteit om te schakelen, anders kortsluiting
Geldt dit ook voor een dinamo systeem?
PS
Peko wissels zijn wel mooi!
Wim

Netherlands

Wim,

Volgens mij heeft dat weinig te maken met digitaal of niet. Het zit 'm in de manier waarop Peco het puntstuk (niet) isoleert van de rest.

Zagen in de wissel zelf lijkt me niet nodig. Bij zgn 'electrofrog' wissels moet je dan wel isolaties maken in beide spoorstaven achter het puntstuk, maar dat moet je bij Dinamo in veel gevallen toch al om de blokken te scheiden. En om het betrouwbaar te laten werken (lees: niet afhankelijk te zijn van het 'toevallig' contact tussen wisseltongen en de rails) is het verstandig wat relais toe te voegen, als die niet in je wisselaandrijving zelf zitten.

Het voordeel van Dinamo (bij voldoende slimme aanleg) is o.a. dat kortsluiting alleen lokaal effect heeft en bovendien geen echt probleem is omdat een kortsluiting, mocht deze optreden, gewoon wordt afgevangen zonder blijvende gevolgen.

Mvg,
Leon

Leon,
Bedankt.
Ik heb een paar Peko's besteld om te testen.
De bedoeling is om deze te bedienen met servo's uit mijn andere hobby (vliegtuigjes).
Als ik de dinamo doc. goed begrijp zijn wisselstraten separate blokken die dubbelzijdig zijn geïsoleerd.
De combinatie koploper/dinamo moet toch intelligent genoeg zijn om eventuele kortsluitingen te vermijden.
Als dat gedoe met omschakelrelais absoluut noodzakelijk is, blijf ik bij Fleischmann (is wel niet zo mooi) met het KISS principe in het achterhoofd = elke extra component is een extra bron voor storing!
Heb je een schema?
Wim


Netherlands

Hallo Wim,

Koploper en Dinamo zijn inderdaad prima in staat kortsluitingen te vermijden, maar zoals met elk systeem blijft dat je het wel correct moet bouwen.

Diverse schema's en voorbeelden staan op dit gebruikersportal. Misschien niet exact wat je wilt en om de voorbeelden te vertalen naar je eigen situatie en specifiek je eigen wissels zul je waarschijnlijk zelf wat denkwerk moeten doen.

Dus een Fleischmann wissel met ingebouwde contacten, die door de fabrikant "zelfdenkend" wordt genoemd is naar jouw mening betrouwbaarder dan een wissel zonder poespas en een paar losse relais? Doe mij maar een paar losse relais. Die kan ik tenminste gewoon vervangen als ze stuk zijn zonder dat ik een hele wissel uit de baan moet gaan breken.

Mocht je het toch willen: Het aansturen van een servo met aanvullende relaiscontacten voor puntstukpolarisatie kan o.a. met de OC32.

Mvg,
Leon

Leon,Ik heb niet gezegd dat FL betrouwbaarder is, alleen op eerste gezicht eenvoudiger in gebruik.
Mijn bedoeling is om zo vlug mogelijk een testbaan te maken om Dinamo te testen en niet om verzeild te geraken in het oplossen van tekortkomingen van componenten.
Gaat bijgevoegd plaatje werken zonder bistabiele omschakel relais enz?
Voorziene wissels: electrofrog
Mvg
Wim


Netherlands

Hallo Wim,

Je schreef "Als dat gedoe met omschakelrelais absoluut noodzakelijk is, blijf ik bij Fleischmann (is wel niet zo mooi) met het KISS principe in het achterhoofd = elke extra component is een extra bron voor storing!"

Ik kan dat toch echt niet anders uitleggen dan een betoog dat de in de F* geïntegreerde functie betrouwbaarder zou zijn dan een oplossing met externe relais.

Wat ik weet van de opbouw van een Peco Electrofrog, en aannemend dat we het over hetzelfde type hebben, is het zo dat het puntstuk en de wisseltongen aan elkaar zitten en de tongen + puntstuk dus de spanning krijgen van de spoorstaaf waar de wisseltongen tegenaan liggen. De Peco is in die zin dus "super-zelfdenkend" en nog veel simpeler dan de F*. Alleen zul je dan wel moeten zorgen dat het contact tussen de tong en de spoorstaaf goed is en vooral schoon blijft. Dat laatste vergt discipline. Ik kan niet voor jou spreken, maar niet elke modelbouwer is daar een ster in. Voor het eerste zul je er voor moeten zorgen dat de tong goed tegen de spoorstaaf drukt. Af fabriek zit er een nogal strak veertje in de Peco, daarom (vermoed ik) zijn de oorspronkelijke Peco aandrijvingen die ik ken ook van het, laten we zeggen, ietwat lompe type. Hobbyisten willen echter graag een langzame werking en dan gaat dat veertje parten spelen. De meesten halen dat veertje er dan uit met alle contactproblemen van dien. Die contactproblemen kun je dan weer ondervangen met externe relais.

"Zo vlug mogelijk" is volgens mij een slechte raadgever. Het is een hobby, mag ik aannemen.
"en niet om verzeild te geraken in het oplossen van tekortkomingen van componenten". De meeste modelbouwers willen de meest perfecte oplossing wat betreft natuurgetrouwheid en dan vaak ook nog zo goedkoop mogelijk. 100 modelbouwers, 1.000 ideeën en 10.000 oplossingen. Dat betekent per definitie grenzen opzoeken en "tekortkomingen van componenten oplossen". Zonder het ook maar in geringste zin negatief te bedoelen: Dat is nu eenmaal onderdeel van onze hobby.

Je kunt ook de standaard Peco's met de standaard Peco aandrijvingen en de "standaard" PM32 gebruiken. Dan zit je dichter bij "proven technology" en hoef je het alleen nog maar goed aan te sluiten en schoon te houden.

Jouw wisselstraat moet gewoon werken, maar je zult wel moeten zorgen dat de wisseltongen en puntstukken gepolariseerd worden, ofwel met de standaard Peco materialen, ofwel op andere wijze. En voorwaarde is dat de spoorstaven na de laatste wissel geisoleerd worden van het aansluitende blok, maar dat gebeurt vanzelf als je de blokken isoleert zoals Dinamo dat vereist.

Mvg,
Leon


Netherlands

Hoi Wim,

Ik heb niet alle antwoorden gelezen maar wil toch even reageren op je openingswoord. Omdat ik ervaren Peco 55, Dinamo gebruiker ben heb je er wellicht wat aan.

Van alle wissels vind ikzelf de peso het fijnst, maar voor Dinamo hoef je hem absoluut niet aan te passen. Gewoon de peso aandrijving eronder en aansluiten op de PM32. Het word een ander verhaal als je de wissel aan wilt sturen met een servo. (wat overigens sterk aan te raden is, serve is betrouwbaarder en vele malen stiller en mooier)

In geval van serve hoef je enkel het veertje te verwijderen uit de tongen omdat deze teveel weerstand geeft aan de servo.

Om problemen met de stroomvoering in de tongen te voorkomen raden we aan om het hartstuk te polariseren d.m.v. een relais. Op die wijze kan je met een enkele OC32 16 stuks wissels bedienen. (per wissel een servo en en relais)

Daarover heb ik een stukje geschreven op het 9mm-spoorforum: http://9mm-spoor.nl/viewtopic.php?f=40&t=93

Succes

Martin,
bedankt voor de handige tips.
Aan het probleem "al dan niet aandrukveer" zijn al kilometers besteed.
Ik ben mening dat bij servo sturing deze niet absoluut noodzakelijk is. Immers indien een servo door een externe oorzaak uit de ingestelde positie wordt gebracht, moet ie deze toch herstellen, anders is het geen servo.
Welke servo's gebruik je? (trekkracht, enz)
Heb je een plaatje dat toont hoe een servo te monteren op een Peko wissel?
Mvg
Wim


Netherlands

Mijn ervaring met gebruik van servo's is dat de veer er toch echt uit moet. Anders is langzaam omleggen onmogelijk. Ik gebruik de miniservos samen met de montagebeugel van Frans.

Groetjes

Martin,
wie is Frans ?
Wim


Netherlands

Beste Wim,

Martin heeft het over de Topline servo's met montagebeugels die ik in mijn webshop, maar ook op beurzen, te koop aanbied. Je kan even kijken op de volgende link: http://shop.dinasys.nl/epages/63375790.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/63375790/Products/25040001

In de shop vind je in principe alles wat je nodig hebt om je treinen met Dinamo te besturen. Op de website www.dinasys.nl vind je ook informatie over ons.

Aanstaande zondag zijn wij ook op de bijeenkomst van het 9mm spoorforum in Bilthoven.

Groet
Frans Staal
PiCommIT-DinaSys


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)