Loading...
 

Dinamo


CD16 bezetmelders blijven actief in digitaal bedrijf

Ik heb een ovaal met 2 wissels met daartussen 2 sporen, zo ontstaan er 3 baanvakken.
Het baanvak met de melders 3 en 11 werkt goed. Het baanvak met melders 4+12 en 6+14 werkt voor mijn eerste CD16 goed en voor mijn nieuwe CD16 (bouwpakket) niet goed in de digtaal bedrijf. Als een trein van 4 naar 12 rijdt blijft 4 actief en na enige tijd valt de melding vanzelf weg of als ik het commando ontkoppel geef in DinamoUsersCC. Doe ik hetzelfde met een analoge trein of een weerstand van 1K, dan vallen de melders wel normaal weg.
Dus trok ik de conclusie dat moet aan de nieuwe CD16 liggen, print helemaal onder de loep gehad, connectors allemaal doorgesoldeerd, zelfs bij 1 opamp de weerstand van 15K veranderd naar 10K om de dodeband te vergroten, niet gebruikte bezetmelders met weerstanden aan GND gehangen, de twee CD16's met elkaar vergeleken de eerste heeft 1N4007 de nieuwe 1N4006 mag niet uitmaken, alles ohms doorgemeten en vergeleken met de andere CD16. Drie avonden verder, nog steeds geen soelaas en de vierde kreeg ik de ingeving: out of the box denken. Bedrading gewoon vervangen ondanks dat de eerste CD16 zegt dat deze goed is. En warempel de 4 x 2 twisted pairs 0,14 mm2 waren de oorzaak, ik nu kortere draad (telefoondraad met massieve kern).
Ik heb de oplossing maar kan iemand dit verklaren?

Netherlands

Hi Eric
Dit probleem herken ik wel. Als je DCC signalen hebt, dan zet je een 16 of 18 kHz wisselspanning op je baan en krijg je overspraak tussen aders in de kabels naar je baan. Die overspraak is het sterkste tussen aders die met elkaar getwist zijn. En natuurlijk hoe hoger de stroom hoe meer overspraak.
Als je analoog rijdt, dan heb je een veel lagere frequentie, een paar honderd Herz (80, 160 of 320Hz meen ik) en die overspraak is veel en veel minder van ader naar ader.
Als je met een weerstandje test blijft de stroom heel laag, er hoeft zelfs geen blok aansturing analoog of digitaal te zijn, want je CD16 reageert in dat geval op een klein DC stroompje uit de CD16 zelf.
Wij hebben zelfs nog een multilayer condensatortje over de 1kOhm weerstanden in het detectiecircuit gezet om overspraak in lange gewone bekabeling te onderdrukken.

Groetjes, Arie


Netherlands

100nF over de 1k weerstand van de detectoren vermindert het effect van parasitaire capacitieve koppeling in kabels. In de meeste gevallen heb je bij kabels tot een meter of 10 geen probleem. Langer dan 15 meter is zowiezo problematisch. Bij lengtes daartussen helpt de 100nF condensator.

Overigens zit die condensator standaard al op de TM44. Die zet je echter in het algemeen al veel dichter bij de sporen, dus zal het probleem alleen daardoor al nauwelijks optreden.

Mvg,
Leon

Bedankt voor de antwoorden. Ik heb een TM-H (ofwel TM51 volgens print). Als ik nog een keer dit soort problemen heb ga ik condensators monteren.

 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)