Loading...
 

Dinamo


4 secties in een blok

Netherlands

Waarom zou men 4 secties willen hebben in een blok?

Ik sta op het punt mijn baan in te delen en wil niet later alles los moeten halen.

Netherlands

Het aantal melders dat je in een blok nodig hebt hangt in belangrijke mate af van de softwarre die je gebruikt. Koploper wil 2 melders per blok als je het blok in één richting berijdt, 3 melders als je het in twee richtingen berijdt. Als het blok lang is wordt het aanbevolen het middelste stuk in tweeen te knippen zodat het punt waarop de trein begint te remmen beter bepaald kan worden. Ook kun je extra melders gebruiken om alternatieve stoppunten te creeren, bijvoorbeeld langs perrons.
Andere software kan andere eisen hebben, maar meestal minder stringent dan Koploper.

Mvg,
Leon


Netherlands

Ik gebruik iTrain.
Normaliter gebruik ik maar 2 melders per blok en in tunnels 3 melders maar misschien is er nog een reden voor het gebruik van de 4e melder waar ik nog niet aan gedacht heb.


Netherlands

Hoi,

iTrain kan functioneren op 1 melder per blok. Dit raden we echter af en adviseren minimaal twee melders te gebruiken. 1 als binnenkomstmelder en 1 als noodstop. De posities van deze melders zijn fysiek niet relevant, dit regel je in de software.

Een goede reden om 3-4 melders te gebruiken: Wisselstraat link/rechts van het blok apart detecteren. Zodoende is je positionering nauwkeuriger.

Daarnaast zou je lange opstelsporen in meerdere secties op kunnen delen zodat iTrain in de toekomst hier meerdere treinen in 1 blok kan opstellen. dat kan nu al op basis van positionering.

Groetjes


Netherlands

Hallo Harm, (en Martin),

het advies van 1 binnenkomstmelder en een noodstopmelder is leuk, maar niet nodig. Sterker nog, Xander heeft in versie 3.3 (die deze maand gereleased wordt), de noodstopmelder laten vervallen. Dus het is nu of op positie rijden met 1 melder of op de klassieke manier met 2 of 3 melders in een blok.

Het advies om de 3e en/of 4e melder te gebruiken voor de aanliggende wissels is wel zinnig, alhoewel dat voor het rijden op posities ook niet echt nodig is omdat je bij de positie van de bezetmelders nu negatieve waardes kan ingeven (dus de lengte van de wissel).

Of je voor het rijden op posities wilt/kunt kiezen hangt ook af van je materieel. Als je analoge loks gebruikt, is het rijden op posities niet aan te raden, omdat de snelheid, dus ook het afremgedrag, sterk afhankelijk is van de temperatuur (en andere eigenschappen, zoals vuil, vet) van de lok.

Groet
Frans


Netherlands

En vooral de laatste zin van bovenstaande post van Frans is m.i. zeer relevant. Helaas is de werkelijkheid minder goed te voorspellen dan software vaak aanneemt. Dus één melder per blok klinkt simpel, maar zal alleen werken bij zeer voorspelbaar rijgedrag en als er verder niets mis gaat. In alle andere gevallen zul je extra meetpunten moeten toevoegen om de theoretisch berekende werkelijkheid te verifiëren.

Het idee van sturen op theoretisch berekende positie is volgens mij afgeleid van iCar. Daar werkt het goed, omdat elke auto een decoder heeft, geijkt is en geen last heeft van contactproblemen.

Mvg,
Leon


Netherlands

Ik ben er uit. Als je 2 richtingen gaat rijden heb je zeker 2 a 3 secties nodig per blok.
Iedereen bedankt voor het meedenken.

Harm.


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)