Loading...
 

Dinamo


Wissels in iTrain en Dinamo classic

Belgium

Hallo allen,
Vermits Frans van de wereld verdwenen is , schrijf ik hier het volgend probleem , wat een gevolg is met iTrain 3.3 .

Volgens Xander van iTrain mag een wissel niet meer bij een blok horen , dus in principe mag ik de wissel elektrisch niet meer verbinden langs de scherpe kant met de aangrenzende bezetmelder. (dus de wissel zou nu volledig geïsoleerd moeten zijn)

Het is me daar op het forum aangeraden met dinamo classic , om de wissel te verbinden met de b2 op de DDS/CD16. (dus op de niet gedetecteerde uitgang)

Het werkt , zolang de reisweg van vorige blok niet wordt vrijgegeven , want daar zit bij mij nu een probleem wat vroeger niet bestond.

Als de reisweg wordt vrijgegeven van vorige blok , terwijl op de wissel (die ligt tussen deze blok en volgende blok) nog een lok staat , valt deze stil op de wissel , doordat de rijspanning ook is verdwenen.

Ik heb steeds de scherpe kant van de wissel verbonden met de b2 van de blok die ermee verbonden is. (wat vroeger de b1 was)

Ik heb aan de hand van volgende ervaringen , enkele probleempjes trachten neer te schrijven;

Ik heb gemerkt dat als een voorgaande blok wordt vrijgegeven , de rijspanning van de b2 onmiddelijk wordt uitgeschakelt , bijgevolg ook de rijspanning op de wissel , en als daar net nu nog een lok aan het rijden is , dat laatst geplaatst is omdat er achteruit wordt gereden , valt deze stil op de wissel.

Omgekeerd , als ik naar een volgende blok wil rijden , krijgt de wissel geen rijspanning omdat deze blok waar de b2 met de wissel is aangesloten , nog steeds niets detecteerd. (dit is als aan de stompe kant van de wissel moet verder gereden worden)

Enkel de wissel met de scherpe kant in dezelfde blok waar de trein staat zal rijspanning krijgen en verder rijden naar de volgende blok.

Daarom dat er bij sommige wissels wel goed gaat en bij andere niet.

Is hier een oplossing voor , of is dit eigen aan het systeem? ...

Netherlands

Hallo Claudio,

nou, het was misschien even stil, maar van de wereld verdwenen toch niet! Workshops, klanten, dagje eruit met migraine, dat hoort er ook bij. Dus even offline geweest.

Waar het om gaat is het moment waarop het voorgaande blok wordt vrijgegeven. Dan "kijkt" iTrain of het voorgaande blok vrijgegeven mag worden en dat is dan ook het moment waarop dat blok spanningsloos gemaakt wordt. Rijdt je dus achteruit (wat niet eerder ter sprake was) en je wagon heeft detectie, dan zou het voorgaande blok vrijgegeven worden op de stopmelder van het volgende blok. En dan valt idd de rijspanning weg en komt de lok op de wissel tot stilstand.

Nu zou iTrain het voorgaande blok ook pas moeten vrijgeven als de rekensom bloklengte min treinlengte aangeeft dat de hele trein in het blok is binnengekomen. Kan het zijn dat er iets niet klopt met lengtes van blok, trein, lok, wagons, wissel?

Een structurele oplossing is om een extra CD16 te gebruiken voor de detectie in de wissels. In plaats van de b2 naar de wissel te leggen breng je deze op een ingang van de CD16 en de desbetreffende uitgang van de CD16 gaat naar de wissel. Zo kan je dan 16 wissels met 1 CD16 detecteren.

Maar controleer eerst die lengtes eens!

Groet
Frans

Belgium

Het was eerder grappig bedoeld , Frans; smile

Maar het bevestigd dus , wat ik al dacht.
Nu ga ik inderdaad alles nog eens nameten, maar het zou toch vrij juist moeten zijn.

Nu , was ik wel van plan om de wissels later te voorzien met een bezetmelder , dan ben ik zeker dat alles goed beveiligd is in het sporenverloop. (en ook vermits ik nu niet kan zien dat er nog iets op de wissel staat.)

Trouwens , hoe sluit je de CD16 verder dan aan? of moet die niet naar het systeem verbonden worden?

Ik heb nog enkele uitgangen vrij op de CD16 kaarten in het systeem , kan ik die ook gebruiken voor wisseldetectie?

Achteruit rijden , of duwende lok , rangering met de lok langs achter al dan niet in dubbeltractie .... dan heb je dit voor.


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)