Loading...
 

Dinamo


IPM defect

Beste lezers,

Bij mijn IPM is de rijspanning (15,2V) uitgevallen. De overige spanningen zijn ok.
Op de print van de IPM is weerstand R3 gecremeerd. Bij geen belasting van de rijspanning gaat alles goed. Om te kijken waar het nou fout gaat heb ik op de uitgang een weerstand van 560 Ohm aangesloten zodat er flink stroom getrokken werd. De nieuwe weerstand die ik er ter vervanging in heb gezet werd ook bloedje heet.
Kennelijk leveren de 2n3055s geen bijdrage en doet de lm317 alle werk.
Bij inschakelen van de voeding heb ik de spanning gemeten over basis/ emitter van de 2n3055: 0.00 V. Spanning over de weerstanden R1, R2 ook 0.00 V
Weerstanden R1 en R2 zijn ok. Mijn conclusie is dat de TIP42 stuk is. Dat vind ik een beetje raar omdat die wel 65W aankan. De transistor is ook op een koelplaat geschroefd waar niet veel aan te zien is.
Daarbij vind ik het wel belangrijk de oorzaak te kennen om herhaling te voorkomen.
Voordat ik nu een TIP42 ga bestellen en de voeding demonteren wilde ik jullie mening graag hebben over deze situatie.

met vriendelijke groeten,
Joost Storm

Netherlands

Joost,

deze voeding heeft wel gewoon gewerkt om je baan te voeden? Het verschijnsel lijkt namelijk op het omdraaien van de basis en emitter van de 2N3055. Maar als je de IPM al gebruikt hebt met een flinke belasting, dan is dat niet het geval.

Groet
Frans


Hoi Frans,
ik rij er al maanden mee. Soms rook ik wel wat en dan was het weer weg. Zolang er niet veel stroom getrokken wordt kan dat weerstandje het wel aan maar het houdt een keer op. Vandaag dus.
Voor de zekerheid ga ik kijken of basis en emitter goed zijn aangesloten. Als dat niet goed zit, zou wel heel genant zijn.

Groet,
Joost


Frans,
Beide 2n3055s zijn correct aangesloten.

Joost


Na meten, meten en nog eens meten.... collector en emitter waren niet goed doorgesoldeerd op de print.
Met dank aan de vorige eigenaar. Moest eerst CD16s repareren, ben net klaar met de TMHs, nu de IPM..Je leert wel zo je elektronica kennen.
Maar 'we' zijn weer in bedrijf.
Ondertussen zijn er 2 TIP42-en onderweg. Evt. ter overname voor wie hoge nood heeft.

Groeten,
Joost


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)