Loading...
 

Dinamo


Kortsluiting en ander probleem bij TM-H

Soms krijg ik bij rijden met Dinamousers.exe tussen twee blokken een kortsluit melding.
De bloknummers zijn 35 en 48, deze hebben dezelfde snelheid, normaal krijg je deze melding alleen als de snelheden verschillend zijn.
Verder een raar probleem met een melder, als de melder van blok 38 aangaat dan gaat de melder van blok 24 ook aan en iets later weer uit.
Als de loc dan in blok 24 komt gaat de melder weer aan, maar als de loc het blok verlaat gaat de melder niet uit.
Soms heb ik het idee dat de twee problemen met elkaar te maken hebben, als de kortsluiting is geweest komt het andere probleem ook te voorschijn.

Netherlands

Ben,

zou er iets aan de hand kunnen zijn met de clock-bus? Slechte verbinding of zo, zodat-ie af en toe uitvalt?

Groet
Frans


Frans,
Wat moet ik me voorstellen bij de clock-bus, is dat de com-poort verbinding tussen de kaarten of is dat het clockelement(kristal) bij de processor?
De communicatie staat op TTL, dus er zitten geen MAX3082-drivers op. Zie draadje met andere problemen.
Ik heb de communicatiedraden tussen de TM-H en RM-U als een ster aangelegd.


Netherlands

Ben,

Hoe rijd een analoge loc tussen die blokken? Wil hij op de overgang heen en weer pendelen dan moet je een van de twee blokken inverteren in iTrain. DCC locs geven op de overgang een storing omdat die spanning niet gepoold kan worden en je dus een sluiting maakt.

Meer voor de hand liggend is een slecht werkende clockbus. Vanacht heeft Leon nieuwe DInamoCOnfig 1.32, TM44 firmware 1.21 en TM-H firmware 5.21 online gezet bij productondersteuning.

Hiermee kan je nadat je de status van het systeem hebt uitgelezen in DinamoConfig via de eerste tabblad een check van de master/slave en de clockbus uitvoeren. De clock is namelijk verantwoordelijk voor het synchroon lopen van alle blokkaarten. Let wel dat de master een TM44 moet zijn en geen TM-H. Klopt het dat je TM-H en TM44 combineert? Staat me wel iets van bij.

Dit zie je vanzelf in de MS check. slecteer in de linker tabblad via de dropdown ALL TMXX en klik dan rechtsonderin op check MS.

succes kerel


Martin,
Bedankt voor je bericht.
Probleem is dat ik alleen maar 8 TM-H's heb en geen TM44.
Zal eens kijken hoe een analoge loc reageert.


Netherlands
De master moet alleen een TM44 zijn als je een TM44 hebt. Anders voldoet een TM-H ook prima.

Leon,
Bedankt, als ik de waarschijnlijk foute TM-H als master zet is dat een goed plan.
Ik heb nu 5 TM-H aan de baan hangen en daarbij gaat het meestal goed.
Zo af en toe wordt een blok wel gereserveerd door iTrain maar als de trein dan in dat blok komt gaat de melder wel aan maar het blok wordt dan niet bezet gemaakt, vrees dat dit iTrain probleem is.


Netherlands

Dat probleem herken ik, gebeurd hier ook heel soms. Wat dat exact veroorzaakt zijn we nog niet achter. Lijkt me sterk dat dit door Dinamo word veroorzaakt inderdaad omdat iTrain wel de juiste info ontvangt.

Maar ben benieuwd of je configuratie goed is en de check ok.


IK heb de firmware 5.21 gedownload maar nu zoek ik naar een handleiding en gevonden op de site van Leon.
Op de TM-H heb ik een schakelaartje gemonteerd die ik moet indrukken als ik de firmware wil laden. Nu zit er 5.20 in de processor.


Netherlands

"Zo af en toe wordt een blok wel gereserveerd door iTrain maar als de trein dan in dat blok komt gaat de melder wel aan maar het blok wordt dan niet bezet gemaakt"

Het lijkt me handig de oorzaak daarvan te achterhalen, want als meldingen uit het systeem niet worden vertaald in acties, dan veroorzaakt dat problemen zoals je beschrijft.

De zoektocht naar clock problemen is een interessante oefening maar eerlijk gezegd geloof ik niet dat het daar zit. Je werkt met TTL en ik neem aan dat dan alles bij elkaar zit. Er is dus geen bus met mogelijke onderbrekingen en verkeerde afsluitweerstanden. Aannemende dat je wel exact één master hebt werkt het wel of niet, veel andere mogelijkheden heb je niet.


De TM-H's zitten 2 aan 2 bij elkaar en ik heb voor de verbinding een afgeschermde heel oude netwerkkabel met 8 draden, deze heb ik per vier aan een sub-d connector zitten.
Heeft altijd goed gewerkt.
Misschien voor elke aansluiting een aparte kabel gebruiken?? Ik heb nog kabel genoeg, maar moet ook wat overhouden voor aansturing van de servo's.


Netherlands

Als het altijd heeft gewerkt, zou het nu ook moeten werken.tenzij er iets is gewijzigd of kapot is gegaan. Dat achterhalen lijkt mij de beste manier.

Als blijkt dat de clock gewoon in orde is, maak dan eens een proef waarbij je het betreffende blok op een andere tmh aanstuurd. Even de twee sub d connectoren van de cd16 omwisselen naar de twee andere blokkaarten en de adressen omzetten.

Blijft het euvel dan is de kans groot dat het inderdaad in het systeem zit. Is het dan weg, dan is de kans groot dat het in je baan zit. Uitzetten, corrosie, vuil, verloren stukje metaal?


De blok overgangen heb ik allemaal met de plastic raillas gedaan dus dat kan geen probleem geven.
De rails is allemaal gegumd.


Netherlands

Plastic raillassen zijn geen garantie, sterker nog uitzetten heeft sneller effect op een plastic schoentje dan wanneer je de scheiding geslepen hebt.

Maar goed, het draadje loopt nu flink uit, zowel Leon als ik hebben nu diverse opties aangedragen om te proberen en om te testen. Ga dat eerst even doen zodat je punten kunt afstrepen en uitsluiten. Nu zijn we alleen maar aan het bedenken.

Succes en laat maar weten wat eruit komt.


6 TM-H's voorzien van firmware 5.2.1 getest met de nieuwe Dinamoconfig en geen foutmeldingen. De clock-bus lijkt dus in orde. Tot nu toe met iTrain V5 getest maar een lok die ik gebruikte heeft ergens een slecht contact en stopt er dan plotseling mee. Dacht eerst dat het aan de baan lag maar een analoge loc en een andere dcc-loc doen het prima.
Morgen maar eens verder testen, vandaag te warm op zolder, ga ook testen met iTrain V4.1.11
En misschien met V3.


Heb nog 2 TM-H's die ook problemen geven maar van een heel andere orde.
Wil deze ook van de nieuwe firmware voorzien, maar dat lukt niet.
De TM-H had ik steeds als master en alleen geplaatst.
De vorige 6 gingen prima en en geven geen problemen.
Heb de processor in een TM-H geplaatst die wel goed goed ging, geen reactie.
Een goed werkende processor geplaatst in de foute TM-H, geen reactie.
Een goedwerkende TM-H en zijn eigen processor en als master alleen, geen reactie.
Er een tweede TM-H bijgezet en nu wel een reactie.
Dus het moet met minstens 2 TM-H's anders werkt het niet.
Nu met deze twee verder, gaat prima hebben nu de laatste firmware.
Ga deze nu testen op het Stoomdepot.


Netherlands

Ben,

Updaten heeft niets te maken met meerdere TM's die actief zouden moeten zijn.
Waar je waarschijnlijk tegenaan loopt is dat andere modules op de een of andere manier interfereren met de bootloader bitstream naar de te updaten module. Dat zou niet moeten, maar gebeurt soms toch. Probleem is inmiddels bekend en een oplossing waarschijnlijk ook, maar implementatie heeft nog even tijd nodig.
Alle modules afkoppelen van de bus, behalve de te updaten module is de meest effectieve oplossing.

Mvg,
Leon


Leon,
Zoals ik schreef was het probleem er alleen als ik een TM-H alleen aan de bus had hangen.
Heb de twee laatste nu ook getest en de clock-bus geeft geen foutmelding maar als ik deze twee aan de baan hang dan wordt het een zooitje. Deze ga ik dus naar Frans sturen om te kijken wat er niet goed aan is.


Netherlands

Ben,
En als je maar één TM-H aan je bus hebt (geen update), communiceert die dan wel foutloos met je RM-x? Kloppen je afsluitweerstanden dan wel? Voor TTL moet er een pull up geactiveerd zijn.
Mvg Leon


Leon,
Kan niks vinden over afsluitweerstanden bij TTL, zie dit wel staan bij RS485.
Wat bedoel je met "pull up" ?
Eventueel probleem zou kunnen zijn dat de SUBD kabels van de TM-H als een soort ster naar de RM-U lopen.


Op aanraden van Frans ga ik de TTL-interface ombouwen naar 485, dat is dus voor 2x RM-U, 1x PM32 en 8x TM-H. Morgen komen de onderdelen die daarvoor nodig zijn.
Hoop dat we het gaan meemaken.
Groet, Ben


Page: 1/2  [Next]
1  2 
 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)