Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Problemen aansturen servo met OC32/NG

Belgium

Hallo iedereen,

Even kort de situatie schetsen.

Op de modeltreinclub zijn we met een nieuw project gestart. Hierbij willen we de wissels aansturen met servo's i.c.m. de OC32. De hartstukken worden via een relais aangesloten. Echter slagen we er niet in om een servo aan de praat te krijgen. De OC32 die gebruikt wordt voor het nieuwe project is een OC32/NG die aangekocht werd begin 2019.

Bij een andere project op de modeltreinclub en op de modelbaan thuis sturen wij ook de wissels aan met servo's i.c.m. de OC32. Deze OC32's dateren van een 5-tal jaar terug. Waarbij de servo's zonder problemen aangestuurd kunnen worden.

De OC32 van het nieuwe project worden via een U485 aangestuurd.
Firmware versie van de OC32/NG: 3.0.2.1
Versie OC32Config: 3.1.0.0
Gebruikte Devices definitions: OC32Devices Generic 20150610

De servo wordt via een aparte gestabiliseerd 5V voeding aangestuurd. De OC32 wordt gevoed met een 12V voeding. De massa (GND) van beide voeding is doorverbonden. Deze massa verbinding heb ik ook geverifieerd met de multimeter, om na te gaan dat deze effectief verbonden is.
De sink driver is vervangen door een weerstandsbank.
Weerstandsbank is een 221 = 220 ohm, zoals ook bij de andere projecten gebruikt wordt.

Om na te gaan of er verbinden tussen de PC en de OC32 is, het juiste adres geselecteerd is, etc, lees ik in de OC32Config de firmware versie uit. Verder heb ik ook geprobeerd om de relais aan te sturen (via een sink driver) met behulp van een '(1) Gen: On/Off' Device. Deze werkt perfect. (Waaruit ik concludeer dat de U485 op correcte wijze aangesloten is (D-, D+, GND) juist verbonden). Ik heb ook de relais aangesloten op de pin waar de servo op aangesloten zit, om uit te sluiten dat die pin kapot is. Uiteraard de weerstandsbank dan door een sink driver vervangen.

De signaaldraad van de servo is d.m.v. een UTP kabel aan de OC32 verbonden. Deze signaal draad heb ik ook nog uitgemeten om een kabelbreuk uit te sluiten.

Om een servo te programmeren met de OC32Config doe ik:
In het tabblad 'General', bij 'Hardware Config' staat geen enkele sink of source driver aangevinkt, vermits ik met een weerstandsbank werk. Dit heb ik ook met 'Write Config' geschreven naar de OC32.
In het tabblad 'OC32 Device Configuration', selecteer ik de pin waarop ik de servo aangesloten heb, selecteer '(1) Srv: Servo Turnout' dmv 'Load Device'.
Daarna doe ik 'Write Device'. (Rood ledje op de OC32 brand tijdens het schrijven, zoals bij het testen van de relais)
Vervolgens vink ik 'Show Details' aan, selecteer in het tabblad 'Servo' een range, vink 'Suspended' af. Dan 'Set Pin Config' & 'Write Device'. Dan zou ik volgens mij met de schuifbalk de servo moet kunnen laten bewegen.
Ik heb ook geprobeerd om via aspect 0 en aspect 1 (met de ingegeven uitslag) de servo te laten bewegen.

Ook heb ik al meerdere servo's geprobeerd, op verschillende pinnen, telkens met een weerstandsbank.

Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd, ik kan alleen niet bedenken wat. Ik heb ook iemand al de bovenstaande stappen laten doorlopen, om te voorkomen dat ik mij blind staar op een fout.
Ik zit dus met mijn handen in het haar.

Is er iemand van jullie dat in het bovenstaande beschreven een mogelijke fout vindt?
Alvast bedankt om deze lange epistel te lezen.

Vriendelijke groeten,
Marc

Netherlands

Ik lees al snel dat je een basis fout hebt gemaakt. Je hebt de servos niet gevoed vanuit het punt waar je de sturing betrekt en tevens een 5V voeding gebruikt.

Ik mis ook het gebruik van de SP04r, deze print is heel belangrijk voor het stabiel kunnen functioneren van de servos.

De SP04r dient ten eerste een voeding te krijgen hoger dan 7,2V omdat anders de spanningsregelaar niet werkt.

Ook is 5V zeer onstabiel bij afstanden langer als 1 meter.

In theorie kan het, maar in de praktijk niet helaas.

Ik heb op mijn website een tweetal tutorials geplaatst welke de aanbevolen manier van aansluiten, voeden en inregelen beschrijft. Dit zijn beproefde methodes die 100% stabiel en werkbaar zijn.

1. Tutorial Servos aansluiten op de OC32
2. Tutorial Servos instellen op de OC32

Je vind de tutorials hier
https://domburgtrainsupport.nl/informatie/handleidingen

Lees ze even door en verbeter je installatie en werkwijze waar nodig is. Dan heb je zekerheid van een stabiel en goede aansturing van je servos.

Groetjes Martin Domburg


Netherlands

Hallo Marc,

wat ik in je verhaal mis, is het instellen van de pin in de box rechtsonder. Je moet hier minimaal een Range (draaihoek voor de 128 stappen) kiezen, nu staat de pin op OFF. Dan doe je Set Pin Config en Write Device. Daarna kan je de servo instellen.

Groet
Frans


Belgium

Hallo iedereen,

Alvast bedankt voor het meedenken.

@Martin Domburg
Ik maak echter geen gebruik van de SP04 of SP04R. Deze gebruik ik ook niet bij de twee andere werkende installaties. De desbetreffende servo's worden gevoed door een aparte 5V voeding, de lengte tussen deze voeding en de servo is hoogstens 20 cm.

@Frans Staal
Ik stel wel degelijk de range in ;)
... Vervolgens vink ik 'Show Details' aan, selecteer in het tabblad 'Servo' een range, vink 'Suspended' af. Dan 'Set Pin Config' & 'Write Device'. Dan zou ik volgens mij met de schuifbalk de servo moet kunnen laten bewegen ...

Vriendelijke groeten,
Marc

Netherlands

Word tijd omdat wel te doen dan, Leon heeft de print niet voor niks ontwikkeld mrgreen.

Maar zonder gekheid, je wijkt af van hetgeen geadviseerd word. Dat je andere installatie werkt, is mooi, maar meer geluk dan wijsheid. Als het hier niet werkt, dan heb je dit keer geen geluk.

Vermoedelijk stort je 5V in elkaar bij de servos door een invloed van buitenaf of spanningsvelden. Of het werkt niet omdat de puls door een ander potentiaal word gegenereerd als waarmee je de servos voed. Zitten de gronds van beide voedingen wel goed aan elkaar?

Ik adviseer je om eerst gebruik te maken van de methodes zoals deze door zowel VPEB als de partners geadviseerd worden. Als je daarvan af wilt wijken is dat jouw eigen keuze uiteraard, maar dan word support geven wel erg lastig voor ons.

Het enige wat ik kan bedenken is dat je de exacte verschillen moet gaan zoeken tussen de modelbaan die wel werkt en deze. Wat is er anders? Heb je de voltage op de servos gemeten? De drempelwaarde is 4,6V voor een servos.

Belgium

Hallo Martin,

Ik zeg zeker en vast niet dat de SP04R voor niks ontwikkeld is, om aan te sluiten is dit uiteraard zeer gemakkelijk. Ik ga het zeker en vast proberen. Ik heb nog 2 SP04R's liggen die ik ooit gekocht heb. Werk voor morgen ;)

Als het mij goed voorstaat, bestaat de SP04R uit een spanningsregelaar (7805) met de bijhorende stabilisatie condensatoren (LF & HF noise rejection), die een mooie 5V genereert. 4 condensatoren om de signaaldraad van elke servo ruisvrij te houden en de weerstanden om eventueel inschakelproblemen te voorkomen.

De 5V die aan de servo's geleverd wordt is een gestabiliseerde voeding gebruik makende van 7805, over een afstand van 20cm gaat deze echt niet elkaar storten. Ik heb de spanning ook nagemeten (aan de servo) zowel belast als onbelast.

Verder zitten de massa's van beide voedingen aan elkaar, dit heb ik al meermaals gecontroleerd, omdat dit inderdaad een hoop problemen oplevert indien dit niet het geval is.

Ik ga morgen aan de slag met de SP04R en neem ook de scoop bij de hand om het servo signaal in detail te kunnen bekijken.

Alvast bedankt voor het meedenken.
Allemaal nog een fijn weekend.

Vriendelijke groeten,
Marc

Netherlands

Klinkt in ieder geval wel dat je hardwarematig de boel goed voor elkaar hebt, ik ben wel benieuwd of het met een sp04r wel had gewerkt. En wat nu de oorzaak is want als ik je toelichting zo lees (even los van de toevoeging van de sp04r) heb je technisch gezien de boel goed in orde.

Maar probeer eerst even de tips van Leon, ik ga het draadje zeker volgen.

Succes ermee wink


Netherlands

Marc,

Martin heeft natuurlijk wel gelijk mrgreen maar zolang je het maar correct aansluit moet het zonder SP04 ook gewoon kunnen werken. En misschien is het niet heel stabiel of rammelt er wat, de servo zou toch in elk geval iets moeten doen.

Ik neem aan dat je de weerstandsbank wel in het voetje voor de sink driver hebt gestoken en dat die aan de juiste kant van de socket zit (dus de juiste 2 pinnen leeg).
Sluit eens een LED aan tussen Q en GND en test of die LED aan te sturen is vis de weerstandsbank. Als je dan diezelfde pin aanstuurt als servo moet die LED zwak branden. Ik meen dat een servo signaal de uitgang per saldo ongeveer 10% aanstuurt. Als je de positie van de servo aanpast wordt hij iets feller/zwakker, maar niet veel.
Kopieer anders eens de configuratie van een werkende OC32 één op één naar de nieuwe. Dan weet je in elk geval dat je daar niets over het hoofd ziet. OC32 en OC32/NG zijn qua firmware 100% identiek.
Ik zie dat je een verschil hebt tussen firmware en OC32Config versie. Zou hiervoor niet uit moeten maken, maar gelijk houden is wel verstandig.
Mvg,
Leon


Belgium

Hallo iedereen,

Gisteren een en ander uitgetest waaronder de voorgestelde methodes zoals aansluiten via een SP04R en updaten van de firmware, echter zonder enig resultaat.

Uiteindelijk dan maar de scoop bij de hand genomen en een en ander beginnen uit te meten. Voor de weerstandsbank was er een mooi servo signaal met een amplitude van 5V aanwezig, echter bij het meten na de weerstandsbank was de amplitude slechts 0,7V.

Uiteindelijk de weerstandsbanken verder onder de loop genomen en gemerkt dat de betreffende weerstandsbanken 4116R 2-221 ipv 4116R 1-221 zijn. Dus een bussed weerstandsbank ipv een isolated weerstandsbank. Dus foutief geleverde weerstandsbanken liggen aan de oorzaak van het probleem. Voorlopig heb ik de weerstandsbank vervangen door discrete weerstanden en het probleem was opgelost. Servo's functioneren naar behoren.

Problem Solved!
Iedereen bedankt voor de hulp.

Vriendelijke groeten,
Marc


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)