Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Bediening OC 32 met Roco Multimaus

Hallo mensen,

Ik ben nieuw in dit forum maar wel al 2 jaar gebruiker van de OC 32. Ik heb een vraag m.b.t. de aansluiting die ik wil wijzigen. Ik heb een HO-stoomlokdepot in modulevorm (BW Hubertsveld).

Huidige situatie:
Voor het bedienen van de lokloodsdeuren gebruiken we de aansluiting van de DCC Interface van de OC 32. Deze kabel gaat naar een booster van Roco (die van een collega) en daaraan wordt diens Roco Multimaus aangesloten. Op die manier bedienen we de deuren en een paar laslichten in de loodsen.De digitale treinbaan zelf wordt eveneens met de Multimaus bediend, maar dan een andere, die aangesloten is aan een andere booster. Die verzorgt de stroom voor de bediening van de draaischijf, loks, wissels en seinen via een ringleiding onder de baan (rood en bruin).

We hebben al vaker gedacht over het feit, dat we niet een aparte Multimaus voor de deuren moeten hebben, maar dat die in principe met alle Multimausen bediend moeten kunnen worden. De Multimausen, waarmee ook draaischijf, seinen, wissels en treinen worden bediend. Als de bediencodes (adressen) er maar in zitten.
Dat zou de nieuwe situatie moeten worden.

Maar nu de aansluiting van de OC 32.

Heb ik het goed dat ik de huidige verbindingskabel tussen de booster en OC 32 (aangesloten op de DCC Interface) vanuit de OC 32 rechtstreeks op de digitale ringleiding (rood en bruin) kan aansluiten?

Ik hoor graag of iemand ervaring hiermee heeft.

Huub van BR 05.

Netherlands

Zelf heb ik daar geen ervaring mee. De Handleiding geeft op pag. 24 een belangrijke aanwijzing:
Indien mogelijk, gebruik een aansluiting die niet direct verbonden is met de spoorstaven. Kortsluitingen en stoorsignalen beïnvloeden dan mogelijk de werking van accessory decoders, zoals de OC32.

Als je de OC32 op de digitale ringleiding gaat aansluiten, dan moet je er op letten dat er geen spoorstaven op aangesloten zijn. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de booster. Dus liever een afzonderlijke booster waarop alleen één of meerdere OC32's zijn aangesloten.


Netherlands

Als ik je vraag goed begrijp wil je weten of je het DCC signaal ook van je rondleiding kunt betrekken?

Als dat zo is dan is het antwoord ja, dat is opzich geen probleem. De centrale en de boosters geven (Als ze goed zijn aangesloten en de CDE van de booster is verbonden met de centrale) overal dezelfde DCC signaal af. De multimaus bedient dat signaal.

Wel is het zo dat als je een aparte booster gebruikt voor de oc32 alleen, dat de belasting van die booster niet word opgeslokt met treinen hun storingen en andere accessoires. Dat is dus altijd beter.

Groetjes


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)