Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Relais voor puntstukpolarisatie

Sink-drivers voor spoelen op relaiskaart

Ik heb, toen ik OC32's aankocht voor besturing van servo's voor wisselaandrijving en relais met voor punstukpolarisatie ook sink-drivers aangeschaft voor besturing van de relaisspoelen. Ik heb het idee dat velen denken dat dit nodig is op de relaisspoelen aan te sturen.
De relaiskaart van DTS vraagt bijvoorbeeld als hij op een uitgang van OC32 aangesloten wordt `40 mA stroom die benodigd is voor aansturing van een relaisspoel. Dit is veel meer dan wat een i/o als uitgang van de processor op de OC32 kan leveren (laten we zeggen 6 mA per uitgang). Dat zorgt er voor dat er een sinkdriver in de OC32 geplaatst moet worden. Dit is goede een oplossing voor het probleem, dat is waar. Maar volgens mij is er een betere oplossing. Het plaatsen van sink-drivers heeft namelijk een aantal nadelen. Van te voren moet bekend zijn hoeveel sink-drivers er nodig zijn, of achteraf moeten er weerstandsbanken door drivers vervangen worden of omgekeerd. Verder moet het aantal divers een veelvoud zijn van 8, (kans dat dat het geval is slechts 12,5% ). Niet ieder servomotor heeft ook een relais nodig. Dit leidt tot verspilling van i/o's van de OC32. Verder is het handiger als de output voor de wisselservo direct naast de relaisoutput ligt, zowel softwarematig, als (vaak ook) qua bedrading.
Het zou m.i. dus beter zijn als de extra elektronica niet in de OC32 zou zitten maar op de relaiskaart. Met één transistor (tien eurocent?) en een weerstand (2 eurocent) per ingang op de relaisprint zou dit probleem opgelost zijn en kan de combinatie servo + puntstukrelais-aansturing iets charmanter opgelost worden. De relaiskaart kan dan gewoon aangesloten worden via een weerstandsbank, net zoals de servo's. De nieuwe relaiskaart zou compatibel zijn met de oude (van DTS)
Bij relais met een optocoupler vóór de spoel is een sink-driver verder so wie so niet nodig. Die werken prima samen met een weerstand van de weerstandsbank, want I= enkele mA. Die hebben meestal weer het nadeel dat de schroefaansluitingen voor de draden voor de modelbouwer niet supergeschikt zijn. Die van DTS zijn veel degelijker en handiger in het gebruik en door het dubbel-omschakelcontact universeler doordat ook A en B rail ermee omgepoold kunnen worden. Bovendien zijn voor de DTS-versie keurige handleidingen aanwezig. Nadeeltje boven de ''Arduino' relais is wel: soms iets meer overhead, ruimtegebruik, door soms weer overbodige aansluitingen. Maar ja, ieder voordeel hep sn nadeel,

Kunnen anderen hun mening hierover geven op dit forum? Graag.


Netherlands

Hallo Bram,

Ik snap op zich je redenering wel. Een paar opmerkingen:

  • Sink drivers hoef je niet apart te kopen. Ze zitten standaard op elke OC32. Het kan natuurlijk dat je een specifieke afspraak hebt gemaakt met je leverancier de OC32 zonder sink-drivers of alleen met weerstandsbankjes te leveren, maar dat is zeker niet standaard. Voor nagenoeg iedereen is het niet hebben van sink-drivers outputs dus m.i. geen probleem.
  • Uiteraard is dit 'probleem' op te lossen door een transistor de stroom voor het relais te laten leveren. Inderdaad kost de transistor nog geen dubbeltje, de weerstandjes ook niet. Maar die componenten komen niet vanzelf op de print, die zullen er door iets of iemand moeten worden opgesoldeerd. De ervaring leert dat (bijna) geen enkele hobbyist dat tegenwoordig nog zelf wenst te doen. Wil je de module universeel houden (anders heb je 2 producten, lagere productieaantallen per module = hogere prijs, dubbele voorraad), dan moet er zowel een sink-driver aansturing op zitten als een 5V aansturing, dus dubbel zo veel terminals. Je dubbeltje wordt door dat alles zomaar een paar Euro.
  • Je schema is onvolledig. Een relaisspoel is geen weerstand maar een inductieve belasting. Over de spoel zal een diode (1ct) moeten staan om te voorkomen dat de transistor het bij de eerste afschakeling begeeft.


Als bv DTS dit wil aanpassen is het uiteraard prima. Ik vraag me echter wel af of we een probleem aan het oplossen zijn.

Mvg, Leon

Bedankt Leon,
voor je antwoord!
Mijn punt was eigenlijk dat het een nadeel is dat je dan wel moet beslissen of je een sink driver of een weerstandsbank wilt plaatsen. Veranderen achteraf is ook ,tenminste op mijn baan, wel een dingetje.
Ik had zelf het gevoel dat het voor geen enkele gebruiker nadelig zou zijn als de sink-driver(s) op de DTS print zou zitten. Als ik daarbij fout zit is het produceren van twee versies of met extra terminals natuurlijk geen optie. Veel te duur, en het voordeel is natuurlijk marginaal (maar in ieder geval zou het voor mijn baan wel een voordeel zijn)

Met die diode zit het wel snor bij mijn schakeling. die zit keurig op de DTS module en is dus aanwezig. Ik was een beetje lui bij het maken van de simulatie van en had hem niet bijgetekend omdat dat geen invloed heeft op de stromen (in de eindtoestand). Maar als je een los relais gebruikt is zo'n diode natuurlijk een must!

Nogmaals dank voor je antwoord, en vooral voor die heerlijk flexibele OC32's die je ontworpen hebt.


Netherlands

Hallo Bram,

Suggesties zijn altijd welkom uiteraard.
De OC32 wordt normaliter altijd uitgeleverd met sink drivers, simpelweg omdat die het meest universeel zijn. Leds, lampjes, relais, en verreweg de meeste seinen. En als je een H-brug nodig hebt ben je met een sink driver ook al op de helft. Als een relaiskaart standaard alleen op 5V zou werken moet je een weerstandsbank gaan plaatsen en dat is m.i. alleen een klein voordeel in de specifieke situatie die je beschrijft.

Mvg Leon

Hoi Leon,
ja dan heb je denk ik gelijk. Ik was weer vergeten dat de sink-drivers eigenlijk standaard zijn. Ik heb zelf inmiddels als standaard weerstandsbanken gemonteerd, omdat ik vele SP04's heb voor mijn servomotoren. De sink-drivers zijn daardoor bij mij in een doosje en in het vergeetboek terechtgekomen. Binnenkort moet ik weer een OC32 aanschaffen en dan bestel ik geloof ik toch maar weer 4 weerstandsbanken, ik heb het idee dat ik daarmee toch wat flexibeler ben, al kan er dan minder stroom geleverd worden. Mijn lampjes en seinen stuur ik toch met een Arduino-nano'tje aan of met wat zelf geknutselde elektronica, eigenlijk altijd met een grote ingangsweerstand. Ik houd van zo weinig mogelijk stroom door mijn besturingsdraadjes.
Ik had me niet gerealiseerd dat dat zeer persoonlijk ligt. Ik heb niet zo veel contact met mede-spoorknutselaars.

Jij hebt daar een beter zicht op.
met vriendelijke groet,
Bram van Leeuwen


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)