Loading...
 

MCC & Cars


Knipperlichten werken niet

Netherlands

Bij het bouwen van mijn tweede voertuig ben ik aanbeland bij het testen van de decoder. Als ik de schakelaar aanzet gaan de koplampen en achterlichten netjes aan na ongeveer 1 seconde. Ik zie de knipperlichten heel zwak een keer aan flitsen. Daarna blijven ze uit. Voor heb ik twee leds in serie en achter een er parallel bij. De leds zijn aangesloten op de juiste poort met 120 ohm weerstand ervoor.

Wat gaat er mis, waar moet ik de fout zoeken?

Netherlands

Hallo Wouter,

Je schrijft: "Voor heb ik twee leds in serie en achter een er parallel bij". Het is me eerlijk gezegd niet duidelijk hoe je dat dan precies bedraad hebt.

Je schrijft niet welke decoder je gebruikt (MCCdec02 of MCCdec03)

2 LEDs in serie zal bij een MCCdec03 hoogstwaarschijnlijk niet werken omdat de doorlaatspanning van 2 gele LEDs in serie meer is dan de batterijspanning van een LiPo. En als het werkt, dan zal het niet meer werken zodra de spanning van je accu een klein beetje inzakt.
2 LEDs in serie zal bij een MCCdec02 misschien net wel werken omdat de doorlaatspanning van 2 gele LEDs in serie meer net een fractie minder is dan de gestabiliseerde uitgangsspanning van de MCCdec02.

Mvg,
Leon


Netherlands

Hoi Leon,

Bedankt voor je reactie. Ik zal nader toelichten hoe ik het bedraad heb.

Aan de voorkant van de vrachtwagen heb ik 2 koplampen en aan beide kanten 1 knipperlicht. Op de zijkant van de cabine heb ik nog aan beide kanten 1 knipperlicht. De koplampen zijn geschakeld in serie op de decoder. De knipperlichten zijn per kant ook in serie geschakeld. Voor de achterkant heb ik aan beide kanten 1 knipperlicht. De +'sen daarvan heb ik aan dezelfde weerstand gesoldeerd op de decoder als de andere leds van dezelfde kant, dus die staan er parallel bij geschakeld.In totaal zitten er dus 2x 3 knipperlichten, 2 koplampen en 2 rijlichten op de decoder.

(zie bijgevoegd schema)


De koplampen en rijlichten gaan aan, de knipperlichten zie ik heel zwak 1x aan gaan bij het inschakelen van de decoder. Het betreft een MCCdec02.

Wat is de uitgangsspanning van de decoder? 4volt dacht ik? Hoe kan het dat niet werkt? Is dat dan door die 3e led van de achterkant? Zo niet, hoe kan het dan dat de koplampen en rijlichten dan wel branden? Op mijn eerste auto heb ik het ook zo aangesloten, op het 3e knipperlicht na dan. Dat werkt perfect!


Netherlands

Hallo Wouter,

2 witte LEDs in serie kunnen nooit betrouwbaar werken. Een witte LED heeft een werkspanning van minstens 2,4V. 2 stuks dus 4,8V. De decoderspanning is 4,1

2 gele LEDs in serie zou net moeten kunnen, maar de derde die er parallel overheen staat sluit feitelijk de boel kort. Kan zo dus niet werken. Die extra LED moet op deze manier een eigen voorschakelweerstand hebben.

Er staat op de wiki een uitleg over LEDs en weerstanden. Als je dat niet snapt is het niet erg, maar volg dan strikt de handleidingen.

Mvg,
Leon


Netherlands

Hallo Leon,

Vanavond maar weer even gekeken naar de leds en decoder. Eerst heb ik de knipperlicht leds losgemaakt zodat ik alleen het achterknipperlicht los had aan een weerstand op de decoder. Dit zou volgens jouw uitleg moeten werken. Alleen dit maakte helaas geen verschil. Ik zag m weer heel licht aanknipperen en daarna niets meer. Ook de koplampen vind ik wat laat aangaan, het duurt ongeveer 1 seconde. Bij mijn andere model gaat de verlichting vrijwel direct aan.

Ik begin steeds meer te vermoeden dat er iets mis is met de decoder. Als ik voltage ga meten op de decoder uitgangen meet ik alleen nog 4volt op de X2 uitgang. De rest is 0 volt. Ik meet dan tussen de laadaansluiting en de decoderuitgangen.

Mvg Wouter


Netherlands

Wouter,

Zou natuurlijk best kunnen. Die 1sec is inderdaad best lang.
Is je accu wel vol? Als dat zo is, neem even contact op met je leverancier.

Mvg,
Leon


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)