Loading...
 

My Layout


Blok indeling Noch "Traunstein"

Ik heb enige tijd geleden een Noch fertiggelände "Traunstein" met Roco Sppor N rails etc gekocht. Inmiddels heb ik ook 3 TM 44 weten te bemachtigen. ( Ook heb ik al de RM-C en OC 32 en voedingen)

Met de TM44 kan ik dus 3x 4 blokken maken. Ik lees me al helemaal suf op dit en andere fora, maar met mijn onervarendheid als modeltreiner zou ik toch graag het advies krijgen van de ervaren Spoorman, wat de beste indeling in blokken is, of ik aan de 3 TM44 voldoende heb en hoe dan het een en ander aan te sluiten.

Het sporenplan is bijgevoegd. Bij voorbaat hartelijke dank alvast.

Netherlands

Ik heb de blokscheidingen ingetekend zoals het mij goed lijkt. De sectiescheidingen kun je zelf in de blokken bedenken. Afhankelijk van de grootte van het blok 2,3 of 4 secties
Een aantal wisselverbindingen via een relais koppelen met blokken dan kom ik op 16 blokken
Maar misschien zijn er nog verbeteringen mogelijk.

Dank Patrick, Ik ga het bestuderen * en sparen voor de vierde TM44.
Gr. Jos


Netherlands

Je hoeft je niet zo heel suf te lezen hoor. Met de handleidingen Dinamo P&P 1.3 en eventueel Dinamo P&P Wisselstraten 1.0 kom je een heel eind. Die laatste is in dit geval niet per se nodig.

M.i. heeft Patrick dit zo prima voorgesteld. Je vraag was of je aan 3 TM44's genoeg hebt. Dat is met deze indeling dus niet zo.
Je zou blokken 2, 4 en 5 nog kunnen koppelen aan de aangrenzende wisselstraat met een relais. Dan kun je in dat blok niet zelfstandig rijden en geen functies aansturen als de trein daar stil staat. Het zijn heel kleine blokjes, dus dat is te overzien, maar het spaart slechts 3 blokken uit en dat is dus niet genoeg. Dezelfde truc kun je doen met blokken 13, 14, 15. Daar zijn de consequenties mogelijk ingrijpender, maar ik weet niet wat dat voor sporen zijn. Als het goederenspoor is lijkt het geen probleem. Als het een passagiers-kopstation is wil je dit waarschijnlijk niet.

Ik weet dat dit (opstelsporen aansluiten met relais) kan met Koploper, maar ik heb dit zelf nooit geprobeerd met iTrain. Het aansluiten en configureren wordt ook lastiger, dus de vraag is of je dit als "modeltreiner met beperkte ervaring" moet willen, of dat je gewoon kiest voor een extra TM44. Kost iets meer, maar levert geen beperkingen op en is simpeler (en is ook iets beter voor "ons" mrgreen)
Vooralsnog ga ik dus mee met het voorstel van Patrick.

Mvg,
Leon

Dank Leon, Ik ga er mee aan de slag. De handleiding over de wisselstraten had ik nog niet gezien. De ander heb ik inmiddels in handbereik (en digitaal)

Ik had zelf het idee blok 2,4 en 5 inderdaad te koppelen. Ik zal er ongetwijfeld op terug komen met verdere vragen. Tot nu toe super bedankt voor de hulp


Volgens mij geef ik hiermee aan een absolute beginner te zijn:
Tussen blok 1 en 2 ( en 15 en 9) liggen twee wissels. (elders op de baan identieke situaties).
Die wissels zijn volkomen geïsoleerd qua rijstroom, maar krijgen hun "schakelstroom"van de OC32.
Patrick geeft aan de wissels via een relais van rijstroom te voorzien. Voordeel: Wissel-rijstroom kan aan en uit gezet worden. Óf zoals Leon aangeeft een extra TM44 er bij zetten om rijstroom aan en uit te zetten.

Máár:

Als de wissels volledige geïsoleerd liggen. Als de rijstroom nooit meer omgepoold wordt, maar via de loc-decoder geschakeld wordt tussen vooruit en achteruit rijden: Kan ik dan de wissels niet constant onder rijstroom zetten?
maw geen relais, geen extra TM44 nodig?

Waar gaat deze denktrant mank?


Netherlands

Morgen Jos,

Uiteraard kun je de wissels (spoorstaven) onder een constante spanning zetten. Het is eigenlijk alleen maar een marketing truc om meer TM44's of OC32's te verkopen mrgreen

Er zijn wel een paar nadelen:

  • Een analoge trein zal zodra hij op de wisselstraat aankomt nog maar één kant op rijden en dan ook maar meteen op volle snelheid.
  • De decoder in een digitale trein is in de wisselstraat in het gunstigste geval niet meer aanstuurbaar en zal dan over de hele wisselstraat hetzelfde blijven doen als hij al deed. In een ongunstiger geval "denkt" de decoder dat hij ineens op een gelijkstroombaan rijdt en zal dan net als een analoge trein er in één richting op volle snelheid vandoor gaan.
  • De wielen van de trein zullen bij het passeren van de overgangen tussen aangrenzend blok en wisselstraat deze spoorsecties kortsluiten en daarmee de spoorstaven van het aangrenzende blokken onder dezelfde volle spanning zetten. Voor de drivers op de TM44 is dat een kortsluiting naar Vrs(+) en GND(-) en dat laatste is nu precies het enige waar die drivers niet tegen kunnen. Dit nog even los van de gevolgen van de extreme stroom die een dergelijke kortsluiting met zich meebrengt heeft voor je wielstellen e.d. in je trein.

Voor de goede orde: Het gaat er niet om de rijspanning op de wisselstraat te kunnen uitschakelen, maar je moet de wisselstraat op dezelfde wisselende, PWM of DCC gecodeerde spanning kunnen zetten als de blokken waar de trein vandaan komt én naar toe gaat.

Met hartelijke groeten,
Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)