Incident waarbij wisselbediening beschadigd is.
Ik ben de bouw van mijn baan 7 jaar geleden beginnen. Ik rijd met Dinamo en iTrain. De wissels worden bediend door servomotoren.
Bij de eerste wissels gebruikte ik analoge servomotoren. Omdat ik bij het inschakelen van de stroom hoorde dat de servomotoren soms een zet gaven ben vrij ik overgeschakeld op digitale servo's. Die bleven rustig bij het inschakelen. Steeds gebruikte ik de SP04 voor aansluiting motoren.
Omdat de inschakelpuls niet voor problemen zorgde heb ik de oude analoge servomotoren laten zitten. Ze hebben nu 5 jaar hun diensten zonder problemen geleverd. Het kost me maanden die analoge servo's te vervangen.
Een week of 3 geleden hoorde ik echter bij het inschakelen een harde tik. Er volgden ontsporingen. Na lang speuren concludeer ik dat bij 2 van de 30 wissels het verenstaal uit de wissel geschoten is. Ik concludeer dat de servomotor daar flink uit zijn gewenste stand is geraakt. Ik neem toch aan dat dat gebeurd is bij het inschakelen en dat dat ook de tik heeft veroorzaakt.
Ik ben nog bezig met de reparatie van de wissels, maar vraag mij af hoe ik herhaling kan voorkomen. Het is raar dat de baan, na jarenlang goed gewerkt te hebben plotsklaps problemen vertoont.
Vraag: heeft het zin om alle wisselbedieningen op 'suspended' te zetten? Of juist in een beginstand midden tussen recht en afbuigend is, zodat het verenstaal ontspannen is bij inschakelen? Bij enkele wissels staat suspended aangevinkt, bij de meeste niet. Het schijnt niet veel uit te maken want iTrain zet toch de wissels in de goede stand bij het inschakelen van iTrain, Achteraf had ik denk ik beter in Dinamo alle 'suspended' vinkjes kunnen zetten. Mee eens?
Hoe zorg ik er trouwens voor dat de wissels in een tussenstand staan nadat Dinamo is uitgeschakeld,. De wissels (en seinen) zouden dan toch in een ontspannen middenstand moeten staan? Ik merk dat dat bij sommige van mijn wissels wel het geval is en bij andere niet. Wat deed ik verkeerd?