Loading...
 

Dinamo


Vreemde bezetmeldingen CD16

Netherlands

Vrienden,

Ik zit sinds gisteren met een stuk van mijn baan die vreemde meldingen genereert. Ik heb op mijn baan een stuk paradespoor verdeeld over 8 blokken. Ik heb dit deel van de baan al een tijd geleden aangelegd en heb het ter uiter treuren getest op een juiste werking. Een lange tijd heb ik rond gereden en het paradespoor werkte perfect, geen problemen.

Een maandje geleden dus besloten om de baan te ontruimen en het paradespoor te voorzien van scenery en de rest van de modelbaan. Ik heb dit deel dus alleen voorzien van ballast en gresbo werkzaamheden (er was tijdens het testen al een deel van ballast en gras voorzien.

Mijn dynamo systeem is uitgebreid met de resterende TM-H en CD16 modules voor de rest van de baan. De bedrading en de aansluitingen in en naast de baan van het paradespoor zijn onaangetast gebleven in die maand.

Gisteren was de grote dag, er werd weer gereden. Eerst Dinamo droog getest in UserCC, alle TM-H's zijn goed. Kabels aangesloten op de baan en draaien maar. Alles ging goed totdat een van mijn treinen een route in het paradespoor reserveerde. op dat moment verschijnt er op het spoor ernaast een bezetmelding.
eek

Situatie:
er lopen twee blokken langs elkaar PS_03 en PS_08 (blok 3 en 8 van de TM-H)
PS_03: melders 3(a) en 11(b)
PS_08 melders 8(a) en 16(b)
melders 3 en 16 geven geen probleem (die zitten aan het begin van het paradespoor.
Aan de beide melders 11 en 8 grenst een wissel, deze werkt goed en ook de polarisatie functioneert goed.

Op het moment dat Itrain blok PS_03 reserveert geeft melder a van PS_08 bezet.
Op het moment dat een trein PS_08 reserveert geeft dezelfde melder een bezet.

Ik heb vervolgens UserCC gestart en hier gaf de melder 8 en 11 inderdaad bezet.
Wat vreemd werd was toen ik de wissel grenzend aan melder 11 (PS_03) omzette met de hand (sluiting genereerde) ging de melding 8 uit

Dit is vreemd want melder 8 zit in het overliggende spoor PS_08.

Vervolgens heb ik de TM-H gewisseld maar dat had geen effect, ook als ik de kabels naar het systeem los haal is de melding weg. het zit dus in de baan.

Vervolgens de draden losgehaald en doorgemeten. Ik kan geen sluiting vinden, er is geen contact tussen een van de staven uit PS08 en PS_03. Behoudens de melder 8 en de ongedetecteerde (B2) spoor ernaast. Dat geeft niet want die moeten gekoppeld worden omdat ik B2 niet meer gebruik.

Ik meet dus geen sluiting tussen de sporen, wat ik wel meet is een weerstand tussen melder 8 (B1) en het overliggende spoor (A). 25 kOhm Maar ik meet op wel meer sporen een weerstand. tussen B2 en B1 meet ik 19 kOhm

even terug op het loshalen van de draden. Ik ben gaan experimenteren. Als ik de draden van 11 loshaal dan vliegt de melding terug naar 8 en heeft de wissel van 11 ook geen invloed meer.

Maak ik een melding in B3 (16) dan gaat de melding 8 uit en gaat 16 aan, haal ik de belasting weg gaat hij terug naar 8. Zet ik de belasting op 11 dan gaat 8 aan. Zet ik de belasting op 8 dan blijft 8 aan.

Ik heb de baan visueel gecontroleerd, er liggen geen metalen delen op de baan en de verbindingen zijn in orde en ook de scheidingen van de secties zijn goed. Bedrading is kort en goed (0,2mm soepel)
Er zit geen sluiting in de stekkers en ook de klemmen zijn in orde.

Het vreemde is dus daast er wel degelijke iets aan de hand is zonder dat het deel is aangepast, er is ook niks waarneembaars op de baan.

Er is in de kast wel een TM-H op de bewuste TM-H geplaatst, maar in userCC zie ik geen meldingen als de kast niet is aangesloten.

Ik ben de weg een beetje bijster, wie kan me de goed richting op helpen.
(als je mijn verhaal nog snapt :-) )

Groetjes Martin

P.s.: ik heb wel een RS232 storing, ik heb geen signaal meer op mijn OC32's. Hierover heb ik Frans al ingeschakeld. Maar misschien akn dat in verband staan

Netherlands

Ik meet dus geen sluiting tussen de sporen, wat ik wel meet is een weerstand tussen melder 8 (B1) en het overliggende spoor (A). 25 kOhm Maar ik meet op wel meer sporen een weerstand. tussen B2 en B1 meet ik 19 kOhm

Als je een weerstand meet is het niet goed. Een weerstand van 18k geeft een betrouwbare detectie. Een weerstand van 30k zou zo maar een valse detectie kunnen geven.
Als je die weerstand meet zonder dat je elektronica hebt aangesloten en zonder dat er iets op het spoor staat moet je het dus in de baan zoeken.

Heb je ge"ballast"? Gewerkt met lijm, water of andere semi-vloeibare substanties. Zo ja, hoe lang gewacht tot het droog is? Nu heb ik voorzichtig de indruk dat geduld niet jouw meest prominente persoonlijke eigenschap ismrgreen. Kan (met dit weer) zomaar een weekje of wat duren voordat het vocht er uit is. Dan heb je dus wel degelijk iets "aangepast".

Leon

Netherlands

Geduld is inderdaad niet mijn sterkste puimt lol

Maar in dit geval valt het me wel mee. Het is ruim een week geleden dat ik de ballast heb aangebracht. Het deel PS_03 en PS_08 zijn geheel van ballast voorzien op de sectie a van PS_08 na (melder 8)
Ik heb ballast gebruikt met verdunde boekbinderslijm. Ik heb vreemd genoeg de secties met melder 16 en 3 ook ballast maar daar geen spookmeldingen.

Als ik de bedrading los heb van de klemmen en ik meet die weerstand dan moet/kan het inderdaad/alleen daar aan liggen. De bedrading is absoluut niet aangepast, alleen de ballast.
Kan er ook nog iets geraakt zijn op de CD16 toen er een uitbreiding bovenop gebouwd werd? Ik heb daar ook eens over gelezen meen ik hierzo.

Wat kan ik nog meer proberen vanaaf?
Groetjes


Netherlands

Probeer de print eens na te kijken, ligt er niet een schroefje/ ringetje/ draadjes los op de cd16?
Daar kan je hierzo over gelezen hebben....redfacerolleyes

Groeten,
Patrick


Netherlands

Martin,

als je een weerstand meet als het systeem afgekoppeld is, dan zou het toch zoals je zelf concludeert, in de baan moeten zitten. Leon suggereert dat het de ballast zou kunnen zijn. Je meet nu op de rails, maar als je de meetpennen direct in de ballast "prikt", wat zie je dan? Zou je ook (ongeveer) die weerstand moeten zien. Zo niet, dan zit er toch iets in het spoor.....

Frans

Netherlands

Martin,

dus zit het in je spoor of in de bedrading...... Je hebt flatcables van het verdeelpunt naar het systeem. Hangen die eraan als je een weerstandswaarde meet?

Frans

Netherlands

Flatcable waar de rijstroom doorheen loopt?
eek !!

Netherlands
Ja, gat goed. Stukjes van een halve meter. Frans levert ze
Netherlands
Ja ze zitten er wel aan. Maar ik heb de bezetmelders losgehaald. Alleen de a (doorgaande sporen) zijn aangesloten.

Netherlands

Martin,

Over wat er fout kan gaan met de elektronica als je iets verbouwt, daar valt moeilijk generiek iets over te zeggen. Mechanische belastingen (op gaan staan, er een gat in boren, er op slaan met een hamer) zijn zelden bevorderlijk voor de levensduur. Geleidende onderdelen of -substanties en corroderende substanties evenmin.

Maar ik zou eens beginnen bij het begin: Als je geleiding meet tussen spoorstaven als je de elektronica daar van af koppelt en er niks op het spoor staat is het daar mis. Het heeft geen zin de rest van de wereld te gaan onderzoeken voordat je dat hebt opgelost.

Mvg,
Leon

Netherlands

Ik heb eerst alle draden los gehaald

In eerste instantie werkt melder 11 (b3) als ik hem alleen aansluit. zodra de B2 erbij komt is het gebeurt.
De B1 (8) en B2 van PS-08 gaven geen sluiting maar wel een weerstand. Als ik beide een-voor-een aansluit op B3 krijg ik geen melding

Ik heb de hele baan gechecked en kan niks raars zien. De weerstandswaardes verschillen ook telkens, ik vraag me af of ik wel goed meet. Op een gegeven moment meet ik in de B2 delen 6 Ohm en in de melder B3 (11) 30 Ohm. Terwijl die melder het daarvoor wel deed.

Verwarrend allemaal he cry

Vervolgens toch maar de polarisatie van de wissel aangrenzend aan blok PS_03 (11) losgehaald. Aanvankelijk bleef de melding 11 weg. Tot ik vervolgens een van de draden van blok PS_08 (8) loshaalde om te proberen. Toen ging de melder 11 weer aan.

Ik meet trouwens over de beide A sporen van PS_08 en PS_03 een weerstand.

eekIk snap er helemaal niks meer van......
Het werkte allemaal perfect, nog ff en ik zit op sloophoogte....

Stiekem heb ik het gevoel dat ik toch verkeerd zoek. Daarom haal ik vanmiddag de dynamo kast open om te kijken of er niks in ligt. Aan de andere kant kan dat ook niet want toen ik de kabels op een andere TM-H aansloot was de storing er nog.

Wat Leon zegt is waar maar ik kan het niet geloven. Het heeft goed gewerkt en er is alleen ballast tussen gekomen en de rails is geverfd. Als dat echt zo is dan moet ik alles slopen.
Een andere optie is om alle draden los te halen en nieuwe aan te leggen. Maar het lijkt me stug dat dat gaat helpen.

Dit kan toch niet zo moeilijk wezen??

Wat


Netherlands

Martin,

je meet telkens andere waardes? Is de batterij van je meter bijna leeg? Ja het is verwarrend, maar ook omdat je het ons niet concreet omschrijft, voorbeeld: "ik meet in de B2 delen 6 Ohm en in de melder B3 (11) 30 Ohm." Hoe meet je dat? Waartussen? Ander ding wat ik niet snap: "ik meet trouwens over de beide A sporen van PS-08 en PS-03 een weerstand". Hoe meet je dat, waartussen? Tussen de A sporen, dus op elk spoor 1 meetpen? Of bij elk spoor ten opzicht van bijvoorbeeld de ground?

De kast openhalen? Maar die hangt er helemaal niet aan! Tenminste dat is wat je vertelt bij het meten. En je hebt met DinamoUsersCC de kast gecontroleerd en dat doet het goed....

Frans

Netherlands

Het is ook moeilijk te omschrijven als je het zelf ook niet snapt ;)
Is een stukje onkunde van mijn kant :_(

Ik meet inderdaad met een pen op elke spoorstaaf. Dus een pen op de a spoor van het ene blok en een pin op de a van het andere blok.

De verschillende weerstanden tussen de a en de b staaf snap ik ook niet. De ene keer is hij 6, dan weer 25 of 30 Ohm. Ik weet ook niet goed hoe ik het meten móet, ik kijk normaal altijd of 2 staven sluiting maken.

Als ik de boel afkoppel meet ik op de draden nergens een sluiting. Alleen weerstanden. De batterijen zijn goed.


Netherlands

Steeds verschillende waardes meten is typisch iets voor een situatie waar vocht in het spel is. Je krijgt een soort batterij-werking.

Mvg,
Leon


Netherlands

Ik hoop echt dat je gelijk hebt leon. Hoe kan je dat nu goed bepalen?

Het ziet er namelijk hard en droog uit.

Netherlands

Alle elektronica volledig afkoppelen, er vervolgens spanning opzetten en die opvoeren. Daar waar het gaat roken zit de ongewenste weerstandcool.

Om bij een weerstand van 10k voldoende rook te genereren en dus een vermogen van pak-m-beet 5W te genereren moet je er overigens wel Sqrt(10k*5W)= hé, toevallig, 223V op zetten.

Ik sta dus onder geen enkele voorwaarde in voor persoonlijke veiligheid noch brandverzekering rolleyes

(Ofwel: don't try this at home)

Leon


Netherlands

Whaha laat ik het dan maar niet doen rolleyes

Actieplan:

1) Het Dinamo systeem voleldig afkoppelen
2) Meten of er een sluiting is (dubbel check)
3) Meten van weerstand tussen de A t.o.v. B1, B2 en B3 voor beide blokken
4) Meten of de A van beide blokken een weerstand hebben t.o.v. elkaar
5) Polarisatie aansluiten van de wissel PS_03 (Als die fout zou zijn dan MOET je een sluiting meten volgens mij)
6) Nogmaal meten om te kijken of de waardes zijn gewijzigd

Leon, Frans, hebben jullie hier nog een aanvulling voor?
Ik ben rond half zes thuis en begin dan meteen
Ik hoop dat het je vochtverhaal is

Netherlands

Nou de 230V test is gelukt, ik heb er 230 overheen gestuurd en het probleem zat hem in de kast. Daar kwam het meeste rook uit eek





twistedgeintje, zoiets moet je dus absoluut nooit doen cool

Ik heb gemeten en dit zijn de resultaten:

1) Het Dinamo systeem voleldig afkoppelen
Gelukt ik heb de flatcables van TM-H 3 volledig afgekoppeld

2) Meten of er een sluiting is (dubbel check)
Bij geen van de draden is er een onderlinge sluiting

3) Meten van weerstand tussen de A t.o.v. B1, B2 en B3 voor beide blokken (Waardes in Ohm, met erachter de waarde na de tweede meting)

Blok 3:(B3 is de melder die stoort)

A - B1: 0 / 0
A - B2: 7,5 / 7
A - B3: 0 / 0
Voorheen zaten B2 en B3 aan elkaar: 7 Ohm t.o.v. A
B1 - B2: 0 / 0
B2 - B3: 0 / 0
B1 - B3: 0 / 0

Deze gaat dus goed

Blok 8: (B1 is de melder die stoort)


A - B1: 25 / 24
A - B2: 7 / 6
A - B3: 25 / 25
B1 - B2: 21 / 21
B2 - B3: 25 / 25
B1 - B3: 25 / 25

Het vreemde is dat B3 gewoon functioneerd, toch meet je daar ook een hoge waarde.
Ik ben verder gegaan en heb het aangrenzende blok 4.1 gemeten tussen de A - B1 en die waarde is 0 Ohm

4) Meten of de A van beide blokken een weerstand hebben t.o.v. elkaar
Gemeten tussen de A van blok 3 en de A van blok 8: 21 Ohm

5) Polarisatie aansluiten van de wissel PS_03 (Als die fout zou zijn dan MOET je een sluiting meten volgens mij)
Geen sluiting te herkennen

6) Nogmaal meten om te kijken of de waardes zijn gewijzigd
Zie tabel, niet dus.

Even ter verduidelijking wat extra achtergrond info:
- De blokken lopen langs elkaar, er is 4 weken geleden ballast aangebracht. 1,5 week geleden is de begroening en bovenleiding aangebracht. Tevens zijn de rails geairbrushed.
- Er is van de week een raparatie uitgevoerd aan de scheiding van blok 8 met blok 9. Hiervoor is water gebruikt. Tussen de sporen van blok 9 (A - B1) meet ik geen weerstand
- Gisteren met wasbenzine de gehele baan schoongemaakt.
- De bedrading is onaangetast gebleven

Ben benieuwd of je er wat mee kan sad

Groetjes

Netherlands

Een toevoeging: De locs rijden gewoon goed door de blokken heen. Ik heb wel een foute soldeerlas gevonden op de overgang van B2 naar B3 in PS_08 maar deze verhelpen lostte het probleem niet op. Ik heb deze breuk wel eens eerder gehad en geen problemen toendertijd.

Door PS_03 rijd alles goed en de bezetmeldingen werken prima, alleen de melder B1 van PS_08 blijft geactiveerd.

Wel vreemd maar ik denk dat je dat kan verwaarlozen. UserCC geeft bij een paar andere blokken ook bezetmelders (TM-H 4) maar in Itrain is niks te zien. Daar geeft hij gewoon wel/niet bezet aan als er een loc overheen rijd.

Zit te denken: kan het een instelling zijn in Dinamo?

Grz


Page: 1/2  [Next]
1  2 
 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)