Loading...
 

MCC & Cars


richtingaanwijzer blok te vroeg.

Beste allen,

Het was weer even geleden maar laatste weken eea aan "de weg getimmerd". Van rijdraad overgegaan naar magneetband. Nieuwe reeds erin en rijden maar. I.c.m. Koploper
De vraag: Wanneer ik in een blok aangeef dat de richtingaanwijzer aan moet gebeurt dit een blok te vroeg. In het blok van opgaaf blijft hij aan en bij volgend blok gaat hij uit.
Ter info: per blok is er (maar) 1 reedcontact. Eventueel een virtuele bezetmelding per blok er bij geeft ook niet het beoogde resultaat.
Wat kan er fout zijn?

mvg
Henk

Switzerland

Hoi Henk,

Ik heb in het verleden eens hetzelfde probleem gehad. Kan het zijn dat je de richtingaanwijzers aanstuurt via de uitgebreide functieaansturing bij onderhouden blokken?

Dat is nl. NIET de bedoeling. Zo ja dan is het advies deze deze daar allemaal te verwijderen. Het aansturen van de richtingaanwijzers
wordt nl vastgelegd in onderhouden blokken. Mocht je dit al doen dan weet ik het 123 ook zo snel niet.

groet,

Marco

Hallo Marco,

Dank voor antwoord.
Onderhouden==>baandefinities==>blokken. Dubbelklik op betreffende blok==>Richtingaanwijzers==> nvt, rechtsaf, linksaf. Uit laatste 3 maak ik dan de keuze.
En toch een blok te vroeg..........
mvg
Henk


Switzerland

Hoi Henk,

Ik vraag me nu af of het toch niet iets te maken heeft met het feit dat de blokken maar 1 reedcontact hebben. Overigens doe ik dat ook hoor...

Het reedcontact ligt aan het eind of het begin van het blok?

mvg Marco


Hoi Marco,

Tja, voor het rijden lijkt mij 1 contact per blok prima. Is hier op forum eerder ook aangegeven. En inderdaad gingen mijn gedachten ook uit dat 1 contact de oorzaak was. Vandaar dat ik een 2de (virtuele) bezetmelder heb ingevoerd. Maar ook zonder resultaat.
Wat je bedoelt met met begin of eind van blok snap ik even niet. Het reedcontact is als eerste bezetmelder in koploper ingevoerd. Op de weg begint m.i. een nieuw blok bij een reedcontact en duurt tot de volgende. Vanuit die visie dus in het begin.
mvg
Henk


Netherlands

Hallo Henk,

Dan denk ik dat daar het verschil zit. Bij de implementatie van MCC in Koploper zijn Paul en ik er steeds van uit gegaan dat de echte melder aan het eind zit. Dat is immers de plek waar je wilt stoppen en die wil je zo nauwkeurig mogelijk hebben. Het begin is als je het vorige blok uitrijdt of een echte binnenmelder, maar dat laatste doe je zelden bij MCC.
Volgens mij (maar ik moet dat echt even nakijken) zet Koploper de knippers aan en uit op de eerste echte melder van een blok. Als je de melder aan het eind definieert gaat het voor zover mijn ervaring rijdt in vrijwel alle gevallen "vanzelf" goed.

Mvg,
Leon


Hallo Leon,

Dank voor je antwoord
Als ik het goed begrijp heeft een virtuele bezetmelder geen enkele invloed op de knippers?

Stel er zijn 3 blokken achter elkaar. Blok 1 heeft reedcontact 1, blok 2 reedcontact 2 en blok 3 reedcontact 3.
Reedcontact 2 ligt voor de bocht en reedcontact 3 na de bocht.
Dan geef ik koploper in dat hij in blok 2 de knipper aan moet zetten. Koploper "denkt" dat zodra reedcontact 1 (blok 1) tegenkomt hij blok 2 binnen rijdt en zet alvast de knipper aan. Vervolgens rijdt de auto over contact 2. De knipper blijft aan. Bij aankomst op reedcontact 3 "denkt" koploper dat hij 2 uit is en zet knipper ook uit. Klopt die theorie?

Al met al niet zo erg hoor. Op de plaatsen waar de knipper hinderlijk te vroeg aan/uit gaat kan ik een extra contactje plaatsen. Mocht er toch een elegantere manier zijn hoor ik dat graag.

mvg
Henk


Netherlands

Hallo Henk,

Ik heb Koploper niet geschreven, dus ik weet het niet.
Wat ik wel 99% zeker weet is dat de richtingaanwijzer UIT gaat op de eerste ECHTE melder van het bestemmingsblok na "de bocht". Wat exact de trigger is om de richtingaanwijzer aan te zetten weet ik niet. Paul heeft daarvoor een logica ingebouwd die in de praktijk goed werkt als je uitgaat van het principe melder = stopmelder. Bij MCC is de binnenmelder "by default" een virtuele melder die softwarematig getriggerd wordt als de auto vertrekt uit het vorige blok, al dan niet met een tijd/afstand vertraging.

Mvg,
Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)