Loading...
 

Op deze pagina vind je een overzicht van de faciliteiten van het DinamoUsers portal en enkele aanwijzingen om ze zo optimaal mogelijk te benutten. DinamoUsers draait op "TikiWiki", een open-source CMS/Groupware platform. Meer informatie over dit product en de ontwikkelingen kun je vinden op http://info.tikiwiki.org. TikiWiki biedt zeer veel mogelijkheden, echter het zodanig configureren hiervan dat je door de bomen het bos nog ziet is een hele klus. We gebruiken daarom een subset van de mogelijkheden, die gaandeweg kan worden uitgebreid als daar behoefte toe is. Belangrijk punt daarbij is dat het ook allemaal beheerd moet worden. Op dit moment gebruiken we 6 mogelijkheden:


Administratie

Is een noodzakelijk kwaad voor het beheer van het portal. Als gebruiker zul je te maken hebben met je persoonlijke instellingen. Deze kun je aanpassen onder het kopje MyTiki in het menu links. Dringend Verzoek: Als je een login code hebt, controleer dan je persoonlijke instellingen en vooral: Vul even je echte naam in! Gebruikers horen bij een groep en bij die groep horen rechten en plichten. Grofweg zijn er 4 niveaus:

  • Anonymous: Iedereen die dit portal bezoekt en niet is ingelogd
  • Registered: Een gebruiker met een account op dit portal
  • Customer: Eer geregistreerde gebruiker die ook daadwerkelijk een gebruiker van een of meerdere producten van VPEB is
  • Moderator/Administrator: Beheerders van dit portal

Wiki

De Wiki is te vergelijken met een verzameling internet pagina's waar informatie op staat in de vorm van tekst, plaatjes en eventueel filmpjes. Het aardige van Wiki is dat het dynamische 'content' is, dat wil zeggen dat de inhoud van deze pagina's door de gebruiker, jullie dus, zelf kan worden aangepast en uitgebreid. Dit mechanisme is vergelijkbaar met de Internet encyclopedie Wikipedia. Een gebruiker die iets wil toevoegen of aanpassen bewerkt gewoon on-line de pagina. Bedenk wel dat de wijzigingen gelogd worden en door een moderator kunnen worden teruggedraaid. Hopelijk is dit voldoende om te bewerkstelligen dat er geen onzin wordt geschreven. Het is tegelijkertijd ook een geruststelling. Als je iets aanpast en een pagina per ongeluk helemaal verknoeit, dan kan een moderator altijd een "roll-back" uitvoeren naar de laatste, juiste versie. Niet iedereen kan alle pagina's bekijken en aanpassen:

  • Anonymous kan slechts een zeer beperkte set pagina's bekijken. Persoonlijke pagina's van gebruikers zijn zowiezo afgeschermd
  • Registered kan in principe alles lezen, maar niets aanpassen/uitbreiden. De gedachte hierachter is dat het pas zinvol is om je kennis te delen als je ook ervaring hebt met de betreffende producten.
  • Customers kunnen in principe alles lezen en pagina's aanpassen die niet door een moderator "gelocked" zijn. Verder kunnen zij pagina's toevoegen.

Een bijzondere faciliteit is die van UserPages. Een UserPage is een persoonlijke pagina van een gebruiker. UserPages hebben de eigenschap dat ze alleen door de eigenaar van de pagina te bewerken zijn. Een beknopte handleiding voor het aanpassen en toevoegen van Wiki pagina's vind je hier


File Galleries

File Galleries zijn bedoeld om bestanden op te slaan. Bestanden kunnen vanalles zijn, zoals pdf bestanden, tekstfiles en plaatjes. Ook bij Galleries geldt dat er verschil in rechten zijn:

  • Registered kan alles lezen wat niet speciaal is afgeschermd, maar kan alleen iets uploaden in de speciale map "Playground". Hier kun je bijvoorbeeld een tekening uploaden waarnaar je verwijst in een forum-post.
  • Customers kunnen overal down -en uploaden wat niet specifiek is afgeschermd.

Speciale afscherming zoals hierboven bedoeld kan alleen door een moderator worden aangebracht.


Forums

Forums kunnen gebruikt worden om te discussieren over onderwerpen. Voordat je gaat posten is het verstandig even de huisregels op dit punt na te lezen. Probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. In principe kan elke geregistreerde gebruiker in elk forum posten. Anonieme (dus niet-ingelogde gebruikers) kunnen de posts alleen lezen. Als je iets wilt schrijven wat niet voor de hele wereld bedoeld is, doe het dan dus niet in een forum, maar plaats een file in Galleries of zet het in een Wiki pagina en post alleen het bericht dat je iets geschreven hebt en waar. Per forum is er een RSS feed beschikbaar. Klik rechtboven het forum op het RSS icoon RSS feed icon Via een RSS feed kan je de ontwikkelingen blijven volgen van een specifiek forum. Er zijn meerdere manieren om deze RSS feed te gebruiken. Er zijn programma's die een pop-up tonen. Andere programma's bieden een menu aan wat altijd voorzien is van de laatste actuele items. Je kan ook alle nieuwtjes uit een forum via de e-mail krijgen. Kijk hiervoor op de speciale Watches pagina.

Page last modified on Tuesday 16 December, 2014 16:34:22 CET
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)